Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bērns slims! Ko darīt vecākiem

Saglabāt mieru un necelt paniku!

Atcerēties svarīgus telefona numurus

113 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests jeb ātrie, sazvanāms pa visiem telefoniem.

112 Glābšanas dienests (ugunsdzēsēji un policija), sazvanāms pa mobilo un stacionāro telefonu, vajadzības gadījumā savienos arī ar ātrajiem.

Obligāti saukt ātros, ja:

- bērns saslimst pēkšņi, vai viņam saasinās hroniska slimība, kas apdraud dzīvību (pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi, pēkšņas sāpes vēderā, vemšana, auksti sviedri, nepārtraukta caureja, jebkuras izcelsmes dzīvībai bīstama alerģiska reakcija vai asiņošana, elpošanas traucējumi ar sēcošu elpu, izteiktu piesmakumu, cianoze, pēkšņa temperatūra, kas augstāka par 38,5 °C, ar miegainību);

- bērns iekļūst nelaimes gadījumā, avārijā, katastrofā, gūst smagu mehānisku, termisku, ķīmisku, kombinētu traumu vai elektrotraumu;

- bērna elpceļos iekļuvuši svešķermeņi, bijusi slīkšanas epizode, smakšana, saindēšanās;

- bērns guvis smagas galvas un/vai mugurkaula traumas.

(Citos gadījumos jākonsultējas tuvākajā traumpunktā, pie ģimenes ārsta vai pa ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.)

Ātrajiem pirmām kārtām nosaukt savu adresi, tad pastāstīt, kas noticis un ka cietušais ir bērns, nekad pirmajiem nelikt nost klausuli, bet atbildēt uz visiem dispečera jautājumiem. Gaidot mediķus, sniegt bērnam pirmo palīdzību, nebaidoties viņam tādējādi nodarīt pāri. Dispečers arī var savienot ar dežūrārstu, kas sniegs operatīvas telefoniskas norādes, ko tieši darīt vai nedarīt, kamēr brauc ātrie.

Paturēt prātā, ka slims bērns nav tas pats, kas slims pieaugušais! Bērni neprot lokalizēt sāpju avotu, baidās no svešiem cilvēkiem, piemēram, ārstiem. Mazi bērni par saslimšanu signalizē ar atteikšanos no ēdiena, kunkstot, ātri elpojot, raudot, mainot uzvedību. Bērniem bieža problēma ir paaugstināta temperatūra, kas laikus jāmazina, bērna organisms daudz straujāk zaudē šķidrumu. Nopietni jāuztver vēdera un galvas traumas. Trauma bērnam var būt salīdzinoši nopietnāka nekā pieaugušajam. Bērniem ir labākas kompensatorās spējas, bet salīdzinoši straujāk var iestāties vispārējā stāvokļa pasliktināšanās.

66016001 Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis, kur lūgt padomus par vienkāršām veselības problēmām, darbojas darbdienās no 18.00 līdz 8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.

67042473 Zāļu un saindēšanās diennakts tālrunis.

67014595 Infektoloģijas centra diennakts uzziņas.

Avots: www.maminuklubs.lv un ārste Līga Zvirgzde no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko