Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Balvēniete Zinaīda Logina skrien un domā pozitīvi

Kājas, protams, sāp, — smaidīga atzīstas Balvu laikraksta Vaduguns žurnāliste Zinaīda Logina. Uz ielas Balvos ar viņu parunāt ir neiespējami, ik pēc brīža kāds garāmgājējs viņu sveicina ar priecīgu: "Čau, Zina!" Apceļojusi Angliju, atgriezusies no angļu valodas mācību projekta Lietuvā, nosvinējusi Balvu rajona grāmatas atvēršanas svētkus, viņa uzreiz nākamajā dienā cēlās agri no rīta, lai dotos uz Nordea Rīgas maratonu. Tagad Zinaīda ir sagatavojusi lekciju kursu saskarsmes psiholoģijā, kuru piedāvās Nodarbinātības valsts dienesta klientiem. "Man šogad 9.septembrī apaļa jubileja, 55 gadi, gribas to ne tikai pašai sagaidīt spirgtai un pozitīvi noskaņotai, bet arī šādu dzīves uztveri iemācīt citiem. Kādu dzīvi iedomāsies, tādu dzīvosi. Ja tu domu palaid pasaulē pie Dieva, viņš jau to redz, jautājums tikai, vai tu pats esi gatavs pieņemt šo dāvanu," saka Zinaīda Logina.

Maratonā izjūt kopību

Ar sportu Zinaīda draudzējas pastāvīgi, ja atliek laiks, no rītiem un vakariem skrien, peld baseinā, ir piedalījusies orientēšanās sacensībās un pirms vairākiem gadiem notikušajā Tautasdziesmas maratonā. Kad Balvos vēl nebija peldbaseina, kopā ar draudzenēm brauca peldēt uz blakus rajona pilsētu Gulbeni. Nordea Rīgas maratonam pieteikusies tāpēc, ka gribējusi šādā veidā noslēgt kādu noteiktu posmu savā dzīvē. Skrējusi minimaratonu, piecus kilometrus. Zina smiedamās palepojas, ka par divām minūtēm izdevies apsteigt Balvu slimnīcas patologanatomijas nodaļas jeb morga direktoru. "Sākumā bija grūti skriet, likās, visi traucē, bet tad, kad nokļuvu uz Vanšu tilta, uzņēmu ātrumu. Maratons man ir gluži kā dziesmu svētki. Man ļoti patīk visādi masu pasākumi, fascinē šī kopības sajūta. Agrāk dejoju Rugāju pagasta senioru deju kolektīvā, taču tagad diemžēl, novadam veidojoties, pagasts no šī kolektīva atteicās."

Par senumu nedomā

Pirms gadiem piecpadsmit Zinaīda nokārtojusi autovadītāja tiesības, pirms diviem — beigusi Daugavpils Universitāti, kur studējusi psiholoģiju. Tagad studentu apliecībai otrā pusē vāciņos ielikta cita — pensionāra apliecība. "Jā, izmantojot pašas ierosinātās izmaiņas pensiju likumdošanā, es šogad oficiāli varēju aiziet vecuma pensijā, jo piecpadsmit gadus nostrādāju poligrāfijā par burtlici, veselībai kaitīgā darbā. Bet 49 gadu vecumā iestājos augstskolā. Balvos ir labs pieaugušo tālākizglītības un cilvēkresursu attīstības centrs, kuru vada Maruta Castrova. Viņa mani pamudināja mācīties tālāk. Mūsu profesijā tas ir nepieciešams, lai domāšana nepaliktu vecišķa. Es vairs nekad nesaku, ka es esmu veca, es saku, ka esmu sena," smejas Zinaīda. Par spīti gadiem, viņa nesen Rīgā ir pabeigusi ūdens aerobikas un pilates vingrošanas vadīšanas kursus, kas maksājuši dārgi, taču dod iespēju šo prasmi mācīt arī citiem. Kursos visas dalībnieces esot bijušas jaunākas, taču Zinaīda atzīstas, ka viņu tas nemulsinājis, jo savu gadu dēļ negribot ne no kā atteikties.

Mērķi vajag arī krīzē

Izmantojot studijās iegūto pieredzi, Zinaīda Logina sagatavojusi lekciju kursu bezdarbniekiem, kurā vēlas šos cilvēkus iedrošināt domāt pozitīvi arī tad, kad ir pārņēmis izmisums un bezizejas sajūta.

"Pirmās krīzes laikos es arī paliku bez darba, bet izvirzīju noteiktu mērķi, ka man pēc gada jānopērk mašīna, jānoliek tiesības un jāaizbrauc uz Šveici. Pēc gada tieši tā arī notika." Toreiz Zinaīda metusi kaunu pie malas un ar četrām rūtainām somām braukusi uz Viļņas tirgu, tepat Balvos tirgojusi Līgo vainadziņus, darījusi visu, lai uzturētu ģimeni. Aktīvi iesaistījusies Tautas frontē, ar rokām salikusi avīzi Balvu Atmoda.

"Tajos grūtajos laikos, kad stāvēju tirgū, es sakodu zobus un teicu — darbs pats man atnāks uz mājām. Un tā arī bija, toreizējā Balvu avīzes Vaduguns galvenā redaktore Rasma Zvejniece atnāca pie manis un aicināja strādāt avīzē."

Arī šīs krīzes laikos Zinaīda Logina puspajokam teic, ka izvirzījusi mērķi — nopelnīt 1000 latu. Nākamajā dienā viņai piezvanīts no rajona padomes un piedāvāts veidot grāmatu par Balvu rajonu, sagatavots arī lekciju kurss bezdarbniekiem.

"Darba meklētājiem jāmāca ne tikai konkrētas prasmes, bet arī uzdrošināšanās piedāvāt sevi un ticību savām spējām. Cilvēku uz priekšu virza pārmaiņas. Ja es mainu savu domāšanu, līdzi tam izmainās arī mūsu pasaule. Vai mēs, piemēram, kādreiz esam pieļāvuši domu, ka varētu uzcelt baznīcu? Bet Šķilbēnu pagasta ļaudis šādu domu pieļāva un tagad būvē. Kā tad mums kaut kas var notikt, ja mēs tam neticam? Izvirzi mērķi. Ja tu nezini, ko gribi, kas tad tev būs? Ne tev baznīcas, ne tev maratona. Tikai šim mērķim ir jānotic. Es visiem saku, ka nekad nelieku punktu tur, kur varētu ielikt komatu," saka Zinaīda Logina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko