Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
2019. gadā, augot pieprasījumam zemās cenas un ekonomikas izaugsmes ietekmē, OPEC zudīs nepieciešamība uzturēt ieguves ierobežojumus

Naftas tirgus: OECD krājumi mazinās, OPEC turpinās koriģēt tirgu

Pateicoties OPEC, kas kopš gada sākuma ir samazinājusi ieguvi par miljonu barelu dienā, OECD valstu naftas krājumi kopš marta ir samazinājušies par aptuveni 0,6 miljoniem barelu dienā. Rezultātā krājumu apjoms jūlijā gada laikā bija krities par 85 miljoniem barelu. Samazinoties krājumiem, naftas ražotāji kopumā un OPEC ir bijuši ieguvēji, jo īpaši panākot vēlamo prēmiju spot cenai, kurai vēl nesen tika piemērotas ievērojamas atlaides.

2018. gadā tirgū turpinās valdīt pietiekams daudzums naftas. Tādēļ, lai nodrošinātu krājumu turpmāku samazināšanos, OPEC nāksies turpināt ietekmēt tirgu līdz pat 2018. gada beigām. Savukārt 2019. gadā sāks uzrādīties investīciju samazinājuma ietekme, kas krājusies kopš 2014. gada. Tādējādi 2019. gadā, augot pieprasījumam zemās cenas un ekonomikas izaugsmes ietekmē, OPEC zudīs nepieciešamība uzturēt ieguves ierobežojumus. Brent naftas cenas prognozes ir, ka 2018. gadā tās cena būs vidēji 55 ASV dolāri, bet 2019. gadā - 60 ASV dolāri.

Galvenās tendences naftas tirgū:

  • ASV turpināsies naftas ieguves pieaugums. 2018. gadā ražošana pieaugs par 1,5 miljoniem barelu dienā (līdz 10,8 miljoniem) un 1,2 miljoniem barelu dienā 2019. gadā.
  • Ne-OPEC (izņemot ASV) ieguve atspoguļos investīciju iztrūkuma sekas – ieguves krišanos. Ieguve 2018. gadā samazināsies par 0,4 miljoniem barelu dienā, bet 2019. gadā tā atgūsies, augot par 0,6 miljoniem barelu dienā.
  • OPEC+ spēkos ir turpināt ietekmēt krājumu tālāku samazināšanos. Pat ja cenas pieaugums nav panākts, atteikties no esošās politikas var būt bīstami. Respektīvi, ja vienošanās sašķobās un tirgū atgriežas kaut 4-5% samazinājuma, cenas kritums var sasniegt 10%.
  • Globālās izaugsmes ietekmē naftas pieprasījums ir audzis. Pasaules naftas pieprasījums 2017. gadā pieaugs par 1,6 miljoniem barelu dienā, 2018. gadā 1,5 miljoniem barelu dienā bet 2019. gadā - 1,6 miljoniem barelu dienā.
  • OECD naftas krājumi kopš marta ir samazinājušies par 19 miljoniem barelu mēnesī. 2017. gada otrajā pusē krājumu apjoms turpinās kristies, ko sekmēs sezonalitāte un OPEC+ īstenotais samazinājums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē