Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tūristu uzņemšana var būt arī papildbizness

Baltijas valstu reģionos ir ne mazums uzņēmumu, kas papildina savu pamatbiznesu ar tūristu uzņemšanu.

Ieguvumi un izaicinājumi

Ieguvumi, ko dod ceļotāju uzņemšana, ir trīs. Pirmkārt, rodas papildienākumi, ko nodrošina samaksa par ekskursijām un degustācijām. Otrkārt, pastāv iespēja pārdot produkciju uzreiz vairākiem pircējiem vai pat vairāku desmitu tūristu lielai grupai. Treškārt, paveras iespēja produkciju reklamēt bez finansiāla ieguldījuma reklāmā. Ceļotāji par apmeklētā uzņēmuma produkciju var pastāstīt draugiem un radiem, un šādam personalizētam stāstījumam var būt pozitīva ietekme uz konkrētā uzņēmuma produkcijas pārdošanas datiem.

Savukārt izaicinājumi, ko rada tūristu uzņemšana kā papildbizness, arī ir trīs. Pirmkārt, ir jāparedz resursi – jāieplāno laiks ekskursijas vadīšanai, degustācijas organizēšanai un produkcijas tirgošanai, jāatrod darbinieki, kas prot raiti stāstīt, atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem, kā arī spēj sazināties vairākās valodās. Otrkārt, ir nepieciešams kārtot dažādas formalitātes, piemēram, izsniegt norēķinu dokumentus par naudu, kas saņemta par ekskursiju un ekskursantiem pārdoto produkciju. Treškārt, popularizējot savu lauku sētu vai uzņēmumu kā apskates vietu, jārēķinās ar to, ka durvis tiek atvērtas ļoti dažādiem cilvēkiem – kāds var ierasties bez pieteikšanās un izjaukt ierasto dzīves ritmu, vēl citam var būt ļoti kritiska attieksme, un gaidītās pozitīvās reklāmas vietā var rasties negatīva publicitāte.

Siera rituļi Igaunijā

Nopri Talu ir piena lopkopības un piena produktu ražošanas uzņēmums, kas atrodas Igaunijas dienvidaustrumos, Veru apriņķī. Uzņēmuma veidošanā un attīstībā būtisku ieguldījumu ir devis Tīts Nilo un viņa dzimta, kam ir tradīcijām bagāta pieredze piensaimniecībā, bet Nopri Talu darbībā iesaistīto cilvēku loks ir plašāks par vienas ģimenes mērogu.

Uzņēmuma apskate ir daudzveidīga. Tā sākas ar Nopri Talu pārstāvja stāstījumu par šo uzņēmumu. Pēc tam, ieģērbjoties īpaši apmeklētājiem paredzētā halātā un uzliekot galvā cepurīti, seko piena produktu ražotnes apmeklējums, kura laikā iespējams izsekot produkta ceļam no piena spaiņa līdz siera ritulim. Ir iespējams apmeklēt arī govju kūti un paraudzīties uz piena nodrošinātājām, un pēc tam seko daudzu dažādu Nopri Talu zīmola produktu degustācija, bet pēc degustācijas vietējos ražojumus, kā arī vēl dažādus citus igauniskus suvenīrus ir iespējams arī iegādāties. Pēc Nopri Talu pārstāvju sacītā, uzņēmums vairāk orientējas uz vietējo, t. i., Igaunijas, tirgu, bet, iespējams, atradīs savu nišu arī Latvijā.

Zāļu tējas Lietuvā

Zaļu tēju zīmolu Jadvygos žolės izveidojusi Jadviga Balvočiūte – nu jau pensijas vecumu sasniegusi zinātniece, kura savulaik absolvējusi Kauņas Medicīnas institūta Farmācijas fakultāti. Zāļu tējas kļuvušas par J. Balvočiūtes specializāciju, aizraušanos un vēlāk arī biznesu. Tējas tiek tirgotas zīmola Jadvygos žolės e-veikalā, orientējoties galvenokārt uz vietējo, t. i., Lietuvas, tirgu, bet tās iespējams iegādāties, arī apmeklējot lauku mājas Ziemeļlietuvā netālu no Mažeiķiem. Tūristu uzņemšana sākas ar visai detalizētu pašas Jadvigas stāstījumu par dažādām zāļu tējām – gan tādām, kas paredzētas lietošanai ikdienā, gan tādām, kas tiek rekomendētas dažādu veselības problēmu novēršanai. Stāstījums tiek papildināts ar tēju degustēšanu, un seko tēju tirgošana. Ceļotāju uzņemšana par J. Balvočiūtes darbības virzienu kļuvusi, gan vēloties popularizēt zāļu tēju daudzveidību, gan arī tūrisma nozares profesionāļu un ceļotāju intereses iespaidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses