Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Piensaimnieki aicina samazināt PVN likmi piena produktiem

Lai palielinātu iespēju iedzīvotājiem iegādāties piena produktus un pasargātu zemniekus no zaudējumiem, kooperatīvā savienība Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība (LPCS, ks) savā gadskārtējā kongresā aicina valdību un parlamentu no 2013.gada panākt PVN likmes samazināšanu ātrās aprites piena produktiem. 

„Pasaulē un līdz ar to arī Latvijā patlaban piena kā izejmateriāla cena krītas, zemniekiem un piena pārstrādātājiem ražošanas izdevumi pieaug, radot būtiskus zaudējumus. Nav zināms, cik ilgi vēl piena cena kritīsies, tomēr ir skaidrs, ka izmaksas arī turpmāk tikai pieaugs un cietīs gan zemnieki, gan arī piena pārstrādātāji. Tāpēc ir jādara viss iespējamais, lai pasargātu mūsu piena pārstrādātājus un ražotājus no vēl lielākiem zaudējumiem un piensaimniecības nozare pārdzīvotu grūtos laikus. Būtisks problēmas risinājums ir PVN likmes samazināšana ātrās aprites piena produktiem, kā tas ir vairākās citās Eiropas Savienības valstīs,” uzsver LPCS, ks  valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

LPCS, ks biedri ir gandarīti, ka šajā virzienā jau ir sperts svarīgs solis – veikalu tīkli ir piekrituši samazināt piena produktu cenas, ja tiem tiks samazināta PVN likme.

LPCS, ks biedri ir pārliecināti, ka ieguvēji būs ne tikai piena ražotāji un pārstrādātāji, bet arī patērētāji, jo piena produkti kļūs pieejamāki. Lielāks piena produktu patēriņš savukārt veicinās peļņas pieaugumu zemniekiem un piena pārstrādātājiem, kas ir būtiski laikā, kad pieaug saimnieciskās darbības izdevumi.

Analizējot pašreizējo situāciju nozarē, piensaimnieki augsti novērtē, ka ir panākts sabiedriskā līdzfinansējuma apjoma palielinājums (5% un 10%) ES struktūrfondu programmas Ražotās produkcijas pievienotās vērtības palielināšana ietvaros tikai piena pārstrādes uzņēmumiem.

Spriežot par patērētāju interešu aizstāvību, kongresa dalībnieki bija vienisprātis, ka nepieciešams aktīvāk rīkoties, lai samazinātu patērētāju maldināšanas iespējas. Viens no veidiem, kā to panākt, ir pēc iespējas ātrāk ieviest jaunos produktu marķēšanas principus. Tas novērsīs patērētāju maldināšanu par produkta sastāvu un izcelsmi, ka arī ierobežos negodprātīgu tirgus dalībnieku darbību.

Kongresa dalībnieki atbalstīja jauna biedra uzņemšanu savās rindās. Turpmāk arī a/s Cesvaines piens, kas dažus gadus bija ārpus savienības, atkal būs LPCS, ks biedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses