Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

BTA Sieviešu dienas rallijs priecēs un arī izglītos par drošu braukšanu

2014.gada 8.martā jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies daudzu simtu Latvijas dāmu iecienītais pasākums BTA Sieviešu dienas rallijs, trešdien autosalonā Inchape Motors Latvia paziņoja apdrošināšanas sabiedrības BTA Insurance Company (BTA) un producentu grupas Stipriem Events&Media pārstāvji.

Ņemot vērā ceļu satiksmes negadījumu skaitu uz Latvijas ceļiem, ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanai 2014.gadā BTA Sieviešu dienas rallijs būs ne tikai aizraujošs un interesants dāmu izklaides pasākums, bet arī izglītojošs notikums, kas pievērsīs uzmanību autovadītāju drošas un atbildīgas braukšanas prasmēm. 

Šogad 8.martā BTA Sieviešu dienas rallijs par godu Starptautiskajai Sieviešu dienai tiks rīkots jau sesto reizi. Tas ik gadu vienuviet pulcē gandrīz tūkstošs atraktīvas un radošas dāmas. 

Saskaņā ar CSDD datiem, pērn Latvijā notika vairāk nekā 34 000 ceļu satiksmes negadījumu, tai skaitā vairāk nekā 3000 negadījumos cietuši autovadītāji, pasažieri vai gājēji. Avārijās uz Latvijas ceļiem vīrieši ir iesaistīti gandrīz 3,5 reizes biežāk nekā sievietes. Sievietes vidēji izraisa divas reizes mazāk arī tādu ceļu satiksmes negadījumu, kuros bijuši cietušie, proti, 2012.gadā sievietes vidēji uz 100 000 autovadītājām izraisījušas 256 šādus ceļu satiksmes negadījumus, savukārt vīrieši - vidēji 504 negadījumus uz 100 000 autovadītājiem. 

BTA dati par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem transporta apdrošināšanas jomā liecina, ka šogad 75% apdrošināšanas gadījumus pieteikuši vīrieši. Turklāt par apdrošināšanas gadījumiem, kurus pieteikušas sievietes, vidējā apdrošināšanas atlīdzības summa šogad ir bijusi par 77 latiem mazāka nekā vidējā apdrošināšanas atlīdzība par gadījumiem, kurus pieteikuši vīrieši. Analizējot pieteiktos apdrošināšanas gadījumus, BTA secinājis, ka sieviešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis bieži vien ir neuzmanīga rīcība, piemēram, sievietes mēdz nenovērtēt attālumus līdz šķērslim, piemēram, novietojot automašīnu stāvvietās, bet vīriešu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis vairumā gadījumu ir pārgalvīga, agresīva braukšana un savu prasmju pārvērtēšana. 

Arī BTA veiktās autovadītāju aptaujas par atļautā braukšanas ātruma ievērošanu rezultāti parāda līdzīgu tendenci. Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto vīriešu atļauto braukšanas ātrumu pārsniedz regulāri, bet sievietes ātrumu pārsniedz daudz retāk, to atzinusi trešdaļa jeb 35% aptaujāto sieviešu. Vēl arvien atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana daudziem autovadītājiem ir nevis izņēmums, bet norma. Tikai 6% aptaujāto autovadītāju atzinuši, ka nekad nav pārsnieguši atļauto braukšanas ātrumu. 

"Skaudrā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem liecina, ka situācijai uz Latvijas ceļiem un autovadītāju izglītošanai jāpievērš ievērojami lielāka uzmanība. Autovadītāju - gan sieviešu, gan vīriešu - izglītošanai, mūsuprāt, ir ļoti liela nozīme, lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu. Mēs kā Latvijas lielākā apdrošināšanas sabiedrība esam iesaistījušies šajā sabiedrības izglītošanas procesā," saka BTA Insurance Company valdes loceklis Oskars Hartmanis.

2014.gada BTA Sieviešu dienas rallija pulcēšanās vietā, modes un izklaides centrā Riga Plaza, sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) tiks izveidots speciāls poligons, kurā dāmas, izmantojot īpašu aprīkojumu, piemēram, dzērāju brilles un trieciena estakādi, varēs pārbaudīt savas zināšanas neparedzētās un pat ekstremālās situācijās uz ceļa. Pilnveidojot BTA Sieviešu dienas rallija norises koncepciju, 2014.gadā trasē tiks izveidota drošas braukšanas josla, kurā uzrādītie rezultāti tiks iekļauti arī rallija rezultātu kopvērtējumā.

"Par spīti daudzām kampaņām, ko esam realizējuši, skumji, bet vēl aizvien daudzi autovadītāji sēžas pie stūres alkohola reibumā, pārvērtē savas autovadīšanas prasmes un pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Vēl skumjāk ir tas, ka šo pārgalvju rīcības rezultātā ceļu satiksmes negadījumos ir daudz cietušo. Ik gadu mūsu statistika par ceļu satiksmes negadījumiem uzrāda, ka autovadītājus nepieciešams sistemātiski un praktiski izglītot ne tikai par to, ka pārgalvīga rīcība var izraisīt smagas sekas, bet arī pilnveidot autovadītāju zināšanas un prasmes drošā braukšanā. Tāpēc jebkuri pasākumi, kas vērsti šo praktisko zināšanu un iemaņu iegūšanā un pilnveidošanā, noteikti ir atbalstāmi," norāda CSDD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors.

BTA Sieviešu dienas rallija direktors Gatis Dzeguze saka, ka iepriekšējo gadu pieredze pierādījusi, ka Latvijas dāmām šāds pasākums ir nepieciešams. "Dāmu interese ir ļoti liela. Šī gada pavasarī rallijā piedalījās 386 ekipāžas, taču "aiz strīpas palika" vēl vismaz 300 ekipāžas. Plānojot 2014.gada rallija norisi, esam paredzējuši, ka rallijā varēs piedalīties jau 550 ekipāžas. Papildus tam, ka 2014.gada rallijā liela uzmanība tiks pievērsta drošas braukšanas iemaņām, zināšanām un prasmēm, ir arī citi jaunumi, piemēram, esam izveidojuši vienkāršāku reģistrācijas sistēmu dalībai rallijā, ir būtiski uzlabota rallija rezultātu laika kontroles sistēma, lai ikviena dalībniece būtu droša par savu rezultātu, kā arī, protams, gaidāms jauns rallija maršruts."

Visas pasākuma dienas garumā par jautru atmosfēru rūpēsies Kaspars Upaciers jeb Ufo, viņam šogad pievienosies arī pasākumu un televīzijas raidījumu vadītājs Armands Simsons. Tiks suminātas pirmo trīs vietu ieguvējas, kā arī tiks pasniegtas vairākas organizatoru un sadarbības partneru sarūpētās balvas papildu nominācijās.

Pieteikšanās dalībai rallijā sāksies jau no 2013.gada 21.decembra.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko