Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aerobikas zālē var trenēt sirdi, lokanību un mazās muskuļu grupas

Lai gan zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka vīrieši un sievietes ir atšķirīgu planētu radījumi (lasi: vīrieši no Marsa, sievietes no Veneras), tomēr to ķermeniskajā uzbūvē ir gana daudz līdzību. Lai gan atšķirīgā daudzumā un apjomā, muskuļi un tauki ir abiem dzimumiem. Sirds un asinsvadu sistēmas darbības principi ir ļoti līdzīgi, mugurkauls un tā sabiedrotie (lasi: skelets) gan marsiešiem, gan venerietēm ir būvēti pēc tiem pašiem paraugiem utt. Kāpēc vairākums vīriešu iedomājas, ka viņiem nav ko darīt aerobikas zālē un vienīgā viņu cienīgā vieta sporta zālē ir trenažieru gals?

Gudrie un negudrie kačaki

Šoreiz aizmirsīsim tos, kuri nesporto vispār. Tas ir slinki, slikti un neveselīgi - to jau jūs labi zināt. Bet tie, kuri uzskata, ka aerobika ir sieviešu padarīšana un galvenais, lai uz vēdera var saskaitīt sešus klučus, bet roku bicepsi patīkami iestiepj Tkrekla piedurknes, gan varētu paklausīties, kas treneriem ir sakāms par vīriešu aerobiku. Sporta kluba Veselības fabrika sporta direktors Kaspars Ozoliņš smejoties stāsta, ka trenažieru zālē sastopami divu veidu vīriešu tipi: pirmais - gudrie kačaki un otrais - "paši saprotiet, kādi" kačaki. Gudrie kačaki bez dzelžu cilāšanas darbojas uz kardiotrenažieriem, iesildās un izstiepjas, apmeklē arī vēl kādu nodarbību vai aerobikas body bike zālē vai sporto ārpus kluba. Šoreiz vairāk pievērsīsimies otrajai grupai.

Disbalanss attīstībā

Tātad kone tik gudrie kačaki dara nepareizi? K.Ozoliņš stāsta, ka šie cilvēki nepievērš uzmanību dziļajai muguras muskulatūrai, vienādās attiecībās netrenē lielās un mazās muskuļu grupas, bet pārlieku uzmanību pievērš lielajām (jo tieši tās ir galvenās muskuļu reljefa veidotājas). Viņi domā tikai par izskatu, ne veselību. Šādi trenējoties, var rasties muskuļu attīstības disbalanss, kas rada muguras sāpes un mugurkaula deformāciju. Ja ķermenis nav proporcionāli trenēts, šis cilvēks nemaz tik efektīvi vēlāk nevarēs strādāt ar lielajiem svariem. Ko darīt? Apmeklēt kādu spēka nodarbību, jo aerobikas zālē jau nenotiek tikai klasiskā aerobika ar speciāliem soļiem vai dejas. Ir daudz spēka nodarbību, kurās strādā ar maziem svariem, taču attīsta visas muskuļu grupas. Trenere Sanita Tamaša gan piebilst, ka vīrieši var apmeklēt spēka nodarbības, kuras nav vērstas uz sievietēm raksturīgajām problēmzonām. Spēku var attīstīt arī cīņu nodarbībās.

Lokanības treniņš

Otrs iemesls, kāpēc aerobikas zāle ir noderīga, - lokanība, kas atbrīvo no stīvuma sajūtas ķermenī un liela muskuļu darba. Lokanību var iegūt jogas, kalanētikas un pilates nodarbībās, kuras iemāca pareizi izstiept nodarbinātos muskuļus. Šīs zināšanas pēc tam var izmantot trenažieru zālē pēc treniņa, bet gan vīriešiem, gan sievietēm ir ieteicama viena stiepšanās nodarbība nedēļā, lai atslābinātu gan ikdienā (sēžot pie datora), gan trenažieru zālē nodarbinātos muskuļus. Kaspars Ozoliņš piebilst, ka lokanība palīdz veidoties arī muskuļu reljefam, rodas slaidas muskulatūras efekts, muskuļi nav "sadzīti", jo tiek atslābināti pēc lielo svaru cilāšanas. "Jāpastiepjas pēc katra vingrojuma, jo muskuļa iestiepšana palīdzēs labāk veikt nākamo uzdevumu. Izstiepjoties palielinās muskuļa virsmas laukums, tādēļ ir vairāk, ar ko strādāt."

Sirds treniņš

Trešais, bet, ļoti iespējams, galvenais iemesls aerobikas zāles apmeklēšanai, ir sirds un asinsvadu sistēmas treninš jeb kardiotreniņš. Tas gan neattiecas uz vīriešiem, kuri sporta zālē pietiekami darbojas ar kardiotrenažieriem (skrejceļu, riteni, slēpotāja trenažieri), regulāri spēlē kādu no sporta spēlēm (piemēram, tenisu, skvošu, basketbolu), peld vai apmeklē body bike nodarbības. Kardiotreniņš nostiprina sirds muskuli (atceries, ka tas tomēr ir svarīgāks par bicepsiem), uzlabo asinsriti un paātrina vielmaiņu, ļaujot sadedzināt liekos taukus, uzņemt vairāk skābekļa un uzlabot vispārējo veselības stāvokli. Ja darbosies tikai ar svariem, būsi spēcīgs, bet ne atlētisks, jo trenētībai (spēkam un sirdij) ir jābūt līdzsvarā. Citādi nebūs problēmu pacelt nez cik smagu stieni, taču pa kāpnēm būs jārāpjas ar milzu piepūli, skrienot radīsies aizdusa u.c. Kardiotreniņu aerobikas zālē (arī cīņu zālē) nav mazums, taču arī trenažieru zālē svarīgi tiem nemest līkumu. Visvairāk vīriešu atradīsi body bike zālē, kas ir lielisks kardiotreniņš, taču uzmanies no pārpūlēs - body bike ir intensīvs treniņš, tāpēc vismaz vienreiz aizej uz zemākās intensitātes nodarbību, lai novērtētu savus spēkus. Noderīgas ir arī kombinētās grupu nodarbības: kardio + spēks, piemēram body pump, kas ir mazu svaru kardiotreniņš. Izpildi jau ierastos vingrojumus, taču vairāk reižu ar minimālu pretestību, tādējādi trenējot spēka izturību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko