Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arhitektam Ingurdam Lazdiņam veselīga dzīvesveida nav

Arhitekta Ingurda Lazdiņa labsajūta nav atkarīga no siltiem dzērieniem. Rītos viņš ceļas ar spilgtu gaismu un labi jūtas melnā bēniņu kabinetā. Akumulatorus pārlādē brīvdienās. Kas ir jūsu veselības postītāji?

Pēdējos divos gados veselības postītāji un prieka devēji ir mani abi mazie, ļoti mīļie bērni. Vienam ir divarpus gadu, otram tūlīt būs gadiņš. Cilvēki, kas bijuši tādā situācijā, zinās, ko tas nozīmē. Pilnīgi mainās dienas un nedēļas kārtība un neatliek laika ikdienas sportam. Reizēm neatliek laika pat pabūt vienatnē. Rezultāts atsaucas uz veselību. Kā jūtas organisms bez fiziskās slodzes? Drausmīgi, bet divus gadus iztieku. Un ar interesi gaidu, kura organisma daļa uzteiks pirmā. Ir liela vēlēšanās to atkal sakārtot, lai atliktu laika manām galvenajām sporta nodarbēm - tenisam, trenažieru zālei, peldēšanai un, protams, kalnu slēpošanai. Ar to visu nodarbojos jau vairāk nekā trīsdesmit gadu.

Vai jūsu arhitekta labsajūtu ietekmē arī mājoklis?

Ja māja nav pareizi orientēta pret debespusēm, tajā nekad nebūs labas sajūtas un laba mikroklimata. To varēs kompensēt tikai ar spēcīgu kondicionieri, mākslīgo apgaismojumu, ar dizaina un interjera elementiem. Saulei no rīta ir jāiespīd guļamistabā. Virtuvei pa dienu nav jāpārkarst. Nedrīkst būt tā, ka, vakarā atgriežoties mājās, sviests kūst uz šķīvja. Toties dzīvojamā istabā, vakarā sēžot pie kamīna vai vienkārši atpūšoties un skatoties televizoru, var sekot līdzi, kā noriet saule. Šīs lietas ļoti tieši ietekmē manu labsajūtu. Dzīvoju cita arhitekta projektētā mājā. Kad izlēmu tur dzīvot, pievērsu uzmanību un izvērtēju, cik lielā mērā šīs lietas īstenotas. Ja man tas nebūtu pieņemami, būtu izvēlējies citu dzīvesvietu. Guļamistabas logs man ir pret ziemeļaustrumiem - ja ārā ir kripatiņa saules, tad tā ir arī istabā. Spilgts apgaismojums man palīdz pamosties.

Vai pamosties palīdz tase kafijas?

Es kafiju nedzeru. Dzeru stipru tēju. Bet varu pamosties arī ar kefīru. Nekādā gadījumā neesmu atkarīgs no siltajiem dzērieniem. Manuprāt, darbdienu rītos 50% cilvēku, kas uzskata, ka viņi var pamosties tikai ar stipras kafijas tasīti, to varētu aizstāt ar spilgtu pareizā spektra apgaismojumu rīta istabā. Spilgtas, patīkami uzmundrinošas gaismas iedarbība ir jūtama gandrīz fiziski. Tieši tāpat kā uz mums tek ūdens, mūsos ietek gaisma.

Vai labsajūtai jums svarīgs arīdzan telpas iekārtojums?

Interjeru iesaka mainīt ne retāk kā reizi piecos gados. Tas palīdz sakārtot sevi, attīstīties, iet uz priekšu. Man izdodas ik pa septiņiem gadiem. Bet man patīk telpas, kurās dzīvoju. Jau desmit gadu viena no tām - biroja telpa bēniņos - ir melna. Ir jumta logi, tāpēc telpu neuztveru kā tumšu, grīda silta, gaiša koka krāsā. Tā man ir vienīgā telpa, kas desmit gadu laikā nav mainījusi savu krāsu. Par melno krāsu mana teorija ir tāda, ka pēc vienas īpašības tā ir tuva baltajai krāsai. Abas darbojas neitrāli kā fons, nekonfliktē ar citām krāsām.

Kā jūs atpūšaties no ikdienas darbiem?

Ja darbs ir patīkams, atpūta nav nepieciešama. Darbs ir vienlaikus treniņš, piepūle, slodze un atpūta. Es nomainu apstākļus un darbības jomu. Brīvdienās daru lauku darbus, mājas darbus vai sportoju. Ir sajūta, it kā būtu atvaļinājumā. Vairs nav jāstrādā ar zīmuli un galvu - var strādāt ar rokām un instrumentiem brīvā dabā.

Kas jums vajadzīgs, lai būtu veiksmīgs radošais darbs?

Izgulēties. Es arī brīvdienās ceļos laikus, bet svētdienā pulksten divpadsmitos man galva ir pilna ar idejām. Darbdienā tām nav vietas. Toties svētdienā laikā no desmitiem līdz pusdivpadsmitiem mani uzmeklē daudzas idejas par darbu, par visu. Būt radošam ir dabisks stāvoklis, nevajag to iznīdēt ar mākslīgu darba kārtību. Vienīgi ir jāpārlādē akumulators - tas nozīmē, ka vienu dienu ir jāatpūšas un divas naktis jāpaguļ. Ne vienmēr sestdienas rīts ir tik foršs kā svētdienas rīts. Pēc sestdienas atgriežos nulles punktā un varu atpūsties. Līdzīgi kā ar atvaļinājumu - nevar atpūsties vienā nedēļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko