Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kariņš: Minimālo algu vajadzētu mainīt tikai ar 2021.gadu

Koalīcijā apspriestā minimālās algas paaugstināšana līdz 500 eiro būtu ieviešama līdz ar plašām izmaiņām nodokļu sistēmā no 2021.gada, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vērtējot koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā konceptuāli iezīmēto atbalstu virzībai uz minimālās algas celšanu līdz 500 eiro no 2020.gada, Kariņš pauda piesardzību, jo viņa vadītais Ministru kabinets nodokļu izmaiņas apņēmies ieviest tikai vienreiz - sākot ar 2021.gadu.

"Patlaban ir pāragri apgalvot, ka lēmums būtu pieņemts. Turklāt, ja šobrīd kaut ko grozīsim, tad rīkosimies kā iepriekšējās valdība - tiks raustīti uzņēmēji, lai gan valdība vēl nebūs panākusi vispārīgu redzējumu par izmaiņām nodokļu sistēmā. Es negribu, ka nodokļu sistēma tiktu raustīta jau 2020.gadā, pilnas izmaiņas jāievieš no 2021.gada," uzsvēra Kariņš.

Vienlaikus premjers atzina, ka minimālās algas celšana nozīmē arī inflācijas veicināšanu, tāpēc drīzāk būtu jādomā par straujāku neapliekamā minimuma celšanu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja attīstības komitejas sēdes vadītājs Ints Dālderis (JV), sanāksmē uzklausīti Finanšu ministrijas scenāriji par minimālās algas celšanu līdz 470, 500 vai 550 eiro, reizē nekādi lēmumi šajā jautājumi vēl nav pieņemti.

Dālderis norādīja, ka attīstības komitejā lēmumi netiek pieņemti, jo lēmumu pieņemšana ir valdības ziņā. Līdz ar to pašlaik šis jautājums ir izrunāts, lai tālāk to apspriestu politiskajos spēkos un septembrī par to spriestu valdībā, arī uzklausot sociālos partnerus.

Pašlaik minimālā alga ir 430 eiro.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) priekšvēlēšanu laikā solīja minimālo algu paaugstināt līdz 500 eiro mēnesī jau no šī gada. Tāpat tika solīts ieviest neapliekamo minimumu algai līdz 500 eiro mēnesī un arī ar nodokli neapliekamo minimumu pensijai noteikt 500 eiro mēnesī. Opozīcija kritizējusi JKP par šī solījuma neizpildīšanu.

Arī valdībā pārstāvētā Attīstībai/Par! priekšvēlēšanu programmā iekļāva solījumu palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu līdz 500 eiro mēnesī, gan neminot precīzu termiņu.

Top komentāri

>:-)
&
Pārriijes treknais taukumūlis tik piesaka ; kam jums tā nauda , nauda ir ļaunums. Savā neprātā, tāpat, nodzersiet, vai bezjēgā notrieksiet! Mērķa, jums nav un nekādas fantāzijas, BET, ES, GAN...
???
?
Izņemot valsts aparātu no minimālās algas nevienam nav nozīmēs. Gandrīz visās nozarēs lielie uzņēmumi, vairumtirdzniecība izmanto mazos, lai uz to rēķina nemaksātu algas, nodokļus utt. Beneficiāri grozās visu laiku vieni un tie paši tikai firmas mainās un nodokļus nemaksā. Kad sāks ņemt priekšā lieltirgotavas par sūdīgiem sadarbības partneriem, tad arī būs nozīme celt necelt to minimālo. Būtībā jāatceļ nodokļi no minimālas algas un pensijas. 3x500 minimālais ceļš.
Nožēlojami graši
N
ir tie 430 un arī 500, uz Eiropas fona. Bet līdztekus jādomā, kā normu nostiprināt, padarīt obligātu: patlaban vairāki pazīstami uzņēmumi maksā pat mazāk par noteiktajiem 430.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē