Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaule

Politiskais šahs ASV © DIENA

ASV prezidenta vēlēšanas, kas gaidāmas novembrī, nepārprotami būs šā gada galvenais starptautiskais notikums, jo no tā, kas kļūs par nākamo Baltā nama saimnieku, lielā mērā būs atkarīga arī visas pasaules turpmākā nākotne. Šā iemesla dēļ ASV notiekošajām abu galveno partiju priekšvēlēšanām pievērsta milzu uzmanība, lai gan šoreiz pat pārliecinoša uzvara tajās vēl negarantēs partijas nomināciju fināla cīņai. Kamdēļ tā, un kādi ir iespējamie notikumu attīstības scenāriji?

Jauna fronte cīņā pret narkobiznesu © DIENA

Janvāra sākumā uzmanības centrā negaidīti nonāca Dienvidamerikas valsts Ekvadora. Cīņai ar vairāk nekā 20 narkokarteļiem valstī uz 60 dienām tika oficiāli izsludināts ārkārtas stāvoklis. Notikušais rada virkni jautājumu – gan par to, kā valsts var nonākt līdz šādai situācijai, gan par iespējām uzvarēt karā ar narkobiznesu

Draudi Sarkanajā jūrā © DIENA

Hutu kaujinieku uzbrukumi ūdensceļiem Sarkanajā jūrā ne tikai likuši dot atbildes triecienus, kas joprojām turpinās, bet arī krietni sadārdzinājuši kravu pārvadājumus un liek pārdomāt tirdzniecības kuģu drošību.

Buloka izkaisa mīļotā pelnus © DIENA

ATVADAS. Aktrise Sandra Buloka izpildījusi mūžībā aizgājušā mīļotā vīrieša – fotogrāfa Braiena Rendala – pēdējo vēlēšanos, viņa pelnus izkaisot virs Sneikas upes Džeksonholas ielejā tieši dienā, kad viņam būtu apritējuši 58 gadi.

Izdzīvotāji kataklizmu gaidās © DIENA

ASV aizvien izplatītāka kļūst izdzīvotāju kustība, kas bieži ar ironisku pieskaņu dēvēta par pasaules gala gaidītājiem. Kā liecina aptaujas un pētījumi, īpaši aktīvi izdzīvotāju skaits pieaug kādu nozīmīgu, satraucošu notikumu ietekmē vai gaidās, un šoreiz par tādu notikumu acīmredzami kļūst gada nogalē paredzētās ASV prezidenta vēlēšanas.