Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Draugos ar dabu jau no bērnudārza

Mudina bērnus un pedagogus doties uz mežu, lai vides zinības apgūtu dabā.

Daudziem tik pazīstamais mežu tīrības simbols Cūkmens septembrī ceļo pa Latvijas bērnudārziem un katru dienu atrodas citā novadā. Arī šogad daudzas izglītības iestādes ir pieteikušās a/s Latvijas valsts meži (LVM) īstenotajai programmai Cūkmena detektīvi, kas paredzēta bērniem vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem, lai izglītotu par tīru mežu nozīmi un stiprinātu bērnu atbildību pret apkārtējo vidi. Pie tiem, kas pieteikušies savlaicīgi, Cūkmens ierodas pats – aizved programmas materiālus un ar spēlēm un rotaļām aicina bērnus kļūt par detektīviem, kas palīdzēs viņam rūpēties par tīrību un kārtību mežos. Kopumā septembrī un oktobrī Cūkmens apmeklēs 100 Latvijas bērnudārzu un viesosies 140 grupiņās, kā viņš pats saka – no Zilupes līdz pat Nīcai. Bet ikviens bērnudārzs var apgūt programmu arī patstāvīgi bez pieteikšanās. Visi dalībnieki ir aicināti visu gadu aktīvi sūtīt informāciju uz Cūkmena e-pastu, kā veicas mazajiem detektīviem, un pavasarī čaklākie sagaidīs ciemos Cūkmenu, kas aprīlī un maijā atkal apceļos Latvijas bērnudārzus un skatīsies, ko mazie detektīvi atklājuši un iemācījušies. "Tās var būt fotogrāfijas, video, apraksti – galvenais, ka mums izstāsta, kā mazajiem detektīviem gājis, un mēs redzam, ka mācīšanās notikusi aktīvi. Pie 30 aktīvākajiem pavasarī braukšu pieņemt eksāmenu un pasniegt diplomus," skaidro Cūkmens.

Lai meži būtu tīri

"Cīņa ar mežu piemēslošanu šķiet nebeidzama. Tāpēc šīs programmas mērķis ir nevis cīnīties ar sekām, bet mācīt bērniem par dabu, lai nākamās paaudzes mežos nemēslotu," saka Cūkmens. Katru gadu Cūkmena detektīvu programmā piedalās ap 4000 bērniem no vairāk nekā 100 Latvijas bērnudārziem. Kopumā programmā četros gados klātienē izglītoti vairāk nekā 39 000 bērnu gan no Rīgas, gan reģionu bērnudārziem. Tās mērķis ir rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā.

Bērni kopā ar pedagogu programmas ietvaros soli pa solim atklāj dažādus meža noslēpumus un mācās, kā rodas mežs. Ekoprogramma sastāv no četrām tēmām – Meža netīrie noslēpumi, Cūkmenam pa pēdām, Mežs rotaļlietu kastē un Audzēsim skābekli. Tās tiek apgūtas atraktīvā veidā – ar rotaļu, dejas un dziesmas, pasaku, dažādu vizualizāciju, Cūkmena lelles izgatavošanu un citu materiālu palīdzību.

Katra tēma veidota, ievērojot principu – redzi, dzirdi, klausies, dari, vienlaikus paredzot bērnu aktīvu iesaisti un līdzdarbošanos rotaļnodarbībās. «Bērniem patīk aktīva darbošanās – kopā ar pedagogu izspēlēt dažādas interesantas spēles un uzzināt daudz ko jaunu, mācīties, kāpēc labāk izvēlēties koka rotaļlietas, nevis plastmasas, kā arī audzēt pašiem savus kokus un uzzināt, kā rodas skābeklis. Un satikt Cūkmenu ir kaut kas pavisam īpašs – viņš bērniem ir varonis, kas rūpējas, lai meži būtu tīri. Viņš arī motivē bērnus izturēties atbildīgi pie dabas, nemest zemē papīriņu un savākt atkritumus dabā. Daudzi skolotāji atzinuši, ka, īstenojot šo programmu, gan paši, gan bērnu ģimenes pēc tam, dodoties pie dabas, bieži iet ar maisiņu un savāc atkritumus, ko diemžēl atstājuši citi," stāsta a/s Latvijas valsts meži komunikācijas projektu vadītāja Līga Abizāre. "Iesākumā man gāja visādi, bet tagad tiešām jūtu, ka bērni mani pazīst un pa gabalu sveicina, nāk pie manis kā pie drauga," saka Cūkmens un piebilst: "Pirmajā nodarbībā kopā mācāmies meža himnu un deju Mēs nekļūsim par cūkām!, kas sacerēta kopā ar Ingu Ulmani un mūzikas, dejas un dzejas programmu Brīnumskapis. Un tas ir tik brīnišķīgi, ka ir bērni, kas jau zina vārdus. Savā ziņā tas ir  arī, pateicoties skriešanas seriāla Stirnu buks popularitātei, kur mēs katru skrējienu sākam ar šo himnu."

Parāda zeķei mežu

Cūkmena detektīvu programma izveidota diviem mācību gadiem, un otrajā gadā pirmskolas bērni vairāk dodas dabā. "No mūsu čehu kolēģiem aizguvām interesantu ideju – dodoties ārā, zeķe atrodas mūsu zābakā un neko neredz un vispār zeķei ir garlaicīga dzīve, tāpēc otrā gada motīvs ir aicināt bērnus no mājām paņemt līdzi kādu zeķi un tai parādīt, kādas lietas var redzēt, dzirdēt un pieredzēt mežā," stāsta L. Abizāre. Cūkmens atklāj, ka pirmajā gadā diplomus var saņemt par to, ka bērni iemācījušies par tīrību un kārtību mežā, par meža augšanu, bet otrajā gadā viņi iestudē teātri ar zeķēm un tādā veidā atraktīvi apgūst, kā sagatavoties, lai dotos uz mežu, mācās arī atpazīt dzīvnieku pēdas. Un rezultātā saņem "meža kroni" par labu mācīšanos. 

"Aicinām skolotājus atrast mežu, kas atrodas pēc iespējas tuvāk bērnudārzam, piemēram, kur var aizbraukt ar sabiedrisko transportu. Ieplānot nelielu maršrutu, ko bērni var mežā iziet kājām, un doties to izpētīt visos trīs gadalaikos, iepazīstot dabā notiekošos procesus. Īpaši labi ir atgriezties vienā un tajā pašā vietā un paskatīties, kā daba apkārt ir mainījusies. Otrā gada programmas uzdevums ir bērniem veidot tiešu kontaktu ar mežu un saikni ar dabu kopumā, lai viņi iemīl mežu un uzskata to par vietu, kur var būt radoši un rotaļāties. Kopumā abu gadu programmas mērķis ir tāds, lai bērni izprastu noteikumus, kas jāievēro mežā, kā arī cienītu meža vidi un tās iemītniekus. Bet galvenais – vēlamies, lai skolotāji ar bērniem darbotos ārā. Lai arī programmas materiāls visiem ir vienāds, bet daudzās idejas var īstenot dažādi, kā pats audzinātājs vēlas tēmu pavērst," saka L. Abizāre.

Viens no galvenajiem uzdevumiem – iet dabā

Suntažu vidusskolas sagatavošanas grupiņas Cūkmena detektīvos piedalās pirmo gadu un ir apņēmušās doties uz mežu visos trīs gadalaikos. "Mēs esam priecīgi, ka no Cūkmena saņēmām mācību materiālus. Šodien jau spēlējām spēli Meža burtotava. Piedalīsimies ar divām grupiņām – gan piecgadniekiem, gan sešgadniekiem. Iesim dabā, pētīsim un darbosimies. Mums ir paveicies, ka Suntaži atrodas tādā skaistā vietā, kur apkārt ir meži, un plānojam to izmantot. Viss, 
kas ir apkārt skolai, jau ir izpētīts, jādodas tālāk. Iesim pārgājienos uz tālāko mežu, kas atrodas trīs kilometrus no skolas, tas būs pasākums visai dienai, ņemsim līdzi siltu tēju un sauksim palīgā vecākus, kas mums ir ļoti atsaucīgi. Atliek tikai mazliet pagaidīt līdz rudens pārgājienam, kamēr iekrāsojas lapas. Mēģināsim sēt kokus, skatīsimies, kas izdīgs. Vēlamies ar bērniem izzināt, kā no sēkliņas izaug koks. Tas bērniem dos priekšstatu, cik īstenībā ilgi koks aug un cik tas ir vērtīgs," pastāsta Suntažu vidusskolas pirmskolas audzinātāja Sanda Kursīte Jēkabsone.

Cūkmens aicina audzinātājas tiešām doties ar bērniem uz mežu, jo tas ir viens no galvenajiem mācību programmas uzdevumiem – iet dabā. "Programmai pieteikušās arī vairāk nekā 20 grupiņas no Rīgas. Sakāt, ka Rīgā nav mežu, kur doties pāgājienos? Tā nebūt nav. Aizbrauciet uz Mežaparku, Šmerļa mežu, arī tur var paveikties novērot meža dzīvnieku pēdas. Ja atrodaties Rīgas centrā, izstaigājiet Vērmanīti un novērojiet, kādi diženi koki tur izauguši. Nav starpības – pilsētas bruģis vai meža vidus, lai dotos ar bērniem pie dabas un pētītu norises," saka Cūkmens.

Salaspils novada pašvaldības dārziņš Jāņtārpiņš programmā piedalās otro gadu un šogad ar veselām piecām grupiņām, kur Cūkmens viesojies kopumā pie 120 bērniem. Viņi pagājušajā gadā devušies arī mācību ekskursijā uz Getliņu atkritumu poligonu, kur bērni uzzinājuši, kas notiek ar atkritumiem, kā tie tiek šķiroti. "Mums ir prieks, ka šī programma dod mūsu bērniem jaunas zināšanas. Programma ir tik interesanta, ka audzinātājas labprāt to izmanto darbā ar bērniem," saka Salaspils bērnudārza Jāņtārpiņš vadītājas pienākumu izpildītāja Evija Briede. "Daudz kas atkarīgs no audzinātājām, kā bērni tiek ieinteresēti," saka Cūkmens un aicina pedagogus sekot līdzi, kādus tālākizglītības kursus pedagogiem piedāvā LVM. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena