Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Motivācija ir atšķirīga

Ikviens cilvēks vēlas būt novērtēts, un tas attiecas arī uz profesionālo vidi, kur šī vēlme veido lielu daļu no darbinieku motivācijas. Nereti darba devēji raugās uz to vienkāršoti – "lielāka alga ir motivētāks darbinieks", tomēr tas nav ilgtermiņa risinājums.

Ilgtermiņā mūs motivē lepnums, vērtības, papildu iespējas, jauna pieredze un devums sabiedrībai. Organizācijām ir ļoti mērķtiecīgi jāstrādā pie tā, lai sniegtu darbiniekiem atzinības izjūtu. 

Darbinieku motivēšana kļūst par arvien lielāku izaicinājumu darba devējiem. Mainās gan paaudzes, gan arī gaidas, ko darbinieki saista ar darba devējiem. Princips "viens izmērs der visiem" darbinieku motivācijā jau sen nestrādā. Dažādām paaudzēm ir atšķirīgas vērtības, attiecīgi arī motivācija ir atšķirīga, piemēram, jaunajai paaudzei arvien svarīgāka ir darbavietas kultūra un nemonetārie labumi. 

2023. gadā kompānijas Deloitte veiktais pētījums par jaunāko paaudžu motivāciju parāda skaidru tendenci, ka pieaugusi prasība pēc darba un privātās dzīves līdzsvara, elastīga darbalaika un iekļaujošas darba vides. 

Nereti darba devēji šīs lietas nesaskata kā tiešu darbinieku motivāciju, tomēr šie faktori var būt izšķiroši brīdī, kad jaunās paaudzes darbinieks izvēlas savu nākamo darbavietu. Darba kultūras, uzņēmuma vērtību, darba apstākļu un iekļaujošas darba vides veidošanai ir jābūt uzņēmuma prioritāšu augšgalā ar skaidru stratēģiju un mērķiem. Tajā pašā laikā nevaram aizmirst arī par citām paaudzēm un novērtējumu darbavietā.

Neraugoties uz paaudžu un vērtību atšķirībām, minētajā pētījumā ir redzams, ka personīgais sasniegums ir nozīmīgs visām paaudzēm. Z paaudze (jaunākā paaudze darba tirgū) ir ļoti līdzīga beibibumeriem (50+ paaudzei), nedaudz atpaliek mileniāļi (trīsdesmitgadnieku, četrdesmitgadnieku paaudze). Personīgo sasniegumu novērtēšana ir darba devēju instruments, kas strādā un ir nozīmīgs visām paaudzēm.

Personīgais sniegums kļūst nozīmīgs brīdī, kad to novērtē un atzīst. Viena šāda atzinība var būt apbalvojumi darbiniekiem. Apbalvojumi ir stāsts par organizācijas vērtībām – tās ir cilvēkiem svarīgas lietas, kas nenoveco. Veicot darbinieku aptauju savā uzņēmumā, pārliecinājāmies, ka tā ir viena no lietām, ko kolektīvs uztver kā īpašu, nozīmīgu un lielu pagodinājumu.

Kādu pienesumu, izvēloties, kuru darbinieku apbalvot, ir vērts ņemt vērā? Tam noteikti jābūt saistītam ar vērtībām, ko uzņēmums vēlas akcentēt savā kultūrā, piemēram, efektivitāte, inovācijas un mācīšanās. Jāuzsver, ka ikkatram apbalvojumam ir sava īstā vieta un savs īstais laiks. Uzņēmumam ir iespēja apbalvošanu izmantot tā, lai veicinātu izaugsmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekmē globālie procesi

Nozīmīga saražoto preču daļa tiek eksportēta, tādēļ svarīgs ir pieprasījums ārvalstīs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses