Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tiesnese: Lemberga iekļaušana ASV sankciju sarakstā tiesas procesu ietekmēt nevar

ASV lēmums par Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) iekļaušanu ASV sankciju sarakstā pašlaik politiķa krimināllietas tiesas procesu ietekmēt nevar, aģentūrai LETA norādīja Lemberga lietas tiesas sastāva priekšsēdētāja Irīna Jansone.

"Kamēr no Latvijas valsts iestāžu puses tiesa nav saņēmusi oficiālu detalizētāku informāciju, ASV paziņojums pašlaik tiesas procesu ietekmēt nevar un teorētiski, vismaz pašreizējā tiesas procesa stadijā, to arī neietekmēs," skaidroja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese.

Patlaban lietā turpinās tiesas debates, un nākamā tiesas sēde ir paredzēta 2020.gada 13.janvārī. Jau iepriekš tiesas debatēs uzstājās prokurori, kuriem saskaņā ar likumu vēl būs tiesības uz repliku.

Vaicāta, vai prokurori replikā vērsīs uzmanību uz ASV noteiktajām sankcijām un šis fakts tiesai būtu jāņem vērā, gatavojot spriedumu, prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA atbildēja, ka patlaban valsts apsūdzības uzturētāji neizsver nepieciešamību iespējamā replikā atsaukties uz noteiktajām sankcijām.

"Repliku notur par otras puses pausto, un patlaban neviena no pusēm nav paudusi nekādu viedokli šajā jautājumā. Vienlaikus teorētiski šādu iespēju - replikā reflektēt šajā jautājumā -, izslēgt nevar," ar Pakalnes starpniecību norādīja prokurori.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa vairākus gadus skata krimināllietu, kurā Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis. 

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī 64 500 eiro naudas sodu.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar sankcionētajām četrām juridiskajām personām - Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās. Viņš aģentūrai LETA teica, ka ar OFAC lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".

Top komentāri

Talis
T
Kapec Latvijas tiesa so izdzimteni, zagli, korumpantu ciganbaronu Lembergu nav notiesajusi un nepude costuma kopa ar visu vina zagligo gimeni un, protams, ar ZZS zaglu bandas locekliem...Kinnu, Birgmani, Griguli, Krauzi, Barcu......?
Nejēga
N
Nu gan fleitē,jo būs tā kā kungs lika!
Džons Mušpapīrs
D
Ko tad tiesnese domāja, ka Lemberga iekļaušana ASV sankciju sarakstš uzreiz nodrošinās viņam indulģenci?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē