Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Draudzīgās šampūnziepes bez nosaukuma

Pieci jautājumi šampūnziepju ražotājai Laurai Liekniņai.

Aprēķināts, ka ASV vien ik gadu tiek izmests vairāk nekā 552 miljoni plastmasas šampūna pudeļu. Ar šādu daudzumu varētu aizpildīt 1164 futbola laukumus. Ja vēlamies šampūnu, kas būtu ne tikai saudzīgs pret matiem, bet arī draudzīgs planētai, tad izvēlamies šampūnziepes. Līdztekus ārzemju zīmoliem pirms gada Latvijā arī Laura Liekniņa sāka ražot šampūnziepes, kuras satur augu izcelsmes izejvielas un kuras sastāvdaļas netiek testētas uz dzīvniekiem.

Šobrīd jūsu veidoto produktu arsenālā ir seši šampūnziepju veidi. Kas pamudināja sākt ražot šampūnziepes?

Par spīti plašajam šampūnu piedāvājumam veikalos, man neizdevās atrast tādu šampūnu, kas man patiktu. Ideja par šampūnziepju gatavošanu radās pirms trim gadiem. Vēlāk iepazīstināju ar tām ģimeni un draugus. Saņēmu ļoti labas atsauksmes, arī pati biju lielā sajūsmā par rezultātu. Pirms gada pilnīgi nejauši radās doma, kā būtu pamēģināt piedāvāt savas šampūnziepes veikaliem. Tā soli pa solim viss sāka virzīties. Man patīk, ka šampūns šādā cietā formātā neaizņem daudz vietas un to var viegli, ērti ņemt līdzi, dodoties ceļojumos. Patīk arī tā minimālais izskats un tas, ka manā vannasistabā ir tikai pāris priekšmetu, nevis desmitiem krāsainu šampūna pudeļu. Tas rada kārtības sajūtu un organizētību. 

Pēc pamatprofesijas esmu IT speciāliste. Ražojot šampūnziepes, mani saista tas, ka varu darboties bez datora, pati savām rokām. Patīk arī radošā puse, kad jādomā par noformējumu, fotogrāfijām, prezentāciju. Un man vienmēr bijis sapnis darboties ar ēteriskajām eļļām. Viss tiek darīts pašu spēkiem, tandēmā ar vīru. Paralēli ražošanai, mācamies un izzinām kosmētikas ražošanas sfēru, tehnoloģijas.

Ar ko īpašas ir jūsu ražotās šampūnziepes?

Latvijā biju pirmā, kas sāka ražot un zero waste veikaliem piedāvāt šāda veida šampūnziepes. Izstrādājot tās, man bija svarīgi radīt tādu šampūnu, kas samērā viegli izskalotos, neatstājot matus smagnējus. Bieži vien, ilgāku laiku mazgājot matus ar dažāda veida šampūniem, mani mati kļuva smagnēji. Ja šampūnvielas labi neizskalojas, tās uzkrājas matos, un ar laiku tās var sākt kairināt galvas ādu un kavēt citu kopjošo līdzekļu iedarbību. Tas ir būtiski, jo šampūns nav paredzēts ilgai palikšanai matos. Tāpēc man svarīgi bija radīt tādu šampūnu, kuru būtu viegli izskalot. 

Šampūnziepes nesatur sintētiskas smaržvielas un krāsvielas, silikonus un dzīvnieku izcelsmes izejvielas. Šampūnu sastāvā izmantoju iespējami dabīgas sastāvdaļas. Daļu no izejvielām varētu arī ēst. Katrs no šampūniem ir roku darbs. Šāds šampūna gabaliņš ir ļoti ekonomisks, jo tas kalpo divus trīs mēnešus. Mani interesē augi, tāpēc daudz lasu un interesējos par to, kas ir veselīgs, rūpējoties par matu skaistumu.

Jūsu produkta atpazīstamības zīme ir zaķis, kas rotā šampūnziepju iepakojumu. Tās var iegādāties arī bez iepakojuma, taču zīmola nosaukuma nav. Kādēļ tā?

Jā, šampūnziepēm nav zīmola nosaukuma. Lai arī nebija izdomāts zīmols, biju radījusi produktu, ar kuru biju apmierināta un kuru biju gatava tirgot, tāpēc nodomāju, kāpēc nepamēģināt to tirgot bez zīmola?! Ja zīmola nosaukums kādā brīdī atnāks, tad tas atnāks. Man negribējās atlikt šampūna tirgošanu tikai tāpēc, ka nav zīmola nosaukuma, ne arī kaut ko sasteigt un dot tādu nosaukumu, kas man pašai līdz galam nepatīk. Tā kā par to vēl domāju. 

Kā šampūnziepju ražošanas procesā domājat par vidi?

Domājot par vidi, cenšos izvēlēties kvalitatīvas izejvielas, kā arī izzināt to izcelsmes avotus. Mēģinu piedomāt par videi veselīgākām alternatīvām. Nav arī tā, ka tas ir tā acīmredzami un vienkārši  atrast to zelta vidusceļu, lai produkts būtu 100% draudzīgs apkārtējai videi, cilvēkam un vienlaikus teicami mazgātu matus. Cenšos un daru visu iespēju robežās. Varētu teikt, ka šis man ir tāds personīgās izpētes projekts. Šobrīd daudz tiek runāts par to, ka mums vajadzētu kaut ko darīt citādi, dzīvot citādi, lai taupītu zemes resursus, lai mums būtu ko atstāt nākamajām paaudzēm. Pēdējās desmitgadēs esam devuši lielāku priekšrocību īslaicīgam komfortam, nekā domājuši par to, kā dzīvot dabai draudzīgāk. Manuprāt, esam izvēlējušies komfortu pāri visam. Saistībā ar šampūnu daudz domāju par šiem jautājumiem un mēģinu apzināt, kādas būtu videi veselīgākas izvēles.

Kā pati savā ikdienā piekopjat dabai draudzīgu dzīvesveidu?

Manā ikdienā videi draudzīgs dzīvesveids izpaužas tā, ka piedomāju, vai man tiešām vēl kaut ko vajag un vai man visa kā jau nav pietiekami. Cenšos iegādāties pēc iespējas mazāk, ļauju lietām kalpot ilgi, arī tad, ja tās zaudējušas savu sākotnējo spožumu, modīgumu un jau nedaudz apnikušas. Vīram ir zelta rokas, salūzušās lietas mēģinām salabot. Un uz veikalu dodos iegādāties kaut ko jaunu tikai tad, kad tas patiešām ir funkcionāli nepieciešams. Pie šī nosacījuma arī cenšos pieturēties. Tāpat šķiroju atkritumus, cenšos izvairīties no ātrās modes, priecājos par katru lietu, ko man izdodas iegādāties pie vietējiem ražotājiem, un piedomāju, kādos veidos varu vēl vairāk samazināt ikdienas lietu patēriņu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena