Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Rinkēvičs: Baltijas valstu spēks ir vienotībā un savstarpējā atbalstā

Baltijas valstu spēks ir vienotībā un savstarpējā atbalstā, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien par godu Baltijas ceļa 35.gadadienai pie Latvijas-Igaunijas robežpunkta Unguriņi-Lilli tikās ar Igaunijas prezidentu Alaru Karisu un pierobežā dzīvojošajiem iedzīvotājiem.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, piektdienas otrajā pusē Rinkēvičs kopā ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu piedalīsies Baltijas ceļa 35.gadadienai veltītā svinīgā pasākumā Pasvalē, Lietuvā.

Rinkēvičs pauda prieku un pagodinājumu pieminēt Baltijas tautu kopīgo cīņu par brīvību. Viņš atzīmēja, ka vairāk nekā 600 kilometrus gara cilvēku ķēde savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu. Prezidenta ieskatā triju tautu kopīgā demonstrācija, kuras idejas autors bija Igaunijas Tautas fronte, ir pasaules vēsturē unikāla un joprojām nepārspēta akcija.

"Sadodoties rokās, teju divi miljoni igauņu, latviešu un lietuviešu pretojās padomju okupācijas režīmam. Mēs pasaulei atgādinājām par Baltijas valstīm atņemto brīvību un totalitārās iekārtas pastrādātajiem noziegumiem. Ciešā vienotībā mūsu tautas pauda gatavību cīnīties par demokrātiju un savu valstu neatkarību atgūšanu," klāstīja Latvijas prezidents.

Viņaprāt, šodien ir būtiski atgādināt pasaulei gan par tā laika alkām, gan arī par brīvības, cilvēktiesību un demokrātijas principiem. Prezidents akcentēja, ka tas ir īpaši būtiski, jo Ukraina patlaban cīnās par savām tiesībām pastāvēt, par tām pašām vērtībām, par kurām Baltijas valstu iedzīvotāji iestājās pirms 35 gadiem, atgūstot neatkarību, un par kurām tās iestājas arī šodien.

"Mūsu tautas kopīgi atbalsta Ukrainu tās cīņā pret agresoru Krieviju. Mēs apliecinām, ka turpināsim atbalstīt mūsu ukraiņu draugus un brāļus līdz viņu uzvarai. Trīs Baltijas tautu saliedētība un dziļā ticība brīvībai, bija nozīmīgs dzinējspēks ne tikai Igaunijas, Latvijas un Lietuvas suverenitātes atjaunošanai, bet arī komunisma sagraušanai Eiropā," norādīja Rinkēvičs.

Latvijas prezidents norādīja, ka daudziem Baltijas ceļš ir dziļi saviļņojošs un personisks notikums, daudziem tā ir vēsture kinohronikā vai fotogrāfijās. Rinkēvičs uzsvēra, ka būtiski, lai atmiņas un sajūtas par baltiešu kopīgo brīvības ceļu tiek saglabātas un nodotas nākamajām paaudzēm.

"23.augusts ir diena, lai atgādinātu gan sev, gan pasaulei par tautu saliedētības un mērķtiecības spēku cīņā par neatkarību un brīvību. Baltijas valstu spēks ir vienotībā un savstarpējā atbalstā! Saglabāsim to mūžīgi," aicināja Rinkēvičs.

Baltijas ceļš ir viena no visu laiku vērienīgākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām. 1989.gada 23.augustā plkst.19 PSRS okupētās Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji uz 15 minūtēm sadevās rokās, lai nosodītu Baltijas val­stu pretlikumīgo iekļaušanu Padomju Savienībā un prasītu brīvību.

Viļņu, Rīgu un Tallinu tovakar savienoja vairāk nekā 600 kilometrus gara cilvēku ķēde. Akcija notika tieši 50 gadus pēc noziedzīgā Molotova-Ri­bentropa pakta noslēgšanas. Kā nevardarbīgas pretošanās spēka apliecinājums akcija "Baltijas ceļš" iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" dokumentālā mantojuma reģistrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drona krīzes politiskā trajektorija

Nenoliedzu arī savu vainu, ka, teju nedēļu pamatoti ķidājot un analizējot mūsu aizsardzības resora katastrofālo nespēju ticami un saprātīgi izskaidrot incidentu ar Latgalē nokritušo Krievijas dron...

Debates bez uzvarētāja?

Otrdienas vakarā (agrā trešdienas rītā pēc Latvijas laika) Filadelfijā notika, visticamāk, vienīgās televīzijas debates starp demokrātu un republikāņu kandidātiem uz ASV prezidenta amatu novembra ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē