Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Auzu putra Koko Šaneles gaumē

Šīs putras recepte tiešām pastāv, un to var atrast nopietnos vēsturiskos pētījumos vai publikācijās par veselīgu uzturu, par diētu un slaidās līnijas ievērošanu. Pārējais ir stāsts, kurā neatšķirt teiksmu un patiesus notikumus.

Auzu pārslas jāaplej ar verdošu ūdeni, jāatstāj uz dažām minūtēm zem vāka un jāpielej verdošs saldais krējums. Proporcijas jāizvēlas tā, lai pēc piecu minūšu vārīšanas uz lielas liesmas un tikpat ilgas putras briedināšanas zem vāka tā nekļūtu pārāk bieza. Tad pievieno riekstus, rozīnes, gabaliņos sagrieztus ābolus. Pasniedz pārlietu ar medu.

Šo putru Koko Šanele 1950. gadā Šveicē ik rītu gatavoja Valteram fon Šelenbergam, Vācijas izlūkdienesta vadītājam. Tam pašam, pie kura populārajā seriālā dienēja Štirlics. Pēc kara Šelenbergs piecus gadus bija pavadījis cietumā un tad Šveicē ārstēja tuberkulozi. Izveseļoties cerību nebija, tomēr līdzās bija Koko. Šelenbergam pēc gada mirstot Itālijā, viņa uzņēmās visas rūpes un bēru izdevumus…

Šveicē Šanele bija nonākusi, jo franči nespēja piedod viņai … Šelenbergu. Viņiem tika piedēvēts romāns, bet vai tas patiesībā ir bijis Šanelei, kura 1943.gadā atzīmēja savu sešdesmito dzimšanas dienu, un Šelenbergam, kurš bija 20 gadus jaunāks?

Tomēr separātu mieru starp Vāciju un Angliju Koko ir mēģinājusi panākt. Prātā nāk stāsts par Matu Hari - Šaneles tuvs draugs, franču dizainers Pols Irbs (patiesībā jau basks Iribarnagare) bija tas, kurš radīja slavenās dejotājas un spiedzes Matas Hari tērpus. Kaut citas sievietes slava diezin vai uztrauca Koko Šaneli. Runā, ka, šķiroties no Lielā Vestminsteras hercoga, tolaik viena no bagātākajiem cilvēkiem, viņa teikusi: "Vestminsteras hercogienes ir trīs, bet Koko Šanele - viena!" Hercogam piederējušas trīs jahtas, viena no tām - slavenais tējas klipers Cutty Sark, pasaulē ātrākais burukuģis, kurš tika radīts, lai bez aizķeršanās atvestu jaunās ražas tēju no Ķīnas uz Londonu. Šis vārds kļuva pazīstams arī kā viens no labākajiem skotu viskija blendiem.

Viņi izšķīrās Venēcijā, ceļojot ar vienu no hercoga jahtām. Šanele nokāpa krastā, jo Venēcijā ar diabētu mira Sergejs Djagiļevs, krievu baleta sezonu organizētājs Parīzē. Viņa izrādēs Šanele iepazinās ar Pablo Pikaso, kurš nosauca viņu par prātīgāko sievieti pasaulē, ar Igoru Stravinski, kurš gadu nodzīvoja viņas namā. Šanele veidoja tērpus Djagiļeva baletiem un finansēja viņa izrādes. Tagad Šanele bija aizņemta ar viņa bērēm. Uz kapsētu Parīzes zvaigzni pavadīja Koko, viņa draudzene, uzticamais Djagiļeva sekretārs un Leonīds Lifars, slavens dejotājs.

Hercoga jahta no Venēcijas aizpeldēja bez Koko. Tā bija Lidojošais mākonis - Flying Cloud, mēbelēta ar antīkām karalienes Annas laikmeta mēbelēm. Uz šīs jahtas patika uzturēties Vestminsteras hercoga bērnības draugam - Vinstonam Čērčilam. Ar Čērčilu Šanele spēlēja kārtis savas dzīves "Anglijas" periodā, kas varēja noslēgties ar viņas un hercoga laulībām. Ar Čērčilu viņa arī mēģināja sarīkot sarunas Valteram fon Šelenbergam. "Anglijas" periods modē ieviesa sieviešu kostīmus no tvīda, skotu fermeru mīļākā auduma, un svīteri, angļu sportistu tērpu.

Auzu putru Šanelei gatavot iemācīja kņaziene Marija Pavlovna. Ar izcilu gaumes izjūtu apveltīta, kņaziene bija atradusi darbu Šaneles modes namā. Tajā viņu ieveda boļševiku noslepkavotā cara Nikolaja II brālēns kņazs Dmitrijs. Vēl pirms revolūcijas viņš bija izsūtīts no Krievijas par līdzdalību Rasputina slepkavībā. Tika pareģotas Koko un Dmitrija kāzas… Laikam tomēr nebija lemts. Bet Dmitrijs Romanovs viņu iepazīstināja ar ķīmiķi - parfimēru Ernestu Bo, kura tēvs, arī parfimērs, daudzus gadus bija nostrādājis cara galmā. Bo nolika uz galda desmit smaržu paraugus. Koko izvēlējās ar 5.numuru. Chanel Nr.5.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko