Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pirkt veikalā vai ievākt dārzā?

Tik skaisti zied puķes, tomāti un gurķi aug kārdinoši garšīgi un smukiņi – tādus derētu iesēt arī nākamgad. Bet paciņas jau tukšas. Tātad jāsavāc izaugušo sēklas. Vai jāpārstāda, ja augi nav viengadīgi. Bet sēklu vācēji nākamgad būs vīlušies, ja centīsies sēt no F1 šķirnēm vāktās. Ko tad īsti vākt pašiem un ko drošāk pirkt?

Hibrīdi vai pārbaudītas vērtības

Sēklu veikali pārdod gandrīz tikai jauno, sēklu uzņēmumu ražoto hibrīdšķirņu (F1) paciņas, tikai reizēm arī sen pārbaudītas vērtības –  senāku parasto šķirņu parastās sēklas. Tādas ir arī šķirņu kolekcionāriem, kas pārdod dārzeņsēklas. No šiem dārzeņiem gan sēklas var vākt, pareizi glabāt um pavasarī iesēt droši – jaunie dārzeņi izaugs tieši tādi paši kā to vecāki. Ja vāc un sēj F1 sēklas, var izaugt sazin kādi... Ziedu krāsa un forma, augu lielums var mainīties. Kā stāsta tomātu eksperte no saimniecības Neslinko Elga Bražūne, no F1 šķirnēm ņemtie tomātiņi var neziedēt, bet ziedējušie augļi var neveidoties. Citi zied, bet izaug sīki, kropli augļi utt. Protams, ja iesēts daudz F1 tomātu, kāds būs tikpat ražīgs un skaists kā vecākaugi, bet tikai kāds. Labāk veicas tiem, kas vāc un sēj sīkaugļu tomātus (ķirštomātus un mazākogu). Bet eksperimentēt jau var… Ja no F1 šķirnes sēklām izaug labi tomāti, ņemot no to augļiem sēklas, rezultāts būs skaitliski tikpat nevēlams. Šķirnes īpašību izkopšanā kolekcionāriem paiet vairāki gadi. Tas pats attiecas arī uz puķēm un citiem augiem.


Sēsim savējās?

Vispirms jāatceras, kā dārzeņi apputeksnējas – paši (tomāti, paprikas) vai citiem vajag kukaiņus v. c. (vairums gurķu, ķirbju, kabači). Kam apputei svešos nevajag, sēklas veidojas vieglāk. Daži ir divgadīgi augi – ziedi un sēklas būs tikai otrajā gadā, ko tie nodzīvo dārzā (rutki, kāļi, sīpoli), un tie jau laikus jāuzmana, kad sākas ziedu, sēklu čemuru, pākstu veidošanās. Lietus vai salna tad var traucēt – augi jāsedz. Sēklas noplūc pavisam gatavas, sažuvušas. 

Viengadīgajiem augiem sēklas meklē nevis pašos pirmajos, bet jau nākamajos augļos. Tiem jābūt pavisam gataviem vai vēl vairāk (iedzeltējušiem gurķiem), sēklām jau pavisam nobriedušām (gurķiem gaišām, vairumam meloņu šķirņu tumšbrūnām). Svarīgi izvēlēties tikai tās sēklas, kas ir biezas, "pilnas", uzsver meloņu šķirņu kolekcionārs un LLU topošais agronoms Jānis Haļzovs. 
Gurķu, ķirbju vai meloņu mīkstumu izkasa, atdala sēklas, noskalo un labi vēdinātā telpā apžāvē. Tomātu un līdzīgu augļu mīkstumu ar sēklām iesaka atdalīt, ar ūdeni raudzēt un tad nokāst, bet Bražūne saka, ka to var nedarīt. Tad sēkliņām paliek savs aizsargapvalks.


Arī puķes gaidīs

Viengadīgo puķu vai ziemciešu sēklas vērts vākt tad, ja tās nav F1 šķirnes. Kresēm un dažām citām gan sēklas nobriest un apkalst jau dobē. Jāsalasa un jātur istabā, kur nav saules un nav karsti.

Ja vasara vēsa un lietaina, ziedi var slikti apputeksnēties un sēklu kvalitāte nebūs laba. Arī karstā, sausā vasarā sēklas veidojas sliktāk, ziedi nobirst. Augustā, septembrī sēklas nobriest. Ja tad ir vēss un lietains laiks, nogatavošanās kavējas, turklāt biezas, pildītas ziedkopas sapūst, nepaspējot izžūt. Siltā un saulainā rudenī bez nakts salnām sēklas būs kvalitatīvākas.

Puķēm, no kurām vāc sēklas, jāaug saulainā, nevis ēnainā, mitrā vietā. Kad pirmajiem skaistajiem ziediem jau aizmetušās sēklas, nākamos vajag nogriezt.

Jo pākstis, pogaļas un ziedkopas sausākas, jo sēklas kvalitatīvākas. Ja ilgi līst, ir miglains, sēklu vākšanai paredzētās puķes vēlams pārsegt ar plēvi.

Divgadīgiem augiem pirmajā gadā izaudzē mātesaugu, ko ar saknēm pārziemina pagrabā un otrajā gadā stāda dārzā. Ļauj noziedēt un tad vāc sēklas – tad var.

Dažām sēklām ir jāiztur vēsuma nedēļas, lai domātu par dīgšanu. Tas gan vairāk attiecas uz puķu sīpoliem un koku sēklām. Sīpolpuķes parasti pēc stādīšanas iztur aukstuma nedēļas. Tās vajag arī košumkrūmu un koku sēklām, bet labāk tos pavairot ar zālainajiem vai koksnainajiem spraudeņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena