Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Siliņa: Ciešāka sadarbība ar Somiju Latvijai dos jaunas investīcijas un lielāku drošību

Ciešāka sadarbība ar Somiju Latvijai dos jaunas investīcijas un lielāku drošību, par Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) pausto darba vizītē Somijā informēja Valsts kanceleja (VK).

Latvijas valdības vadītāja Siliņa darba vizītē Somijā tikās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti un premjerministru Peteri Orpo, kā arī Somijas investoriem. Vizītes laikā pārrunāta abu valstu un uzņēmumu turpmākā ekonomiskā sadarbība. Latvijas un Somijas amatpersonas vienojās turpināt stiprināt reģionālo drošību un militārās industrijas attīstīšanu, kā arī pārrunāja citus jautājumus.

Latvijai un Somijai ir izcilas divpusējās attiecības, un Somija mums ir ļoti labs partneris un sabiedrotais arī Eiropas Savienībā un NATO, uzsver Siliņa, norādot, ka Latvijas mērķis ir abu valstu sadarbības turpmāka stiprināšana. Tiekoties ar Somijas valdības vadītāju Orpo, Ministru prezidente uzsvēra, ka Latvija un Somija vairākos sektoros var palielināt tirdzniecību un investīciju apjomu.

"Somija jau tagad ir nozīmīgs Latvijas partneris tirdzniecībā un investīciju jomā. Tāpēc ļoti svarīgi, ka tikāmies gan ar uzņēmumiem, kuri Latvijā jau investējuši, gan arī tiem, kuri apsver iespēju veikt ieguldījumus mūsu valstī. Latvijai un Somijai kā ģeogrāfiski tuvām, līdzīgi domājošām Eiropas Savienības un NATO valstīm ir lielisks potenciāls turpināt savstarpēji izdevīgas un draudzīgas attiecības, tajā skaitā sadarbojoties militārās industrijas jomā, vienlaikus stiprinot savu drošību un palielinot ekonomisko aktivitāti," uzsver Ministru prezidente.

Sarunas notika ar uzņēmējiem, kuri pārstāv enerģētikas, mašīnbūves, kokrūpniecības, finanšu, būvniecības, aizsardzības un citas nozares. Tikšanās notika arī ar vienu no lielākajiem Somijas aizsardzības industrijas uzņēmumiem "Nammo", ar kuru pārrunāta sadarbība munīcijas ražošanas kapacitātes attīstīšanai Latvijā.

Ministru prezidente informēja par Latvijas uzņēmuma "Valsts aizsardzības korporācija" izveidi, lai sekmētu Latvijas aizsardzības industrijas paplašināšanu un starptautisko partneru piesaisti.

Tiekoties ar Somijas valsts augstākajām amatpersonām, pārrunāta sadarbība ekonomikā, aizsardzībā, reģionālās drošības veicināšanā, tostarp robežu drošībā un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā.

Sarunās ar Somijas prezidentu un premjerministru, Siliņa pauda solidaritāti Somijai saistībā ar hibrīdo apdraudējumu uz Somijas robežas ar Krieviju. Ministru prezidente izteica nožēlu par to, ka Krievija un Baltkrievija turpina izmantot migrāciju kā hibrīdā apdraudējuma ieroci, lai mēģinātu radīt destabilizāciju kaimiņvalstīs. Latvija ir gatava koordinēt rīcību, apmainīties ar informāciju un pieredzi saistībā ar šo jautājumu.

Amatpersonas pārrunāja arī valstu sadarbību NATO un nepieciešamību turpināt atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Valstu pārstāvjiem bija vienāds redzējums par to, ka Zviedrijai ir jākļūst par NATO dalībvalsti līdz Vašingtonas samitam. Siliņa izteica pateicību par Somijas lēmumu atbalstīt Latvijas kandidatūru uz nepastāvīgo vietu ANO Drošības padomē.

Vizītes laikā Ministru prezidente tikās arī ar vietējo latviešu kopienu un apmeklēja Eiropas izcilības centru hibrīdo draudu apkarošanai.

Somijas investīciju apjoms Latvijā 2022.gadā sastādīja 429 miljonus eiro, un tam ir augšupejoša tendence, norāda VK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē