Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziedošajiem kaktusiem vērts nodrošināt vasaras brīvdienas ārā

Pavasarī vairāk koncentrējamies uz to augu skaistumu, kuri mostas ārā – parkos, dobēs, uz terasēm un balkoniem, taču papildu rūpes vajadzētu veltīt arī telpaugiem un sevišķi tiem, kuri raisīs ziedus drīzumā vai vasaras gaitā. Vieni no krāšņāk ziedošajiem telpaugiem ir šlumbergeru dzimtas kaktusi – izplatītais tā saucamais Ziemassvētku kaktuss jeb strupā šlumbergera un Lieldienu kaktuss jeb Gertnera šlumbergera.

Noēnota vieta aizvējā

Šlumbergeru kaktusu ģintī ir sešas sugas, tām ir atšķirīgs ziedēšanas laiks (par ko liecina arī nosaukumi) un vizuālās īpatnības. Labos augšanas apstākļos šie kaktusi mēdz bagātīgi ziedēt pat vairākas reizes gadā, un tādējādi Ziemassvētku kaktuss mēdz pārtapt arī par Lieldienu kaktusu. Taču ir rūpīgi audzētāji, kas cenšas savus kaktusus lutināt, taču tie kā nezied, tā nezied pat gadiem ilgi. 

Šlumbergeru dzimtene ir Brazīlija – kalnu meži, un tur šie kaktusi aug kā epifīti koku zaru žāklēs. Tiem patīk siltums un mērens mitrums, taču nepieciešams arī miera periods. Pavasarī pēc noziedēšanas kaktusus ir vērtīgi iznest ārā pabaudīt apstākļus brīvā dabā. Šādam augu "vasaras brīvlaikam" piemērots būs gan balkons vai terase, ko iespējams daļēji noēnot, gan saules pārāk necepināta aizvēja vietiņa dārzā. Tiešos saules staros augi var apdegt, turklāt jāraugās, lai apstākļu maiņa nav pārāk krasa, tāpēc tos nest laukā vajadzētu tikai tad, kad gaisa temperatūra ir stabila un daudzmaz izlīdzinājusies, pietuvojoties tādai, kāda ir telpās, kur iepriekš šie augi atradušies. 
 

Lai ziemā atkal ziedētu

Pēc noziedēšanas šlumbergeriem nepieciešams miera periods, kad temperatūra ir ap +12, +15 grādiem. Tas var ilgt no dažām nedēļām līdz pusotram diviem mēnešiem, ja iespējams. Šajā laikā kaktusu laista minimāli, jo pazemā temperatūrā augsne žūst lēni. 

Pavasarī augs atkal jānovieto siltākā telpā +18 līdz +20 grādos, jālaista nedaudz biežāk, jo siltumā augsne apžūst daudz ātrāk. No pavasara (periodā maijs–septembris) augam dodiet papildmēslojumu. Sākumā vēlama vājāka koncentrācija – ja lietojat šķidro mēslojumu, gatavojiet 2–3 reizes vājāku šķīdumu. 

Augu, kas vasarā atradies ārā, vasaras beigās, rudenī nesiet iekšā. Šajā laikā pirms ziedēšanas tam jānodrošina otrs miera periods ar pazeminātu temperatūru un samazinātu laistīšanu, bet labiem gaismas apstākļiem. Šajā periodā augu nemēslojiet!

Parādoties ziedpumpuriem, augu var atkal novietot siltākā telpā. Jārēķinās, ka siltumā augs uzziedēs ātrāk, kā arī ziedēšanas laiks būs īsāks nekā vēsākā telpā augošam.
 

Patīk irdena augsne

Pavasarī, ja nepieciešams, savu šlumbergeru varat pārstādīt. Tai patiks irdena, gaisu un ūdeni caurlaidīga augsne. Bet to var stādīt arī epifītaugiem paredzētā substrātā, sajaucot priežu mizu gabaliņus ar sfagnu sūnām un nedaudz irdenas augsnes ar grants vai keramzīta piemaisījumu – kā veidojot substrātu atsevišķām orhideju šķirnēm (izplatītajiem falenopšiem gan pietiek ar priežu mizu substrātu, kuram nedaudz pievienots keramzīts). Šādam substrātam ūdens iztek cauri, lieki neuzkrājoties. 

Aprīlī un maijā krāšņi zied Gertnera hatioras un rozā hatioras. Pēc noziedēšanas arī tās vēlams iznest dārzā viegli noēnotā vietā. Vasarā hatioras laistiet un mēslojiet tāpat kā Ziemassvētku kaktusus. Rudenī tiem sāksies miera periods, kad vajadzīgs vēsums ap +12 līdz +15 grādiem. Vasarā paēnā vajadzētu novietot arī epifīļus jeb lapu kaktusus – košos ziedētājus ar lieliem, kupliem ziedu ķekariem. Laistīt vajag mēreni, pēc ienešanas atpakaļ telpās jānodrošina miera periods, tad pavasara sākumā priecēs ziedu rota. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena