Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aprit 20 gadi kopš Latvijā uzsāktas sašaurināto asinsvadu paplašināšanas operācijas

1990. gadā  Latvijā tika veiktas 7 angioplastijas, izmantojot ierīces, kuras kā humanitāro palīdzību Latvijai pēc 1. Pasaules ārstu kongresa atsūtīja kolēģi no ASV. Šobrīd tiek veiktas 4500 angioplastijas gadā, kā rezultātā pēdējo piecu gadu laikā hospitālā mirstība Latvijas Kardioloģijas centrā samazinājusies par 50 – 60%.

Pirmo angioplastiju Latvijā 1990. gada 4. aprīlī veica Dr. Andrejs Ērglis, asistējot Dr. Andim Dombrovskim. "Toreiz tas bija kas unikāls, nebijis, pretrunīgs," atceras asoc. prof. Andrejs Ērglis. "Faktiski mēs nedrīkstējām veikt šādas operācijas, jo mums nebija visa nepieciešamā aprīkojuma. Mēs izmantojām stikla šļirces, kuras sterilizējām un lietojām atkārtoti, cimdus, kurus mazgājām un lietojām atkārtoti – šodien par ko tādu nevarētu būt ne runas. Un tomēr mēs riskējām un darījām un sanāca labi, jo liela daļa pacientu, kuriem pirmajiem tika veiktas šīs procedūras, staigā vēl šodien sveiki un veseli."

Angioplastijas operāciju uzsākšanas idejiskais tēvs Latvijā bija mūsdienu modernās kardioloģijas pamatlicējs profesors Uldis Kalniņš, bet praksē  pirmās angioplastijas veica viņa skolnieki Dr. Andrejs Ērglis un Dr. Andis Dombrovskis. "Līdz 20 gs. 90.gadiem kardioķirurģija un kardioloģija pastāvēja it kā blakus, un tomēr nedaudz atstatu. Līdz ar angioplastiju sākās kardioloģijas un kardioķirurģijas tuvināšanās un no kardioķirurģijas izauga invazīvā kardioloģija. Sākot strādāt ar angioplastiju, man vajadzēja lauzt priekšstatus par kardioloģiju un kā ļoti jaunam ārstam apšaubīt autoritātes. Viegli nebija, jo sākumā par mums nedaudz vīpsnāja, bija zināma skepse, un tomēr – pirmās angioplastijas laikā zālē bija lielākā daļa kardioķirurgu, tajā skaitā prof. Romāns Lācis, kas bija ļoti pagodinoši," atceras prof. Ērglis. "Tagad ir pagājis labs laiks – 20 gadi – un angioplastija ir mūsu ikdiena."

Vai Latvijai bija līdzekļi šādu operāciju apmaksāšanai? Prof. Ērglis atbild: "Latvijai tolaik nebija nekā. Bet notika 2 brīnumi. 90-to gadu sākumā nelaiķis prof. Uldis Kalniņš kongresā Stokholmā satika kādu cilvēku, latvieti, kurš teica, ka pārstāv kompāniju Boston Scientific, kas ražo ierīces angioplastiju veikšanai. Viņi aizgāja uz restorānu, paēda pusdienas un prof. Uldis Kalniņš viņam izstāstīja Latvijas situāciju. Pēc kāda laika no Vācijas mums tika atsūtītas 3 kastes ar dārgām ierīcēm angioplastiju veikšanai. Kad gribējām sazināties ar šo cilvēku un pateikties par milzīgo atbalstu, Boston Scientific mums paziņoja, ka šāds cilvēks kompānijā nestrādā un nekad nav strādājis…

Otra situācija bija neilgi pēc tam. Man piezvanīja Andris Bērziņš, tolaik Lavijas Bērnu fonda vadītājs, un pateica, ka humanitārās palīdzības noliktavās atnākuši konteineri, kuros varētu būt kaut kas ar kardioloģiju saistīts. Es aizbraucu un starp skrituļslidām un rotaļlietām atradu jaunākās ierīces – katetrus, balonus, stīgas – un medikamentus angioplastiju veikšanai vairāku 100 000 latu vērtībā! Tā aizsākās angioplastija Latvijā! Toreiz jauno kardiologu komandu un mūsdienu modernās kardioloģijas ieviešanu Latvijā atbalstīja angioplastijas pamatlicējs Austrālijā prof. Andris Saltups, Plainfīldas klīnikas Ņūdžersijā angioplastijas laboratorijas vadītājs prof. Edvīns Blumbregs, toreiz Čikāgas universitātes asinsvadu ķirurģijas klīnikas vadītājs prof. Kristaps Zariņš un Dr. Juris Jansons, kurš arī bija viens no maniem skolotājiem."

Koronārā angioplastija (perkurtāna translumināla koronārā angioplastija – PTCA), vienkāršiem vārdiem runājot, ir sašaurināto asinsvadu paplašināšanas operācija. Tā tiek veikta gadījumos, kad asinsvadu ir skārusi aterotromboze, izgulsnējies holesterīns un izveidojušās holesterīna pangas, kas var nosprostot asinsvadu vai arī plīst, izraisot infarktu.

Asinsvads tiek paplašināts, saušaurinājuma vietā caur cirkšņa vai apakšdelma artēriju ievadot īpašu balonzondi, piepūšot balonu, paplašinot sašaurināto vietu un ievadot stentu – metāla sietiņa asinsvada protēzīti. 90. gadā stentu vēl nebija – tad izmantoja tikai balonus.

Asinsvada riskantās vietas nostiprināšana vai paplašināšana uzlabo asinsapgādi sirds muskulim (miokardam) un ievērojami mazina infarkta risku.

Angioplastija pacientam ir mazāk riskanta un traumatiska nekā, piemēram, koronārā šuntēšana vai kardioķirurga iejaukšanās. Angioplastija aizņem no 30 minūtēm līdz stundai, turklāt pacients jau nākamajā dienā var tikt izrakstīts no slimnīcas un doties mājās, bet pēc 5 – 7 dienām jau atgriezties darbā.

Pasaulē pirmā  angioplastija cilvēkam tika veikta 1977. gada 16. septembrī. Vācu ķirurgs Andreas Gruntzigs (Andreas Gruentzig) veica koronāro angioplastiju, pielietojot tikai vietējo narkozi, 37 gadus vecam apdrošināšanas aģentam, Cīrihē, Šveicē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko