Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ekspertu viedoklis: tagad konferencēs veido sadarbību, nevis meklē informāciju

Ir mainījies konferenču mērķis

Lai gan moderno tehnoloģiju attīstība paplašina iespējas apmainīties ar informāciju, klātienē nemaz netiekoties, tomēr konferences popularitāti nezaudē. Pēdējā laikā gan mainījies konferenču apmeklēšanas mērķis – patlaban cilvēki uz konferencēm dodas, lai paplašinātu potenciālo sadarbības partneru loku, nevis tāpēc, lai gūtu skaitļos un faktos izsakāmu informāciju. Tas secināms no Dienas aptaujāto sabiedrisko attiecību ekspertu atziņām.

Svarīgi ir socializēties

Nav pamata uzskatīt, ka "klātienes konferenču rīkošana tuvāko gadu laikā piedzīvos būtisku popularitātes kritumu. Mainījies mērķis, kāpēc cilvēki tās apmeklē, – ja kādreiz konferences bija būtisks informācijas iegūšanas avots par jaunākajām tendencēm tirgū, tad šobrīd daudz nozīmīgāka ir socializēšanās funkcija," teic sabiedrisko attiecību tīkla Golin biroja vadītāja Rīgā Elīna Dobulāne un uzsver, ka klātienes konferences sniedz iespēju veidot domu apmaiņu ar savas industrijas cilvēkiem, turklāt bieži runātāji klausītājus labāk spēj iedvesmot klātienē.

"Patlaban cilvēki daudz kritiskāk izvērtē to, kam tērēt laiku un kam ne, tāpēc, ja kādreiz bija respektabli būt visur un zināt visu, tad tagad noteicošais ir saturs," norāda Rū komunikācijas īpašniece, sabiedrisko attiecību eksperte Rūta Grikmane un piebilst, "būtiskāk ir arī tas, lai konferences vadītājs būtu personība, harizmātiski un interesanti atklātu tematu, kā arī spētu atkal un atkal savākt pilnu zāli ar klausītājiem."

"Jo digitalizētāka kļūst mūsu ikdiena, jo straujāk palielinās dažādu konferenču, semināru un citu profesionālu satikšanās pasākumu skaits. Dators nevar aizvietot cilvēcisko kontaktu, jo konferences ir ne tikai koncentrētu zināšanu un iedvesmas platformas, bet arī jaunu biznesu veidošanas un tīklošanās vietas," uzskata Digital Freedom Festival un Reputation Time konferenču rīkotāja, reputācijas vadības kompānijas Lejiņa&Šleiers vadītāja Dagnija Lejiņa.

Saturiski un formas ziņā veiksmīgi izveidota konference "vienmēr būs vērtība, neatkarīgi no tā, vai esam interneta laikmetā vai ne," teic uzņēmuma LEAD.Korporatīvā komunikācija valdes priekšsēdētāja Inga Latkovska un turpina, "informācijas un enerģijas apmaiņa, kā arī tīklošanās dažādās formās būtu tehniski iespējama arī attālināti, bet klātbūtnes efektu pagaidām ir grūti, pat neiespējami panākt tehniski. Bieži tieši par klātbūtnes efektu konferences dalībnieki ir gatavi maksāt , un tāpēc tieši konferencēm, kurās iespējama aktīva domu apmaiņa, ir liels potenciāls nākotnē."

Ja konferences apmeklētājs pats ir labi sagatavojies, tad "vienas dienas laikā iespējams iepazīties pat ar piecdesmit un vairāk jauniem potenciālajiem sadarbības partneriem. Savukārt organizatoriem jāpadomā gan par to, lai konferenču dalībniekiem būtu pietiekami daudz brīvā laika, gan arī atmosfēru, lai savstarpējā komunikācija veidotos, būtu patīkama un nepiespiesta. Kautrīgums jāatstāj mājās – savākto vizītkaršu skaits ir konferences atdeves rādītājs," teic Lejiņa.

Apmeklētājs prasa vairāk

Lai sagatavotu rosinoša satura konferenci, jāpieliek lielas pūles, un "ne visiem konferenču rīkotājiem ir pietiekami liela pieredze, ambīcijas un iespējas panākt labāko iespējamo rezultātu, kāda ir konference, kurā līdzsvarā ir vērtīgs saturs, izklaide un diskusija. Visbiežāk pēc šādas konferences grūti pateikt, kas tajā bija tik izcils, bet palikusi laba pēcgarša un gūti jauni impulsi," teic Latkovska.

Viņa arī norāda, ka "laba konference ir arī liela finansiāla investīcija, un arī tā ne visiem ir pa spēkam. Tomēr pēdējos gados konferences arī Baltijā pakāpušās vienu soli augstāk visos aspektos."

Taču secināms arī, ka "pēdējos gados konferenču apmeklētājs kļuvis daudz prasīgāks un no organizētājiem sagaida daudz lielāku iesaisti un interakcijas iespējas konferences laikā," savukārt bilst Dobulāne.

Nav viennozīmīgas pareizas atbildes par to, vai labāk konferenci organizēt ārpus Rīgas centra vai centrā. «Protams, centrs ir stratēģiski izdevīgāks," teic Lejiņa un turpina, "Digital Freedom Festival – vērienīgais jaunuzņēmumu, tehnoloģiju un dzīvesstila festivāls – šogad jau otro gadu notiks Rīgas Latviešu biedrības namā, kam ir arī simboliska nozīme. Šo namu uzcēla Rīgas veiksmīgie uzņēmēji. Vietas izvēle simbolizē Digital Freedom Festival ideju par globālu satikšanās vietu uzņēmīgiem latviešiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses