Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Melberga: Redīsi nav jāiesaiņo

Stāvot rindā pie kases lielveikalā, es mēdzu ielūkoties citu cilvēku pirkumu groziņos. Manuprāt, plauktos ir tik daudz dīvainu produktu, pusfabrikātu un tamlīdzīgu ne pārāk ēdamu, bet ļoti cītīgi safasētu un dubults jau neplīst stilā iepakotu lietu, ka esmu bieži vien prātojusi - dies'pas', vai tiešām kāds to visu ēd? Kas ir tie cilvēki? Vecpuiši darbaholiķi? Studenti? Turklāt nemaz tas viss nav tik lēts… Kādu dienu pie kases pirms manis stāv sieviete, pērk žurnālu Rīgas Laiks, bet pārējais pārtikas groziņa saturs ir no iepakoto pusfabrikātu ar ilgajiem derīguma termiņiem sērijas.

Vīlusies secinu, ka intelektam tiešas saistības ar ēdiena izvēles paradumiem un zaļo domāšanu laikam nav.Uzņēmuma_ Tetra Pak _pētījuma Baltijas iedzīvotāju pārtikas izvēles un dzīvesstila paradumi rezultāti rāda, ka Latvijā šobrīd vislielākā pārtikas patērētāju grupa esot veselīga uztura entuziasti - 33% no visiem pārtikas produktu pircējiem. (Pētījums atklāj, ka tās pārsvarā ir sievietes ar augstāko izglītību, kurām galvenā vērtība ir ģimene. Šis patērētāju tips cenšas izvēlēties veselīgus pārtikas produktus bez mākslīgajām piedevām, kā arī labprāt gatavo mājās.)Pētījums veikts 2016. gada aprīlī sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu aģentūru Latvijas fakti, aptaujājot 3112 respondentu izlasi vecumā no 15 līdz 74 gadiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pētījums tomēr vēsta, ka, izvēloties pārtikas preces, 40% Latvijas iedzīvotāju nepievērš pietiekamu uzmanību to iepakojumam, neskatoties uz to, ka tam, kādā iepakojumā pārtikas produkti pieejami lietošanai, ir milzīga ietekme gan uz vides un dabas resursu ilgtspēju, gan ikviena cilvēka veselību un dzīves kvalitāti. Katru dienu cilvēki Ziemeļvalstīs un Baltijā veic vairāk nekā 47 miljonus pārtikas produktu pirkumu, proti, vairāk nekā 17 miljardu gadā, tāpēc iepakojumam ir svarīga loma. Labs iepakojums palīdz pārtikas produktus uzglabāt ilgāk svaigus dabīgā veidā un bez vajadzības pievienot tiem konservantus. Labu pārtikas un dzērienu iepakojumu ir ērti pārnest mājās, viegli uzglabāt un lietot, kā arī pēc izlietošanas pārstrādāt.Vislabāk, protams, izvēlēties pēc iespējas mazāk un videi draudzīgā, dabisku materiālu iepakojumā esošus produktus vai tādus, kam iepakojuma nav. Lai nosvērtu ābolus vai banānus, nevajag tos obligāti likt atsevišķos maisiņos.Visvairāk ar maisiņu sērgu grēko tirgus - ja neaizliegsi, pārdevēja obligāti diļļu pušķīti liks atsevišķi no lokiem, bet redīsiem pienāksies pašiem savs maisiņš. Par produktu iepakojuma problēmu un atkritumu šķirošanas tēmu Dabas Dienā ir rakstīts vairākkārt, bet, kamēr šī joma nav pilnībā sakārtota, iedzīvotājiem jāatgādina vēl un vēl, jo lielākā daļa cilvēku Latvijā atkritumus diemžēl nešķiro. Daļa aizbildinās, ka nav pieejamas šķirošanas vietas, bet arī šajā jomā, kā jau visur tirgus ekonomikā, pieprasījums nosaka piedāvājumu.Jauki, ka par iepakojuma šķirošanu un pārstrādi domā arī ražotāji un lielie uzņēmumi, taču pavisam ideāli būtu, ja pārtikas produkti vispār neatrastos videi nedraudzīgā iesaiņojumā, tas būtu tikai dabiski. Tikmēr atbildīgajiem un zinošajiem jārāda piemērs un jāiedvesmo pārējie!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Aragonā Spānijā

Spānijas ziemeļi sevi prezentē ar medījumu gaļu, olīveļļu, dažāda veida uzkodām jeb tapām un tradicionāliem ēdieniem, kas pagatavoti no sakaltušām maizes drupačām (migām). Iespējams, Aragonā,...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena