Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kompromisus meklējot. Saruna ar meža īpašnieku pārstāvi Aigu Grasmani

Kam pieder mežs? Kā salāgot cilvēka un dabas līdzāsbūšanu, iztiekot bez strīdiem meža apsaimniekošanā? Latvijas Meža īpašnieku biedrība nule īstenojusi Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansēto projektu Meža īpašnieku izglītošana un iesaiste lēmumu pieņemšanā par meža apsaimniekošanu aizsargājamās dabas teritorijās. Ar atziņām dalās biedrības izpilddirektore Aiga Grasmane, uzsverot, ka jāgrib iziet no konfliktu zonas, meklējot vienošanos starp valsti un meža īpašniekiem.

Kas ir ierastākais mīts par meža apsaimniekošanu Latvijā?

Uzskatīt, ka Latvijā ir pirmatnēja daba. Latvijas zeme ir bijusi vairāk vai mazāk intensīvi apsaimniekota, kopš te dzīvo cilvēki. Arī man savulaik meža siena, kas bija blakus lauku mājai svešā īpašumā, šķita pašsaprotama daļa no manas dzīves un ainavas. Neko nezināju par mežsaimniecību. Nepatika, kad meža sienā parādījās robs. Tagad es robu saprotu. Jo koku nociršana ne vienmēr nozīmē meža beigas, bet posmu meža apsaimniekošanas ciklā – ražas ievākšanu un jauna meža sākumu.

Tieši vārds "mežsaimniecība" sabiedrībā vēl joprojām ir svešs. Mežsaimniecība ir uzņēmējdarbības veids, kur peļņu gūst no meža zemes apsaimniekošanas. Latvijā mežu mērķtiecīgi audzē jau vairāk nekā 150 gadu. Šodien mežsaimniecība balstās zinātnē, pētījumos. Braucot pa šoseju, nevar pamanīt, ka katram skaistam, ražīgam mežam blakus stāvējis cilvēks. Cilvēki ir tendēti kritizēt. Kad brauc cauri meža masīvam, neviens neatkārto – re, kāds liels mežs vai  jaunaudze. Kolīdz ierauga izcirtumu, tā šausminās. 

Kurās meža apsaimniekošanas jomās to īpašniekiem pietrūkst zināšanu? 

Liela daļa īpašnieku nemāk novērtēt savu mežu, saprast, kas mežā ir un cik tas ir vērts. Īpaši šobrīd, kad ir labas cenas kokmateriāliem, zināšanas, kā netapt apkrāptam un iegūt pilnu savu koku vērtību no cirsmas. Nemāk novērtēt mežsaimniecību kā kompleksu pasākumu ar visām funkcijām, ko augošs mežs pilda.

Meža īpašniekam jāzina, kas viņa mežā aug, kādi ir riski, kāds ir meža apsaimniekošanas plāns īsākā un garākā termiņā.

Katram nav iespēju to visu apgūt, tad jāatrod uzticams palīgs. Piemēram, meža īpašnieku kooperatīvs, kura īpašnieki ir paši biedri un kurš strādā tieši īpašnieku interesēs. 

Traucē savu tiesību nezināšana, interešu nepārstāvēšana. Mežs ir liela vērtība. Ne velti katrs meža īpašnieks šodien var sagaidīt viesus, kas viņa mežā kaut ko meklēs (ligzdas, biotopus) vai piedāvās nocirst. Īpašniekam vajadzētu zināt, kā kurā gadījumā rīkoties. 

Kurš no izpētes secinājumiem šķita pārsteidzošākais?

Tas, ka gadiem ilgi aizsargājamās teritorijās veidojas konfliktsituācijas, netiek sasniegti šo teritoriju mērķi, mežs vietumis tiek cirsts bez saskaņošanas. Ilgstoša izvairīšanās no konfliktu risināšanas. 

Pārsteidz, ka Latvijas ainavai nav advokāta. Daudzi dabas aizsardzības plāni, kas šobrīd tiek izstrādāti, ir tendēti uz pēc iespējas lielāku saimnieciskās darbības aizliegšanu biotopu veidošanas un saglabāšanas vārdā. Taču tiek ignorētas vajadzības, kas nepieciešamas, lai uzturētu vērtības, kas pastāv cilvēka darbības ietekmē. 

Ir piemērs, kur visu pušu intereses ir salāgotas, apsaimniekojot mežu?

Tā kā NATURA 2000 teritorijas ir Eiropas kopējais dabas aizsardzības teritoriju tīkls, Eiropas Komisija izstrādājusi vadlīnijas. Šo materiālu preambulās rakstīts – meža īpašnieks, kura īpašums ir NATURA 2000 teritorijā, ir informēts, izglītots, iesaistīts un kompensēts par negūtiem ienākumiem, ja viņš atsakās no daļas savu mērķu, lai sasniegtu dabas aizsardzības mērķus. Šis nav Latvijas meža īpašnieku gadījums, diemžēl. 

Citās valstīs dota iespēja īstenot sadarbības projektus ar partneru – pašvaldību, uzņēmēju, īpašnieku, valsts iestāžu – iesaistīšanos, lai izglītotu gan īpašniekus, gan sabiedrību par teritorijas mērķiem un kā tos sasniegt visiem pieņemamā veidā. 

Ir labi, ja īpašniekam ir tikai dabas aizsardzības mērķi meža apsaimniekošanai, taču tādu nebūs daudz.

Cilvēki uz īpašumu skatās kā uz investīciju, kas nedrīkst zaudēt vērtību, jābūt iespējai, ja ne to kāpināt, tad vismaz uzturēt.

Nosacījumiem jābūt godīgiem un iekļaujošiem, lai īpašnieks zinātu, saprastu un saimniekotu tā, lai dabas vērtības tiktu saglabātas. Piemēram, Somijā ar katru īpašnieku tiek noslēgts līgums par saimniekošanu vietā, kur ir dabas vērtības. Līgums ir divu pušu vienošanās – ko un kā darīt, ko nedarīt, kāda ir kompensācija. 

Kādi ir veiksmīgas sadarbības priekšnosacījumi mežu apsaimniekošanas nozarē?

Latvijas Meža īpašnieku biedrības priekšlikumi vērsti uz to, ka teritoriju plānu izstrādes procesam jābūt īpašniekus iekļaujošam, jāvērtē gan dabas vērtības, gan visas teritorijas attīstība kopumā saskaņā ar pašvaldību plāniem. Jāpievērš lielāka uzmanība vietām, kurās ir privāti īpašumi; jāatrod sadarbības scenārijs, pretējā gadījumā iznākums nebūs labs nevienai pusei. Privātos meža īpašniekus jāsāk uztvert kā partnerus dabas mērķu sasniegšanā aizsargājamās dabas teritorijās, veidojot sadarbības projektus. 

 

 

Top komentāri

Juridičeskijs
J
Kamēr valsts meža dienesta darbinieki bez īpašnieka ziņas staigās pa privāto mežu kā pa savu pagalmu - nekāda sadarbība nav iespējama.
Pravietisnejaukais
P
Dieva Vārds skaidri un nepārprotami norāda, ka daba ir cilvēkam, nevis cilvēks dabai. Ainava -tas ir labi, retās vabolītes-tas ir labi, bet, ja vergosim mistiskiem priekšstatiem par "Zaļo Pasauli" , drīz vien izrādīsies, ka cilvēkam tur vairs nav vietas. Tā ir Sātana viltība, lai cik neticami arī neizklausītos.
Irlielāmērāticams>neo
I
ka piederēt var šādi. Vecā tēva tēvs, kalpodams Pēterburgā par zirgkopi (veterināru), ir iekrājis nedaudz naudas un nopircis astoņus hektārus smilšainas zemes, kuras auglību raksturo neoficiālais nosaukums "Nāvsleja". Bet priedes, priedes tur aug... . Nu lūk, mazmazdēlam šo zemes pleķi ir izdevies atgūt un tagad viņam tas "pieder". Bet mežsargs pasaka - tevi var sodīt tikai par to vien, ja tevi sastaps mežā ar zāģi rokā! Ja Tev , Neo, nepieder nekas vairāk par kaktusu , tad šo situāciju saprast nav viegli. Bet , Tu mēģini, Tevi es saprotu...! PS. Un esi drošs, ja kādi inspektori atradīs manā mežā "brīnumzālīti", tad nākošreiz viņi to vairs neatradīs ne ar uguni!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena