Tapas
Ēdienu Barselonā var baudīt dažādi, ko mūsu mazā kompānija arī
čakli darīja - apmeklējot pārtikas tirgus Mercat de la Boqueria un
Mercat de Santa Caterina, lai iepirktu svaigus augļus, vārītas
garneles un vītināto (serrano) šķiņķi vakariņām, cienājoties ar
jūras velšu paeiju bijušajā ostas teritorijā Barselonetā, ieturot
lētas pusdienas stilīgā pašapkalpošanās ēdnīcā netālu no Passeig de
Gracia ielas un, protams, niekojoties tapas bāros visās pilsētas
malās.
Skaidrības labad pieminēšu, ka "tapas" nozīmē vienkārši uzkodas un var būt jebkas, sākot ar sviestmaizītēm un beidzot ar fritētām jūras veltēm. Tā kā tapas pasniedz miniatūrās porcijās, parasti pa četriem gabaliņiem, tad, pasūtot veselu strīpu ar tapām, sanāk ļoti daudzveidīga maltīte.
Cal Pep
Tapas bārā tad arī gadījās mans visiedvesmojošākais kulinārais
piedzīvojums. Cal Pep ir viens no slavenākajiem jūras velšu
restorāniem Barselonā, kam jūsmīgi vārdi veltīti katrā ceļvedī par
pilsētu, ko man gadījās lasīt. Atsauksmju autori visi kā viens
iesaka nevis sēdēt restorānā, bet mēģināt iegūt vietu pie bāra
letes, jo tādējādi var pilnībā izbaudīt tuvību ar virtuvi un vērot
ēdiena gatavošanu rokas stiepiena attālumā. Rezultātā jau pirms
astoņiem vakarā, kad restorānu ver vaļā, pie durvīm drūzmējas
cilvēki un iekšā veidojas divas rindas: viena pie bāra letas, otra
tieši aiz pirmās, burtiski elpojot pakausī laimīgajiem tapu
baudītājiem un pacietīgi gaidot savu kārtu. Ja esat divatā, viens
var palikt sargāt rindu, kamēr otrs izmanto izdevību iepirkties
katalāņu modes dizainera Custo veikalā turpat ap stūri.
Aizmirstiet ēdienkarti - smaidīgais īpašnieks un šefpavārs Pep jums laipni izstāstīs visu par dienas zivju pievedumu, novērtēs jūsu ēdienietilpību un rekomendēs tapu izlasi līdz ar piemērotu vietējā vīna pudeli. Kas var būt labāks par sajūtu, kad katrs ēdiens nāk kā pārsteigums, kuru pat sapņos nevarētu iedomāties?
Piemēram, mazītiņas fritētas zivtiņas Llengeta, kam cauri panējumam kā plīvuram spīd melnas acis! Kopā mēs baudījām deviņus ēdienus - tradicionālās tomātu maizītes, apaļus gliemežus, sutinātus vīnā un garšvielās ar nelielu spāņu asās desas čorizo piedevu, grilētus mazus zaļus pipariņus, turku zirņus ar mīdijām, spāņu omleti ar kartupeļiem un karamelizētiem sīpoliem, milzu langustīnus un garneles... To visu viesu acu priekšā gatavo pavāru komanda, ik pa brīdim draudzīgi sasaucoties un izķeksējot kārtējo astoņkāji no ledus kaudzes stikla vitrīnā. Kulinārās izvirtības noslēdzās ar Cal Pep firmas desertu - putu mākonīšiem, kas no lieliem sifoniem iepūsti piņģerota izmēra glāzītēs un garšoja pēc Crema Catalan (katalāņu versija par krēmu brulē), īru kafijas, šokolādes un citronu sorbeta. Šī noteikti bija manā gardēdes karjerā viena no interesantākajām un gardākajām, lai gan sagadīšanās pēc arī dārgākajām maltītēm.
Vīzija rozā naktskreklā
Vēloties pagarināt labsajūtas mirkli pēc tapu asorti, mēs ar māsu
uzkavējāmies uz glāzi vīna turpat Placa des les Olles laukumā
blakus Cal Pep. Jutām, ka mūs no augšas kāds vēro, un ieraudzījām
sirmu večiņu garā rozā naktskreklā, kas mums smaidot māja no sava
balkona. Viņa uzsauca Hola!, brīdi priecīgi nolūkojās laukuma
kņadā, tad pavicināja mums arlabunakti un kā mīļa, sirreāla vīzija
pazuda istabā.