Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Nāk ziema un peles dārzā

Ja pelēm, ūdensžurkām ne dārzā, ne mežmalā vairs nebūs atrodams nekas ēdams, tās nāks uz augļu dārzu pēc kociņu saknēm un pat jauno stādu mīkstās mizas, kā arī pēc sīpolpuķu sīpoliem.

Ja negribat peles vēlā rudenī augļu dārzā, nevajag mest nopļauto zāliena zāli koku apdobēs, sakņu tuvumā, brīdina Pūres z/s Gulbji vadītājs Pēteris Heimanis. Arī kompostu vai organiskos mēslus tur tagad nelieciet. Laikus pie kociņiem, pieraktajiem stādiem starp stumbriem der salikt peļu indi – šaurās plastmasas vai meliorācijas caurulēs. Tām jābūt tik šaurām, lai neielien kaķis, kucēns. Parasti gan šīs indes mājdzīvnieki neēd. Indes devu atjauno ik pēc divām nedēļām. Šīs vielas var nopirkt dārzlietu un saimniecības preču veikalos, kur tās sauc vienkārši par žurku indēm, sarkanās paciņās, varētu būt uzraksts Storm. Ar ūdensžurkām gan tagad grūti cīnīties, ja vasarā tās ieviesušās dārza tuvumā. Ko var darīt tagad? Ogulāji, jaunu augļu koku stumbri no apakšas jāaptin ar skujkoku zariem.

Protams, var salikt arī daudzus peļu slazdus ar kartupeļa, burkāna ēsmu u. c.

Kad uzkrīt biezāka sniega kārta un pēc sala iestājas atkusnis, grauzēji var zem sniega skriet pie kokiem, bet nevarēs, ja sniegs būs kārtīgi piemīņāts. To kā gana drošu paņēmienu iesaka arī z/s Liepas saimniece Zaiga Apse.

Der padomāt, vai dārzā neatradīsies vieta plūškokam. Tā smaržu grauzēji jūt pa gabalu un tuvumā nerādās. Vēlams plūškokus stādīt tā, lai ziemā tie augtu pa vējam augļu koku apkaimē. Labāk aug saulainā vietā, mitrā, trūdvielām bagātā, irdenā augsnē ar sārmainu vai neitrālu reakciju, bet pacieš arī vieglu skābumu. Augam kaitē ilgi stāvošs ūdens sakņu zonā, bet pie mums to neapdraud nekādi bīstami kaitēkļi un slimības.

Plūškokus stāda pavasarī vai agri rudenī, septembra beigās, oktobra sākumā, – tikpat dziļi, kā augs audzis kokaudzētavā. Šogad stādīšana nokavēta, taču pavasarī darāmo darbu sarakstiņā noteikt atzīmējiet plūškoka stādiņa iegādi! Plūškoks ir dekoratīvs, kad zarus klāj balti ziedu čemuri, kā arī tad, kad ķekari pilni ogām. Gards ir šo ogu ievārījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena