Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aicini bērnu žestikulēt! Būs lielāks vārdu krājums

Pētījumā, kas veikts Amerikā, novērots, ka 14 mēnešu veci tikko staigāt sākuši bērni, kuri ar žestiem pauž savas domas un emocijas, sasniedzot 4,5 gadu vecumu, sarunvalodā izmanto daudz lielāku vārdu krājumu. Tāpēc Čikāgas universitātes psihologi iesaka vecākiem iedrošināt bērnus izteikties, izmantojot arī žestus. Izteiktāka žestu lietošana bērniem vērojama ekonomiski un sociāli labi situētās ģimenēs un ģimenēs, kurās vecākiem ir augstākā izglītība, šonedēļ ziņo BBCHealth.

Pētījuma secinājumi nonāk pretrunā ar vecajām tradīcijām un paražām. Agrāk bērnu vēlme izteikti žestikulēt tika apspiesta. Tagad pētnieki pārliecināti par pretējo. Jo bērniem, it sevišķi sākumskolā, lielāks vārdu krājums liecina par panākumiem mācībās. Novērots, ka skolēniem no sliktāk situētām ģimenēm ir mazāki panākumi mācībās. Kāpēc tā? Psihologi konstatējuši sakarību, ka ekonomiski labāk situētās ģimenes un ģimenes, kur vecākiem ir labs izglītības

līmenis, daudz vairāk iesaistās komunikācijā ar savu bērnu un sarunai izmanto sarežģītāku vārdu krājumu. Pētījumā piedalījās 50 ekonomiski dažādi situētas ģimenes. Tā laikā tika uzņemts 90 minūšu garš videoieraksts, kurā vecāki kopā ar bērniem veica ikdienišķus mājas darbus.

Eksperti skaidro, ka bērnu žestikulācija netiešā veidā iespaido vecāku reakciju - aicina uz sarunu. Piemēram, tā var būt vecāku atbilde uz jautājumu, kad bērns ar pirkstu netieši parāda, piemēram, uz lelli. Mātes reakcija būs - jā, tā ir lelle. Tātad lietas, kuras fokusējas bērna uzmanībā, tiek ātrāk apgūtas. Vai arī ļoti vienkārši - bērni izmanto rokas, žestus, jo nespēj izteikt sarežģītus vārdus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko