Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ASV valsts sekretāra vietnieks: Baltijas valstu energosistēmas pašlaik ir diezgan drošas

Baltijas valstu energosistēmas pašlaik ir diezgan drošas, uzsvēra ASV valsts sekretāra vietnieks energoresursu jautājumos Džefrijs Pjats, kurš pagājušajā nedēļā apmeklēja Baltijas valstis.

Viņš norādīja, ka vizītē daudz laika pavadījis, runājot ar amatpersonām par BRELL un desinhronizāciju. Tostarp Pjats atgādināja, ka politiskā līmenī ir panākta vienošanās par desinhronizācijas turpināšanu šogad, kā arī tehniskajiem ekspertiem ir skaidrs, kā to paveikt.

"Esmu runājis gan ar Baltijas valstu politiķiem, gan ar tīkla operatoriem, un es domāju, ka visi ir pārliecināti, ka tiek veikts pareizais darbs attiecībā uz kondensatoriem, transformatoriem un starpsavienojumiem, visu fizisko infrastruktūru, kas ir nepieciešama, lai īstenotu desinhronizāciju. Vienlīdz svarīgi ir arī tas, ka visi saprot, ka tās ir izmaksas, kuras ir vērts maksāt, jo tās uzlabos jūsu valsts drošību. Tāpat tas likvidē pēdējo Krievijas sviru, ko varētu izmantot pret jums, jūsu pilsoņiem un jūsu ekonomiku," uzsvēra Pjats.

Viņš atgādināja, ka Baltijas valstis vēl pavisam nesen bija atkarīgas no Krievijas gāzes piegādēm.

"Latvija ir viens no patiešām svarīgiem piemēriem, jo jūs no Krievijas gāzes importētāja esat kļuvuši par valsti, kurā nav Krievijas gāzes, praksē parādot, kā izskatās atkarības pārtraukšana. Man Rīgā bija patiešām lieliskas sarunas, bet mani īpaši pārsteidza saruna ar jūsu ekonomikas ministru, kurš norādīja, ka, ejot cauri šim enerģētikas karam, jūs tagad esat daudz drošāki un pārliecinātāki, ka jums nekad vairs nebūs jāsaskaras ar šādiem riskiem," teica Pjats.

Savukārt jautāts, vai ASV investori izrāda interesi par iespējām ieguldīt Baltijas valstu enerģētikas projektos, Pjats sacīja, ka pašā ASV šobrīd ir ļoti daudz investīciju iespēju, jo tirgus attīstās ļoti strauji un, notiekot pārejai no fosilās enerģijas uz atjaunojamiem energoresursiem, pieprasījums pēc elektroenerģijas kopumā pieaug. 

Tomēr Pjats pauda cerību, ka ASV energotehnoloģiju ražotāji kļūs par sadarbības partneriem projektos, kuri tiek attīstīti Baltijas valstīs.

Jau vēstīts, ka Pjats pagājušajā nedēļā apmeklēja Igauniju, Latviju un Trīs jūru iniciatīvas samitu Viļņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē