Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Naktsmītnes zaļi domājošajiem

Kad Latvijā klāt pelēkais, tumšais gadalaiks, daudzi izvēlas pēc saules un pozitīvisma devas doties ceļojumos uz tuvākām un tālākām valstīm. Ir aprēķināts, ka 10% no vides piesārņojuma pasaulē rada tieši tūrisma nozare. Vislielāko ietekmi uz vidi ceļojumos atstāj transports, taču nozīmīgi ir arī citi aspekti, piemēram, kur nakšņojam, ko ēdam un kādas izklaides patērējam galamērķī.

Jebkurā pasaules malā

Arī airbnb mājokļu saimnieki nereti piekodina, ka atkritumi jāšķiro, laipni aicina naktī un dodoties prom apkuri noregulēt uz zemāku temperatūru, kā arī neaizmirst izslēgt elektrību. Izvēloties naktsmītni, ne tikai cena un atrašanās vieta, bet arī vides saudzēšanas faktors ir nozīmīgs kritērijs, par ko jautāt izīrētājiem. Ceļojot vismaz Eiropas mērogā, šie jautājumi nav nekas jauns un neparasts, jo ilgtspējīga domāšana kļūst arvien populārāka. Lai nebūtu lieki jālauza galva, rēķinot savu un ceļojuma ekoloģisko pēdu, nozares speciālisti ir parūpējušies, kā atvieglot ceļotāja izvēli, – arī tūrisma jomā ir ieviests marķējums, līdzīgi kā pārtikas, kosmētikas un tamlīdzīgu videi draudzīgu produktu atpazīšanā. Pasaulē viesnīcas, kempingi, restorāni, konferenču un izglītības centri, pat nelieli hosteļi, kā arī citas mazas tūrisma mītnes un tamlīdzīgas iestādes var iegūt sertifikātu Zaļā atslēga – un nebūt nav jābaidās, ka par nakšņošanu videi draudzīgā mītnē būs jāšķiras no prāva naudas žūksnīša. Turklāt Zaļās atslēgas tūrisma iestādes sastopamas gan pilsētās, gan lauku reģionos. Protams, raugoties uz milzīgo tūrisma industriju, globālā mērogā zaļo naktsmītņu nav daudz, tā teikt, vien piliens jūrā, taču šī programma ir pasaulē visstraujāk augošais tūrisma ekosertifikāts, kas pašreiz apvieno vairāk nekā 3100 viesnīcu, kempingu, restorānu, konferenču, kā arī izklaides un informācijas centru 57 valstīs, arī Latvijā. 


Stingri kritēriji

Zaļā atslēga ir brīvprātīga sertificēšanas programma, kuru vairāk nekā pirms 20 gadiem Dānijā ieviesa Dānijas Viesnīcu, restorānu un tūrisma industrijas organizācija Horesta. Programma guva tik labus rezultātus, ka pēc neilga laika to pārņēma arī Zviedrija, Igaunija un Grenlande. Kopš 2002. gada Zaļā atslēga ir formāli apstiprināta kā viena no Starptautiskā Vides izglītības fonda (FEE) programmām. Latvijā Zaļās atslēgas sertificēšanu un uzņēmumu konsultēšanu veic Vides izglītības fonds, savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Viesnīcu un restorānu asociācijas un Vides izglītības fonda speciālisti vērtē atbilstību kritērijiem un uzraudzību turpmākās darbības laikā – ar sertifikāta iegūšanu vēl nekas nebeidzas, jāturpina saimniekot zaļi! 

Lai iegūtu Zaļo atslēgu, tūrisma mītnei jāatbilst vairāk nekā 120 kritērijiem 12 kritēriju kategorijās: ūdens, atkritumi, enerģija, personāla iesaiste, ķīmisko vielu izmantošana, pārtika un ēdināšana u. c. Šie kritēriji iedalīti divās grupās – obligātie kritēriji un vadlīnijas. Obligātie kritēriji ir pamatlietas, bez kurām viesnīca nevar ne tikt sertificēta, ne saukta par videi draudzīgu. Šie kritēriji pārsvarā ir attiecināmi uz infrastruktūru, resursu taupīšanu, piemēram, energoefektivitāti, enerģijas patēriņu, ūdens taupību, atkritumu šķirošanu, pārtiku utt. Arī vadlīniju kritēriji ir noteikti jāievieš, bet atšķirībā no obligātajiem kritērijiem, kuriem ir jābūt izpildītiem jau tad, kad naktsmītne pretendē uz ekosertifikātu, tie ir jāievieš pakāpeniski divu vai vairāku gadu laikā. 


Izraisa azartu

Jaunmoku pils viesnīcai Zaļās atslēgas sertifikāts ir kopš 2017. gada. "Dzīvot zaļāk nav mērķis, kuru sasniegt un apstāties, tas ir process, jo saimniekošanu videi draudzīgāk ir iespējams attīstīt arvien vairāk. Kopš Zaļās atslēgas programmas ieviešanas gan mēs paši, viesnīcas darbinieki, gan arī mūsu viesi – mēs visi mācāmies rīkoties ilgtspējīgāk," uzsver Jaunmoku pils viesnīcas klientu apkalpošanas vadītāja Vita Zimerte. Zaļās saimniekošanas principi tiek ievēroti ne tikai viesnīcā, bet arī Jaunmoku pils muzejā un restorānā. Muzejā tiek veidotas speciālas vides un meža izziņas programmas un izstādes, savukārt restorānā, lai arī pilnībā visi produkti netiek nodrošināti no bioloģiskajām saimniecībām, ir īpaši ekopārtikas piedāvājumi ēdienkartē. Pilij ir dārzs, kurā tiek audzēti zaļumi, garšaugi, tējas. Tēju degustācija ir viena no piedāvātajām aktivitātēm viesiem. "Protams, ilgtermiņā zaļā domāšana un arī darbības, ko prasa Zaļās atslēgas programma, saistās ar energoefektivitāti, ūdens patēriņa samazināšanu un atkritumu šķirošanu, un, renovējot pils telpas, arvien vairāk īstenojam šos principus, taču svarīga ir arī viesu izglītošana. Istabās ir norādes, kas aicina taupīt ūdeni (ūdens krāni ir aprīkoti ar īpašu sistēmu, kas samazina patēriņu, taču cilvēciskajam faktoram tomēr ir liela loma) un elektrību, šķirot atkritumus. Viesi tiek iepazīstināti ar dvieļu maiņas programmu un tamlīdzīgi," skaidro Vita Zimerte. Izaicinājums bija, ko darīt ar gaisa atsvaidzinātājiem, jo parastajos ir tāds ķīmijas kokteilis, kas nekādā ziņā neatbilst ekostandartiem, taču ēka ir veca un bez gaisa atsvaidzinātājiem neiztikt. Risinājums atrasts, tos aizstājot ar kaltētiem ziediem un augiem, kuri bagātināti ar dabisku aromātu. "Lepojamies, ka Zaļās atslēgas programmas noteikumus un rekomendācijas ne tikai izpildām, bet pat pārsniedzam! Rīkojot jebkuru pasākumu – vai tā būtu Muzeju nakts programma vai kāzu svinības, kas notiek pilī, – ievērojam zaļas rīcības principus. Tas nav sarežģīti, un viesi to ļoti novērtē," ir pārliecināta Zimerte. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena