Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Sniegpulkstenītes plauks!

Ārā ziedi sāks plaukt vēl ne tik drīz. Bet dažus no tiem var pamodināt jau tagad, izrokot dēstu no dobes un pārstādot podiņā. Siltumā pirmās pavasara puķes atplauks arī telpās, neskatoties uz vēl salīdzinoši skopajiem dienas gaismas stariem.

Var augt arī podiņā

Pirmie pavasara vēstneši ir sniegpulkstenītes (Galanthus), amariļļu dzimtas lakstaugi, kam tīk augt pavasarī saulainās, bet vasarā noēnotās vietās brīvos grupējumos zem kokiem, krūmiem, zālienā. Sniegpulkstenītes pavairo ar sīpoliem, kā arī sējot sēklas tūlīt pēc to ienākšanās. Sēklas var gan ievākt, gan nopirkt veikalos. Sējeņi uzzied gan tikai aptuveni ceturtajā gadā pēc sēšanas, tādēļ izdevīgāk ir stādīt, ja gribas tikt pie drīzas ražas. Sniegpulkstenītes ir sīpolpuķes, tās var stādīt pavasaros, arī rudeņos vidēji sešu, 10 centimetru dziļumā trūdvielām bagātā augsnē. Tās var pārstādīt reizi piecos gados, bet var arī nepārstādīt un ļaut puķēm izplatīties un ceļot pa dārzu. Lai izraktu sniegpulkstenītes un atmodinātu tās telpā, nepieciešams darboties uzmanīgi – atkusušā zemē ieduriet lāpstu vertikāli visā tās dziļumā.

Iezīmējiet tādā veidā izrokamo puduri, līdzīgi, kā izgriežot gabalu no tortes, un pēc tam uzmanīgi izceliet ārā. Ievietojiet to puķpodiņā vai plastikāta maisiņā un nolieciet uz pāris dienām vēsā telpā adaptēties. Pēc tam nesiet istabā, kārtīgi iestādiet puķpodā, aplaistiet. Novietojiet uz gaišas palodzes un gaidiet ziedus, tie parādīsies divu trīs nedēļu laikā! Varat pulkstenītes pabarot ar kādu dekoratīvajiem augiem piemērotu mēslojumu – to pašu, ar ko laistāt istabas augus. Kad puķes noziedējušas, jau būs klāt pavasara laiks, un tās var sākumā ar visu podiņu iznest ārā, pēcāk jau pārstādīt atpakaļ puķudobēs. 

Dārzā parasti stāda rudenī

Sīpolpuķu stādīšanai dārzā jāizraugās vieta, kur rudenī, ziemas atkušņos vai pavasarī†neuzkrājas ūdens, jo stāvošā ūdenī sīpoli sapūs. Tās var stādīt arī koku, krūmu vieglā paēnā, jo, kamēr pavasarī kokiem lapas nav saplaukušas, tām saules gaismas pietiks. 

Izņēmums ir skujkoki – zem tiem sniegpulkstenītēm nepatiks. Tur labāk jutīsies muskares, krokusi. 

Visas sīpolpuķes, izņemot narcises, pēc pazīstamā sīpolpuķu selekcionāra un audzētāja Jāņa Rukšāna ieteikuma, var stādīt tā sauktajā smilšu gultiņā. 

Vadziņas dibenā ieber smilšu kārtiņu, tad izvieto sīpolus, tos atkal pārber ar smiltīm un aizrauš augsni. Tādā veidā tiek nodrošināta papildu drenāža, augi tiek pasargāti no tiešas saskares ar augsni, kurā var būt slimību ierosinātāji. 

Simtiem šķirņu

Galantus dārzkopības speciālisti iesaka, ka ievērojami paildzināt sīpolpuķu ziedēšanas laiku var, stādot tās vairākos stāvos, proti, agrāk ziedošās, ar mazākiem sīpoliņiem stāda seklāk, piemēram, krokusus, muskares vai sniegpulkstenītes, bet vēlāk ziedošās ar lielāka izmēra sīpoliem dziļāk, piemēram, hiacintes, tulpes vai narcises. 
Pavisam sīki piestrādājot pie sortimenta, var panākt pat trīsstāvīgas kombinācijas, kas, nomainot cita citu, priecē no marta līdz pat maijam. 

Sīpoliņu zemē nedrīkst iemest kā pagadās, tas jāliek ar saknītēm uz leju un ar asnu uz augšu.

Pasaulē ir simtiem sniegpulkstenīšu šķirņu, tām ir dažāda lieluma ziedi, dažādas ziedlapiņu formas, krokojums, ir pildītie un vienkāršie ziedi, atšķirīgs ir sniegpulkstenīšu ziedēšanas laiks un ilgums. 

Pasaulē ir lielas sniegpulkstenīšu kolekcijas, īpaši tās ir iecienījuši angļi. Latvijā ievērojama sīpolpuķu, tajā skaitā sniegpulkstenīšu, kolekcija ir bioloģijas zinātņu doktoram selekcionāram Jānim Rukšānam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena