Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Moody's paziņo par bankas Citadele ilgtermiņa reitingu iespējamu pazemināšanu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's otrdien paziņoja, ka var pazemināt Latvijas bankas Citadele ilgtermiņa reitingu Ba3, par iemeslu iespējamam pazeminājumam minot bažas par aktīvu kvalitātes pasliktināšanos.

"Bankas  Citadele reitingu pārskatīšana iespējamas pazemināšanas virzienā atspoguļo bažas par aktīvu pasliktināšanos lielākā mērā nekā Moody's gaidīja 2010.gada augustā, kad banka sāka darbību, kā arī kapitalizācijas līmeņu vājināšanos," klāstīts reitingu aģentūras paziņojumā, vienlaikus atzīstot, ka 2011.gadā ir notikusi zināma stabilizācija bankas aktīvu kvalitātes un kapitāla jomā līdzās rentabilitātes uzlabojumam.

Moody's vērš uzmanību uz to, ka problemātiskie kredīti, kuru atmaksa kavējas vairāk par 90 dienām, un restrukturizētie kredīti pērnā gada nogalē veidoja 19% no bankas kopējā bruto kredītportfeļa pretstatā aptuveni 4% bankas tapšanas laikā 2010.gada augustā.

2011.gada pirmo sešu mēnešu rezultāti uzrāda tikai nelielu absolūto problemātisko kredītu (izņemot restrukturizētos kredītus) samazināšanos – līdz 79,6 miljoniem latu pretstatā 81,8 miljoniem latu 2010.gada nogalē, lai gan to proporcija pret bruto kredītportfeli nedaudz palielinājās, un to apmērs saglabājas augstā līmenī, secina reitingu aģentūra.

Savukārt bankas  Citadele "Tier1" kapitāla rādītājs 2010.gada beigās bija zems – 6,7%, un tas bija pasliktinājums salīdzinājumā ar 2010.gada augustu zaudējumu un ienākumu trūkuma dēļ saistībā ar tēriņiem darbības sākšanai. 2011.gada pirmajā pusē "Tier1" kapitāla rādītājs nedaudz uzlabojās, sasniedzot 7,2%, taču šis rādītājs saglabājas zemā līmenī, un šāgada atlikušajos mēnešos ir gaidāms tikai neliels uzlabojums, pauž Moody's.

Pārskatot reitinga līmeni, Moody's turpinās izvērtēt aktīvu kvalitātes un kapitāla pasliktinājuma cēloņus, fokusējoties uz šāgada pirmajā pusē notikušās stabilizācijas ilgtspējīgumu un bankas stratēģiju šajās jomās, teikts paziņojumā.

Moody's otrdien arī apstiprināja bankai  Citadele piešķirto finanšu spēka reitingu E+ līmenī un īstermiņa reitingu "Not Prime" līmenī.

Banka  Citadele dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību tā sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās Parex bankas operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par Parex bankas restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka –  Citadele, bet Parex banka sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Banka  Citadele jūnija beigās pēc aktīvu apmēra bija sestā lielākā no 30 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses