Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Blondīnes mērķtiecīgākas nekā brunetes

Blondīnes mēdz uzvesties agresīvāk nekā tumšmates vai rudmates. Turklāt gaišmatainās ir pašpārliecinātākas un mērķtiecīgākas nekā citas meitenes, biežāk panāk to, ko vēlas. To secinājuši Kalifornijas Universitātes zinātnieki, kuri pētīja studenšu izturēšanos, ziņo raidsabiedrība BBC. Šo blondīņu īpašību zinātnieki nosauca par princeses efektu.

Pētnieki skaidro, ka gaišo cirtu īpašnieces dzīvo tādā kā "ziepju burbulī", jo ilglaicīgi un vairāk nekā pārējās meitenes saņem vīriešu uzmanību. Viņas piesaista lielāku uzmanību nekā citas sievietes un izmanto šo apstākli, lai iegūtu to, ko vēlas. Tas atklājas arī pētījuma rezultātos — blondīnes kā pievilcīgas sievietes bieži tiek uztvertas vienkārši matu krāsas dēļ. Pašas meitenes dažreiz pat nepamana īpašo attieksmi pret viņām un domā, ka tā tam jābūt. Pēc zinātnieku domām, šie apsvērumi attiecas gan uz dabiskajām blondīnēm, gan uz meitenēm, kuras matus nokrāsojušas. Drīz pēc tam, kad matu krāsa ir nomainīta, bijušās brunetes un rudmates sāk uzvesties un rīkoties kā dabiskās blondīnes.

Kulaku galdā
Arī frizieris Pērs, ilgus gadus strādājot ar sieviešu galvām, zina teikt, ka pirmais, kas notiek, kad tumšmate kļūst par blondīni, — viņai tiek pievērsta lielāka uzmanība. Tomēr viņš novērojis — lai gan gaišmatainas sievietes par sevi rada ļoti maigu iespaidu, tas tā tomēr gluži neesot. Blondīnes šķiet pakļāvīgākas, bet tajā pašā laikā viņas stingri zina, ko grib un kāpēc. Tādēļ, kad ir īstais brīdis, tās spēj sist kulaku galdā un pastāvēt par savu pārliecību — par saviem novērojumiem stāsta frizieris. Viņaprāt, gaišmatēm tik tiešām ir lielāka pašapziņa, jo viņām netraucē stereotipi par blondīnēm. Brunetes savā iekšējā būtībā esot nepārliecinātākas. Viņām tumšie mati nepieciešami kā vairogs, lai pasargātu sevi. Reiz kāda brunete, kas kļuvusi par blondīni, sabijusies, ka izskatās maiga un trausla, un bažījusies, vai tagad spēs justies pārliecinoša. Brunetes neprot izmantot savu maigumu un vājumu. Viņām ir sajūta, ka viņas ir liktenīgākas, lai gan liktenīgai sievietei svarīga ir būtība, ne mati, saka frizieris.

Tomēr vājākas
Vai blondīnes ir mērķtiecīgākas? Psihoterapeits Māris Belte uzskata, ka sabiedrībā par blondīnēm vairāk runā, jo par viņām pastāv stereotipi, bet, tā kā cilvēkiem patīk būt uzmanības centrā, blondīnes jūtas pietiekami drošas, lai no tā nesabītos. Viņas piespēlē, skaidro psihoterapeits. Viņaprāt, blondīnes patiesībā ir vājākas nekā citas matu krāsas īpašnieces. To blondīnes kompensē ar savu bravūrīgumu. To apliecinot arī kāda teorija — tumšā krāsa ir dzīvotspējīgāka, stāsta M.Belte. Cilvēki ar blondu matu krāsu, kas korelē ar ādas gaišo toni un acīm, ir fiziski un psihoemocionāli mazāk piemēroti izdzīvošanai. Pētījumi rāda, ka cilvēki dienvidos mazāk saskaras ar psihiskām problēmām. Arī dabā, ja kaķenei piedzimst viens balts kaķītis un otrs melns, tumšie būšot dzīvotspējīgāki. Gaišmatainajiem ģenētiskais stiprums ir vājāks, tāpēc ir vēlme kompensēt un vairāk parādīt sevi, būt mērķtiecīgākiem, stāsta M.Belte.
Ja skata korelāciju starp skaistumu un agresiju, cilvēks, kurš apzinās savu skaistumu, ir brīvāks, spriež M.Belte. Šādam cilvēkam ir mazāk traucējošu apstākļu dzīvot. Tas nebūt nenozīmē, ka cilvēks ir agresīvāks, bet viņš vairāk izpauž savas emocijas, arī dusmas un mērķtiecību, skaidro psihologs.
***

Kādu attieksmi kā blondīen jūtat no apkārtējiem?


Solvita Vektere psihoterapeite
Kā blondīne drīzāk jūtos kautrīga un nobijusies. Kareivīgi var justies tās sievietes, kuras savu blondīnes tēlu veido apzināti. Viņas pašas vēlas būt spilgtas, pamanāmas, tāpēc arī piesaista uzmanību. Pret sevi kā gaišmati esmu jutusi piesardzību, jo cilvēki dzīvo stereotipos, ka blondīnes ir bezkaunīgas, neiejūtīgas. Matu krāsošana ir ārēja maska, lai sevi aizstāvētu. Bet jādzīvo, kā ir — esmu blondīne kopš dzimšanas.

Alise Piterniece Latvijas princese
Lai gan esmu dabiska gaišmate, pērn krasi mainīju frizūru — kļuvu brunete. Varu teikt, ka matu krāsa iespaido. Kā brunete jutos piezemētāka, pasargātāka un pārliecinātāka, šķita, ka mani neviens ar vārdiem nespēj aizskart. No jauna kļūstot par gaišmati, novēroju, ka bieži ļauju emocijām varu, esmu bērnišķīgāka. Vēl — lielāka vīriešu uzmanība ir tad, kad man ir gaišas cirtas, ne tumšas.


Ilze Jurkāne finansiste
Pasaulē ir tikai 3% blondu cilvēku. Jau no bērnības esmu jutusi pastiprinātu līdzcilvēku uzmanību. Tas ceļ pašapziņu, ka esmu unikāla, un dod drosmi tikt galā ar dzīves grūtībām. Blondīnes tiek izsmietas, bet, manuprāt, tā ir citu cilvēku greizsirdība. Tieši tāpēc blondīnes ir mērķtiecīgākas, ka viņām jāpārvar stereotipi. Tas, ka esmu blondīne, man dzīvē ir palīdzējis gūt panākumus gan karjerā, gan dzīvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko