Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Latvijā gada vidējā inflācija pērn – 4,4%

Latvijā gada vidējais patēriņa cenu kāpums pagājušajā gadā bija 4,4% apmērā salīdzinājumā ar 2010.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2010.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1,1%.

CSP dati liecina, ka patēriņa cenas 2011.gadā palielinājās par 4,0%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 4,9%, bet pakalpojumiem - par 1,6%.  Savukārt 2010.gadā patēriņa cenas palielinājās par 2,5%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2011.gadā bija pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli un transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

CSP noskaidroja, ka pārtikas preces un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 4,7%. Visvairāk cenas pieauga pienam, sieram un olām (+10,8%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (+5,4%), tējai un kafijai (+24,2%), augu eļļai un taukiem (+10,5%), cukuram (+32,5%), pārtikas sālim (+18,3%) un gāzētajiem dzērieniem (+12,9%).

Dati liecina, ka nozīmīgākie cenu kritumi gada laikā bija vērojami dārzeņiem (-25,8%), kartupeļiem (-20,6%) un augļiem (-8,1%). Cenas samazinājās arī atsevišķiem maizes veidiem un griķiem. Alkoholiskie dzērieni gada laikā sadārdzinājās vidēji par 3,6%, tai skaitā stiprie alkoholiskie dzērieni - par 3,7%, vīni – par 2,4%, alus – par 4,0%. Cenu kāpumu stiprajiem dzērieniem, kā arī tabakas izstrādājumiem (+11,4%) ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums gada vidū.

Mājokļa grupā cenas gada laikā pieauga vidēji par 7,8%. Lielākā ietekme bija elektroenerģijas sadārdzinājumam par 26,7%. Siltumenerģijai cenas pieauga par 2,7%, gāzei - par 8,3%, cietajam kurināmam - par 9,2%. Dārgāka kļuva arī atkritumu savākšana (+7.3%) un mājokļa īres maksa (6,2%).

CSP informēja, ka cenu kāpumu transporta grupā par 6,2% visbūtiskāk ietekmēja degvielas sadārdzināšanās vidēji par 12,5%, tai skaitā dīzeļdegvielai cenas pieauga par 15,0%, benzīnam – par 11,7%, bet auto gāzei – par 9,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami tūrisma, viesnīcu, ēdināšanas un apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī apaviem un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm.

Savukārt cenas samazinājās telekomunikāciju un izglītības pakalpojumiem, sadzīves aprīkojumam, mēbelēm un grīdsegumiem, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtām.

Administratīvi uzraugāmo un regulējamo preču un pakalpojumu cenas 2011.gadā pieauga par 6,8%, bet neregulējamo – par 3,5%.

CSP informēja, ka decembrī, salīdzinot ar novembri, patēriņa cenas nemainījās - precēm vidējais cenu līmenis kritās par 0,1%, bet pakalpojumiem – pieauga par 0,2%. 2010.gada decembrī, salīdzinot ar 2010.gada novembri, patēriņa cenas palielinājās par 0,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Pārtikas grupā cenas visvairāk pieauga pienam un piena produktiem (+2,8%), maizei (+2,7%), bezalkoholiskajiem dzērieniem (+2,1%), desām un žāvējumiem (+1,1%) – šie produkti sadārdzinājās akciju noslēguma ietekmē. Par 3,0% dārgāki kļuva zivju produkti. Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams dārzeņiem (-7,0%), svaigai gaļai (-1,7%), augu eļļai un taukiem (-2,4%).

Alkoholiskajiem dzērieni sadārdzinājās vidēji par 0,5%. Dārgāki kļuva arī medikamenti, ziedi, aviobiļetes, sporta un atpūtas piederumi, ar transportu saistītā apdrošināšana.

Sezonas atlaižu ietekmē apaviem cenas kritās par 3,5%, apģērbam - par 0,6%, bet apģērba piederumiem – par 1,6%, savukārt par 1,3% dārgāki kļuva audumi apģērbu šūšanai.

Vidēji par 1,3% lētāka kļuva degviela. Akciju un svētku piedāvājumu ietekmē cenas samazinājās personīgās aprūpes precēm, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm un sadzīves tehnikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses