Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ainārs Sedlenieks: Sidram trīsdesmit ābolu šķirnes

Neraugoties uz grūtajiem laikiem, mazāk nedzeram, tikai mainām dzeršanas paradumus. Brīžiem šķiet, ka pēdējā laikā cilvēkiem jau vienalga, ko dzert, galvenais ir apreibināties un aizmirst visas problēmas. Iespējams, ka vaina ir dzeršanas tradīcijās vai, pareizāk teikt, to trūkums. Ja tā, tad tas ir tikai laika jautājums.

Latvijā ļoti populārs ir sidrs. Starp citu, Eiropas Savienības sidra un augļu vīna ražotāju asociācija, kurā nav neviena no Latvijas, bet ir Lietuvas uzņēmums Alita, cīnās, lai ES par sidru varētu saukt dzērienu, kas ražots tikai no dabīgas ābolu sulas.

Pirms mēneša nopirku Christian Drouin Cider Bouche Brut. Šis sidrs pēc garšas ir pilnīgi pretējs tam, ko Latvijā pazīstam. Daudziem tas liksies par skābu. Šī sidra ražošanas procesā nav pievienots neviens grams cukura. Tas ir veidots no aptuveni 30 dažādām ābolu šķirnēm — 70% rūgto ābolu, kas dzērienam piešķir stingru mugurkaulu un muti savelkošu miecvielu garšu, 20% maigo ābolu, kas piedod augļu aromātus un garšu, bet atlikušie 10% skābo ābolu sidram piešķir sabalansētu nobeiguma garšu. Manuprāt, Christian Drouin Cidre Bouche Brut vairāk ir paredzēts lietot kopā ar ēdienu nekā vienu pašu.

Problēma, kā padarīt pārtikas produktus lētākus, saasinās ar katru gadu. Jāsaka, produktus bez piedevām sastapt kļūst arvien grūtāk. Taču vienlaikus ar cenu mainās produkta garša. Tas nebūtu nekas nosodāms, ja vien šo produktu nesauktu vecajā vārdā. Pirms vairākiem gadiem Itālijā plašu rezonansi piesaistīja tiesas prāva, kurā tika apsūdzēti vairāki lieli Chianti un Brunello di Montalcino ražotāji, kas šos slavenos un dārgos vīnus bija šķaidījuši ar daudz lētāku vīnu. Līdzīgas problēmas ir arī ar cita slavena itāļu vīna Amarone (vīns no žāvētām vīnogām) ražošanu. Ne velti desmit slavenākie Amarone ražotāji nolēmuši apvienot spēkus, lai cīnītos pret mēģinājumiem vienkāršot vīna ražošanas procesu. Pēc viņu domām, tā tiek radīts vīns, kas neatbilst nekādiem Amarones garšas stilam un standartiem. Amarone jābūt vismaz ar 15% alkohola saturu un vismaz 30 mēnešus jānogatavojas mucās un pudelēs.

Pavasarī, piedaloties kādā degustācijā, man izdevās nobaudīt 64 dažādus Amarone vīnus. Vislielāko punktu skaitu dabūja Amarone Tenuta Sant Antonio Campo dei Gigli 2004. Kaut ko tik perfektu vēl nebiju baudījis! Šim vīnam ir tumša granātābola sulas krāsa. Garšā spēcīgas un sulīgas ogas — plūmes, ķirši, upenes. Mutē sajutu visas iespējamās ogas. Tās spēlēja vienu kopīgu partitūru. Ne velti šis vīns trīs gadus nogatavojies ozolkoka mucās. Tas ir pietiekams laiks, lai visas garšas sakārtotos pa plauktiņiem.

***

Christian Drouin Cider Bouche Brut; Amarone Tenuta Sant Antonio Campo dei Gigli 2004

Kāpēc iesaka? Klasisks sausais sidrs Klasisks, ļoti augsta līmeņa Amarone (vīns no žāvētām vīnogām)

Cena: Ls 5 50 EUR

Valsts: Francija Itālija

Reģions: Normandija Veneto

Vīna darītava: Christian Drouin Tenuta Sant Antonio

Ābolu šķirne: 30 dažādas ābolu šķirnes Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina 5%, Oseleta 5%

Garšas īpašības: Viegli dzirkstošs, ļoti sauss sidrs. Aromātā žāvēti āboli, krustnagliņas, kaut kas arī no riekstiem un ingvera Sulīgas ogas — pārgatavojušās, plūmes, ķirši, upenes. Nedaudz rozīnes, tabaka un pipari.

Saderība ar ēdienu: Saldūdens zivis, viegla, maiga gaļa Grilēta liellopa gaļa, steiks, meža dzīvnieku gaļa, cietie itāļu sieri

Alkohola īpatsvars: 4,5% 16%

Pasniegšanas temperatūra: 8—10 15—17

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko