Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aristokrātiskas manieres

Vēsturiski aristokrāti vienmēr ir bijis sabiedrības turīgākais un inteliģentākais slānis. Izglītoti, kultūrāli un garīgi bagāti cilvēki, pārliecinošas un spilgtas personības. Demokrātijas ieviešana un ar to saistītie procesi aristokrātiju it kā nolika malā.

Vienlīdzīgas tiesības, plaša izglītības, kultūras un garīgo vērtibu pieejamība ļāva izglītoties vienkāršajam sabiedrības slānim. Daudzās prasmēs mūsdienu vienkāršais cilvēks ir apsteidzis pagātnes aristokrātus. Viņu tituli šodien ir tikai vēstures liecības par pagātnes spožumu.

Eksistē mīts, ka etiķetes un protokola pārzināšana palīdz kļūt par "augstākās sabiedrības krējuma" sastāvdaļu. Gribu oponēt - drīzāk etiķetes un protokola pārzināšana ir dzīvesstils.

"... prasme noslēpt to, ka ļoti augstu vērtējat sevi un visai zemu savu sarunu biedru - M. Tvens"

Pateicoties audzināšanai ģimenē un sabiedrība kopumā, noteiktam kultūras, reliģijas un arī izglītības līmenim cilvēki māk uzvesties sabiedrībā, ievēro savstarpējo attiecību un saskarsmes kultūru.

Gara aristokrātija ir pārāka par dižciltību pēc dzimšanas - tā ir būšana par aristokrātu pateicoties personiskajiem veikumiem un aizmirstot mantotos titulus. Laba audzināšana un izglītība ļauj izkopt aristokrātiskas manieres, attiecībās paust eleganci un smalkumu.

Balles dejas pilnīgi noteikti ir aristokrātiskas. To mācīšanās prasa laiku un līdzekļus. Dejošanas laikā ir jāievēro balles, savstarpējo attiecību un saskarsmes kultūru. Interese par tām rodas pateicoties noteiktam kultūras un izglītības līmenim. Tās dod dzīvesprieku, jaunus draugus un labu veselību. Balles dejas ir ļoti demokrātiska atpūtas forma. Balles dejās visi ir vienlīdzīgi.

Priecīgi lēkājoši pusaudži kopā ar padzīvojušiem kungiem haotiski kratās mūzikas ritmā. Vai arī dāmu bariņš, kas mūzikas pavadībā riņķo apkārt somiņu kalniem. Arī tā ir sabiedrības kultūras izpausme.

Vārds "kultūra" nozīmē - uzvedības normas, ģērbšanās normas, valodu, reliģiju, rituālus, kā arī likumus, uzskatu sistēmas un morāli. Kultūra ir "visas sabiedrības dzīves stils". Atkarībā no tā, kā cilvēks māk sevi pasniegt, kā uzvedās, māk kustēties un dejot, viņš atklāj savu iekšējās kultūras līmeni. Līdzīgi galda kultūrai, apģērba kultūrai, sabiedrībā ir jāizkopj arī deju un saskarsmes kultūra.

Prast dejot - tā ir viena no iespējām sevi reprezentēt sabiedrībai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko