Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

12 mājokļu tipi: Arhitektūra jauniem cilvēkiem

Katru gadu septembrī, kad atsākas studijas, aktīvi kļūst jauniešiem piemērotu mājokļu meklējumi. Diemžēl Latvijā izvēle ir visai ierobežota — universitāšu dienesta viesnīcas ar retiem izņēmumiem piedāvā primitīvu komfortu un estētiku, tāpēc par iecienītāko jauniešu dzīves formu pašlaik ir kļuvusi kopīga dzīvokļu īrēšana.

Diena rakstījusi par abiem variantiem — gan par tieši pirms gada atklāto Latvijas Universitātes studentu viesnīcu Metro, gan par jauniešu komūnām, kas dzīvei un draudzībai piemērotu vidi iekārtojušas romantiskās koka mājās Pārdaugavā un vēl nemodernizētos Rīgas centra dzīvokļos. Visus šos mājokļus raksturo mazbudžeta risinājumi — tipisks ir uz grīdas novietots matracis gulēšanai, pāris sveču un vīraka kociņi, no agroplēves pagatavoti aizkari un velosipēds koridorā. Dārgākā manta šajos mājokļos visbiežāk ir dators. Viss, tai skaitā pats mājokļa iedzīvotājs, ir mobils un gatavs jebkurā brīdī pārcelties uz jaunu vietu.

Jaunie studentu mājokļi savieno perfektu intimitāti guļamajās un higiēnas telpās ar draudzīgu komunikāciju koplietošanas zonās

Vērojot arhitektūras tipoloģisko attīstību, redzams, ka joprojām visvairāk projektētā būve pasaulē ir daudzdzīvokļu mājokļi. Publiskā efekta dēļ pamanītas tiek arī kultūras būves, taču arvien būtiskāk sevi piesaka izglītības iestādes. Kā sēnes pēc lietus top jaunas universitātes, to bibliotēkas, pētniecības centri un laboratorijas. Universitāšu pastāvēšana un statusa spodrināšana nav iespējama arī bez atbilstīga līmeņa studentu mājokļiem, tāpēc vietējās kompetences atsvaidzināšanai šoreiz pakavēsimies pie dažiem ārvalstu piemēriem.

Bez monotoniem koridoriem


Lētu studentu mājokļu arhitektūra spēj būt visai aizraujoša, pietiek aizbraukt tepat uz Dāniju, lai pēc efektīgas daudzdzīvokļu mājas nofotografēšanas jaunā rajonā secinātu, ka tā ir bijusi mazbudžeta, tātad subsidēta studentu mītne. Karstākais Kopenhāgenas rajons pašlaik ir Ērestade — aktīvs būvlaukums, uz kuru ved jauna metrolīnija un perfekts veloceliņš. Te meklējami gan lielā ātrumā izpirkti komercdzīvokļi, gan pēc Žana Nuvēla projekta topošā Kopenhāgenas koncertzāle, ko plānots atklāt 2008.gadā. Jaunās pilsētas plāns paredz, ka Ērestadē uz dzīvi apmetīsies ap 20 000 cilvēku, tikpat daudz cilvēku šeit studēs, bet 60 000 katru dienu ieradīsies uz darbu.

Mājoklis jaunam cilvēkam

  • Lēts (subsidēts)
  • Tuvu mācību vietai
  • Tuvu publiskajam transportam
  • Ekoloģisks
  • Izturīgs
  • Iebūvētas mēbeles
  • Privāta personiskā zona
  • Dalīta saimniecība
  • Sports, atpūta, iepirkšanās
  • Internets

Jau būvniecības gaitā lielu ievērību izpelnījās Tietgenkollegiet — studentu mītne ar 360 studijas tipa dzīvokļiem jauniem cilvēkiem. Septiņu līmeņu ēku veido 12 telpiskie bloki, radot gredzenveida apbūvi un noslēgtu iekšpagalmu. Istabiņas ir 26, 29 un 33 m2 lielas ar privātu sanitāro bloku. Ar citiem nama iedzīvotājiem katrā no 12 blokiem jādala virtuve, veļas mazgātava un citas koplietošanas telpas. Teorētiski šis projekts nepiedāvā neko jaunu — vien perfektu intimitāti savā guļamajā un higiēnas zonā savienojumā ar komunikāciju tur, kur tā nepieciešama, piemēram, gatavojot ēst vai gaidot, kad apstāsies centrifūga.

Ap to pašu laiku, kad durvis vēra Tietgenkollegiet, turpat netālu Ērestades ziemeļos jauniešu rīcībā tika nodots Bikuben mājoklis Kopenhāgenas universitātes ciematā. Lai arī šī ēka ir risināta kā kastveida apjoms, arhitekti visiem spēkiem centušies izvairīties no garlaicīgā studentu mājokļu modeļa, kur ieeja dzīvokļos ved no monotoniem koridoriem. Tā vietā ēka ir pacelta no zemes līmeņa, radot lietojamu ārtelpu zemes stāvā, uz jumta iekārtots dārzs, bet paši 107 dzīvokļi dinamiski rotē gan vertikālajā, gan horizontālajā dimensijā, mijoties ar koplietošanas telpām, kas, līdzīgi kā citviet, piedāvā studiju, ēst gatavošanas, veļas mazgāšanas un atpūtas iespējas. Gandrīz lieki Kopenhāgenas kontekstā šķiet piebilst, ka abas studentu rezidences slīkst velosipēdu jūrā, kuru glabāšanai paredzēta speciāla vieta.

Kā lego klucītis


Pievilcīgu studentu mājokļu projekti atrodami visā pasaulē — gan Austrumeiropā, kur ar veselīgu sapratni pret izglītības nozīmi dominē Slovēnija, gan ASV, kur universitāšu sacensība allaž situsi augstu vilni.

Ekonomiski mājokļi jauniem cilvēkiem ir piemēroti arī ekoloģiskās domas veicināšanā, tie ļauj eksperimentēt ar lētiem materiāliem, dažāda veida pārpalikumiem un otrreizējām izejvielām. Labs piemērs ir Spacebox — konteineru māju modelis, kas īstenots vairākās Eiropas pilsētās. Pazīstamākais un efektīgākais ir studentu mājoklis Nīderlandes pilsētā Utrehtā, kur viens virs otra un cits citam līdzās sakrauti konteineri — dzīvokļi. Katrs konteiners ir no viegliem kompozītmateriāliem pagatavota dzīvojamā vienība ar visām ērtībām, boileri un elektrības apkuri. Kastes izmērs ir 18—22 m2, tās var dažādi nokrāsot un kombinēt, katrā vietā radot īpašu arhitektūru.

Latvijas studenti arī ir pelnījuši svaigākus sadzīves apstākļus, tāpat kā augstskolas — vērienīgākas investīcijas jaunu akadēmisko būvju un studentu viesnīcu arhitektūrai. Pieminētie studentu mājokļu projekti nav tikuši šā tā uzgrūsti, lai tikai formāli apgādātu studentus ar dzīvošanas iespējām. Abos gadījumos tika rīkoti konkursi un projekti atrasti starp daudziem citiem augstas klases arhitektūras darbiem. Lēti nenozīmē nabadzīgi un bez karstā ūdens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko