Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Arvien vairāk sieviešu apzināti izvēlas dzīvi bez bērniem

Viņa droši vien ir ālava. Vai zilzeķe. Vai varbūt neatgriezeniski lauzta sirds. Aptuveni šādi izskatās tradicionālais pieņēmumu komplekts, kādēļ kādai sievietei nav bērnu. Klačojoties par kādu bezbērnu paziņu, reti kuram ienāk prātā, ka bezbērnība var būt arī brīvprātīga. Statistika rāda, ka šī relatīvi jaunā parādība kļūst arvien izplatītāka, katrā ziņā turīgajos Eiropas un Amerikas reģionos. Sievietes izvēlas nedzemdēt, jo uzskata, ka 150 gadu pēc krinolīna laikmeta bērna dzemdēšana nav kaut kas pats par sevi saprotams. Viņas spēj dzīvot pilnvērtīgu dzīvi arī bez bērniem.

Aicina rūpīgi pārdomāt

Līdz pat nesenam laikam teju ikvienas sievietes dzīves gājums bija aptuveni šāds: tu pabeidz skolu, iestājies augstskolā, iedzer un uzpīpē, tev parādās pirmais kārtīgais draugs, tu pabeidz augstskolu, saproti, ka pirmais draugs nav īstais, sāc kāpt pa karjeras kāpnēm, satiec īsto, jūs sākat dzīvot kopā, paņemat mājokļa kredītu, un tev piedzimst pirmais bērns. Jo tā ir pareizi. "Tam tā nav jābūt," niknā komentārā laikrakstā The Guardian raksta rakstniece Afsane Naita.

A.Naita ir pārliecināta, ka pieņēmums par vairošanās obligātumu noved pie tā, ka bērni dzimst sievietēm, kurām trūkst laika, atbildības un pacietības bērnu audzināšanai. Rakstniece atstāsta gadījumu ar kādu juristi, kura 36 gadu vecumā dzemdēja pirmo bērnu, jo uzskatīja, ka "ir pienācis laiks to darīt", bet dažus gadus vēlāk atkal kļuva grūta, "jo gribēja puiku". Taču garo darba stundu dēļ viņa savus bērnus redzēja galvenokārt naktīs — guļošus. "2009.gadā bērna dzemdēšanai vairs nav jābūt automātiskai. Izvēlei vairs nav jābūt starp stīvu normu (bērni) vai spurainu zilzeķību (bez bērniem). Tai ir jābūt izvēlei, kas izdarīta pēc brīvas gribas un ir tikpat rūpīgi apdomāta kā jebkurš cits liels dzīves lēmums," raksta A.Naita un atgādina, ka sievietei jāapzinās — bērnam būs jādzīvo pasaulē ar kūstošiem ledājiem, rūkošiem resursiem un teroristiem pašnāvniekiem. Lai palaistu jaunu dzīvību šādā pasaulē, tas patiešām ir ļoti jāgrib.

Karjeras apsvērumi

Tādu sieviešu, kas piekrīt A.Naitai, kļūst arvien vairāk. Londonas Ekonomikas augstskolas socioloģe Katrīna Hakima saka, ka šodien daudzās Eiropas valstīs aptuveni 10% 45 gadus vecu sieviešu ir bez bērniem. Nav precīzi zināms, cik daudz no tām ir nolēmušas nedzemdēt, bet ANO pētījums rāda, ka tikai 2—3% sieviešu ir neauglīgas. Tātad aptuveni 5% sieviešu bezbērnība ir apzināta izvēle. K.Hakima prognozē, ka tuvāko desmit gadu laikā šis skaits dubultosies un pietuvosies Vācijas līmenim — 30%.

Iemesli, kurus savas izvēles pamatojumam min sievietes, ir dažādi. 30 gadu vecā Marija no Zviedrijas BBC stāsta, ka veikusi sterilizācijas operāciju 25 gados un nekad to nav nožēlojusi. Viņa vienkārši nekad nav gribējusi būt māte. Bet 43 gadus vecā londoniete Džeina skaidro, ka bērni viņai patīk, taču viņa saprot, ka "nespētu veltīt 100% sava laika citam cilvēkam".

Daudzām izvēles pamatā ir karjeras apsvērumi — pētījumi ASV parādījuši, ka bezbērnu sieviešu proporcija augstāku ienākumu slānī ir lielāka. To vidū, kuru gada ienākumi pārsniedz 100 000 dolāru, gandrīz puse ir bez bērniem. Tāda ir arī 42 gadus vecā kosmētikas kompānijas pārdošanas direktore Amanda. Viņa The Times atzīstas: "Apbrīnoju sievietes, kuras spēj žonglēt. Es to nespētu." Bet Kima Kenija portālā Bella Online raksta, ka viņas karjerā izjustais gandarījums ir salīdzināms ar to, ko acīmredzot izjūt sievietes, kuras izvēlējušās "ieguldīt bērnos".

Cīnās pret stigmu


Lai gan šādu sieviešu skaits pieaug, sabiedrība to akceptē nelabprāt.

Kanādiešu dizainere Šēla Sempere portālam canada.com atzīstas, ka "māmiņu mafija" viņu ir nokaitinājusi. "Parasti tiek pieņemts, ka mani vajag pārliecināt." Viņa norāda, ka mātes lomas aizstāvji mēdzot būt diezgan agresīvi.

Lai aizstāvētu tiesības nedzemdēt, bezbērnu ģimenes Eiropā, ASV un Kanādā ir nodibinājušas vairākas organizācijas ar izteiksmīgiem nosaukumiem — No Kidding, Babes Without Babes, Kidding Aside. Šīs NVO cīnās ne tikai pret bezbērnības stigmatizāciju, bet arī par praktiskām lietām.

Piemēram, vēlas panākt, lai tiku izbeigta "bezbērnu ģimeņu diskriminācija" oficiālajā politikā. Esot "apriebusies" valdības luncināšanās ap ģimenēm ar bērniem — bērnu kopšanas pabalsts, paternitātes atvaļinājums, elastīgs darba režīms un tamlīdzīgi.

Līdzekļi no bezbērnu ģimeņu kabatas "pārtekot to ģimeņu kabatā, kurās ir bērni". "Tās galu galā ir indivīda, nevis valsts tiesības — izlemt, kas ir ģimene un kas nav," uzskata bezbērnības organizāciju pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko