Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alus darītāji: Stiprā alkohola akcīzes nodokļa brīvdienas ir jāizbeidz

"2019. gada vasarā sasteigti tika pieņemts lēmums par stiprā alkohola akcīzes nodokļa likmju būtisku samazinājumu. Tajā pat laikā alus akcīzes nodokļa likmes tika saglabātas nemainīgas. Šāda neplānota nozares "raustīšana" ietekmējusi alus nozares konkurētspēju un neļauj plānot attīstību ilgtermiņā. 2019. gada vasarā šis bija plānots kā īstermiņa solis un tika solīts, ka Latvijas un Igaunijas Ministru prezidenti vienosies par ilgtermiņa risinājumu. Savukārt tagad atkal kuluāros tiek runāts par stipro dzērienu likmes "iesaldēšanu"," teikts Latvijas Alus darītāju savienības un Latvijas Alus darītāju asociācijas izplatītajā paziņojumā. Alus nozares pārstāvji uzskata, ka "stiprā alkohola likmēm ir jāatgriežas tās agrākajā apmērā un jebkurš mēģinājums iesaldēt zemās likmes ir pretrunā ar godīgu konkurenci un valsts interesēm".

"Pēc nozares aplēsēm, līdz ar stiprā alkohola cenu samazināšanos, bet alus akcīzes nodokļa atstāšanu nemainīgā apjomā, pārdotā alus apjoms pierobežā strauji kritās – 2019. gada 4. ceturksnī kritumam sasniedzot 50%. Šis fakts skaidri pierāda, ka lēmumu pieņemšanas rezultātā, ir radīti nevienlīdzīgi konkurences apstākļi, jo pircēji akcīzes nodokļa likmes ietekmē izvēlās stipros dzērienus," situāciju komentē Pēteris Liniņš, Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors. "Jebkurš mēģinājums nostādīt stipros dzērienus priviliģētā stāvoklī liek domāt par neizprotamu atbalstu atsevišķām pierobežas tirgotavām, proti, ļoti šaurai grupai. Iepretim zaudētāji ir alus ražotāji, darītavu darbinieki un budžeta ieņēmumi. Savukārt valsts budžets no šī samazinājuma nav ieguvis tieši neko, jo ieņēmumi no alkoholisko dzērienu akcīzes neizpildīja 2019. gadam noteikto plānu, uzver Liniņš.

"Saskaņā ar VID datiem par 2019. gadu, kopējie budžeta ieņēmumi no akcīzes nodokļa stiprajam alkoholam atpaliek no nospraustā mērķa par vairāk nekā 22 miljoniem eiro. Uz šo problēmu jau vasarā norādīja alus nozare, kad tika pieņemts politisks lēmums samazināt akcīzi stiprajam alkoholam," teikts alus nozares pārstāvju paziņojumā.

Savienības ieskatā ir jāatgriežas pie 2019. gada sākuma likmēm un nākamās pārmaiņas jāplāno vismaz trīs gadu periodā, savlaicīgi apzinot situāciju kaimiņvalstīs, nevis haotiski reaģējot. Vasarā sasteigti pieņemtais lēmums atspoguļoja īstermiņa plānošanu un reakciju uz Igaunijā samazinātajām akcīzes likmēm. "Šāda reaģējoša likmju raustīšana ir valsts politikas balstīšana uz plūstošām smiltīm un neietekmējamām izmaiņām nākotnē, jo mēs nevaram ietekmēt kaimiņvalstu nodokļu politiku," papildina Liniņš.

"Kā būtisks fakts jāmin arī tas, ka no 2020. gada stiprā alkohola likmes tiek paaugstinātas Lietuvā, taču šo faktu Latvijā lēmumu pieņēmēji mēģina noklusēt. Tas nozīmē, ka bažas par to, ka paaugstinot likmes Latvijā, Latvijas iedzīvotāji dosies pierobežas tirdzniecībā uz Lietuvu, ir nepamatotas," norādīts alus nozares pārstāvju paziņojumā.

Top komentāri

Latvijastēls
L
Bet es alu pērku tikai tad, ja tas ir lētāks par eiriķi litrā. Ja dārgāks - dzeriet vien paši!
>:-)
&
Roberts Gobziņš. Tikai tā. "Es dzīvi nicinu Pilns ciešanu un bēdu Starp drūmiem varmākām Un ielas meitām sēdu Tie ir mūsu brāļi mūsu māsa Arkokopā nodzeramies mēs Tās ir mūsu aknas mūsuzarnas Ko ar vodku izskalojam mēs Tie ir kartupeļi un cūkas gaļa Ar ko sevi uzbarojam mēs ...""
>:-)
&
alus - prāta apstulbināšanai, zemē velti izčurātai naudai un "koala lācismam" + augoši pupi un vēders :D "Nu ko jūs tāds vīrišķis ar tiem vīniņiem krāmējaties, iedzersim šņabi uz tiem Gaujas līčiem, kā jūs sakāt, un uz tām lakstīgalu naktīm. .... Nu re, kur riktīgs cilvēks!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē