Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

NYT: Libānā eksplodējušie Hizbollah peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma Hizbollah izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts New York Times (NYT).

Šajās eksplozijās nogalināti vismaz deviņi cilvēki un ievainoti apmēram 2800. "Hizbollah" notikušajā vainoja Izraēlu un draudēja atriebties.

Peidžeri bija pasūtīti Taivānas ražotājam "Gold Apollo", ziņoja NYT, atsaucoties uz anonīmām ASV "un citām" amatpersonām.

Pirms šo peidžeru nonākšanas Libānā Izraēla tajos bija iepildījusi sprāgstvielas, laikrakstam pavēstīja dažas no šīm amatpersonām.

"Hizbollah" tuvs avots, kurš lūdza viņu neidentificēt, iepriekš bija pavēstījis ziņu aģentūrai AFP, ka "eksplodējušie peidžeri bija no 1000 ierīču sūtījuma, kuru nesen importēja "Hizbollah"" un kas ticis "sabotēts".

NYT ziņoja, ka uzņēmumam "Gold Apollo" bija pasūtīti ap 3000 peidžeru, galvenokārt AP924 modelis.

Sprādzienos "ir nogalināti deviņi cilvēki, tai skaitā viena meitene", paziņoja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

"Lai Izraēla iedarinātu spridzināšanas mehānismu jaunā peidžeru partijā, tai bija vajadzīga pieeja šo ierīču piegādes ķēdei," ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Briselē bāzētais militāro un drošības jautājumu analītiķis Eliža Manjē.

"Izraēlas izlūkdienests ir iefiltrējies ražošanas procesā, pievienojot sprāgstvielu komponentu un attālinātas iedarbināšanas mehānismu peidžeriem, neradīdams aizdomas," sacīja Manjē. 

Viņš pieļāva iespēju, ka trešā puse, kas pārdeva šīs ierīces, varēja būt "izlūkošanas aizsegs", ko Izraēla izveidojusi šim mērķim.

Izraēla vēl nav komentējusi incidentu ar šiem peidžeriem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē