Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Burkāni. Nekā lieka

Gandrīz katram manas paaudzes Latvijas iedzīvotājam atmiņā droši vien palikuši bezgaršīgi burkāni no vairākkārt sildītām zupām, ko "baudījām" bērnībā vai nu skolā, vai nu pašu mājās. Domāju, ka tikai dažiem burkāni asociējas ar garšīgām vakariņām, kuras gatavojot sejā arī pēc garas darba dienas parādās smaids - "mmm, šodien ēdīsim burkānus". Tomēr atļaušos apgalvot, ka man burkāni vairs neasociējas ar garlaicīgu zupu, bet gan - ar cepeškrāsnī radīto gardumu.

Jau kādu laiku fanoju par mūsdienu britu virtuvi, it īpaši par receptēm, kas piedāvā izcelt pārtikas dabīgo kvalitāti un nesabojāt to ar tradicionālu "smagi termisku" apstrādi. Gaļa garšo labāk, ja to cep ilgāk un ne pārāk karstā cepeškrāsnī. Tas pats attiecas uz burkāniem. Turklāt garšas atšķirība starp garlaicīgo ūdenī vārīto burkānu un burkānu, kas izcepts olīveļļas glazūrā, ir milzīga. Pāris ēdamkarošu olīveļļas - un triviāls dārzenis pārtop delikatesē, kas ir baudāma gan pati par sevi, gan pīles krūtiņas vai jēra karbonādes kompānijā. No malas kādam var likties, ka no augstāk minētajiem veģetārais "piedāvājums" izskatās kā bārenis blakus turīgiem radiem, bet tā nav! Turklāt tiem, kam tomēr negribas ēst burkānus vienus pašus, varu ieteikt gatavo "cepeti" papildināt ar kazas siera drumstalām (tā piedāvāja oriģināla britu recepte) vai ar kuskusu.

Burkāni Rīgā parasti ir pieejami bez lakstiem, bet tiem, kas tos var iegādāties pie zemniekiem, klāt var nākt papildu bonuss: burkānu lapas, izrādās, ir klasiska salātu sastāvdaļa. Applaucētas ar verdošu ūdeni, tās labi garšo, ja pievieno salātu etiķi. Tas var lieti noderēt finanšu krīzes izraisītās taupības režīmā kā alternatīva rukolai un citām eksotiskām salātu lapām.

Atzīšos, ka pašu burkānu kvalitātei ir nozīme. Es iemācījos tos cept Vācijā un burkānus iegādājos ekoloģiskās pārtikas veikalā šarmantās Marburgas vecpilsētas garākajā ielā. No Rīgā pirktiem burkāniem nav slikti mazie, "graužamie" burkāni, ko pārdod Rimi. Bet pieņemu, ka viņu brāļi no ekoloģiskās pārtikas veikaliem garšos vēl labāk. Turklāt ir grūti iedomāties videi draudzīgāku izvēli kā Latvijā audzēts burkāns. Tiem, kam sirdsapziņa neļauj iegādāties arī Itālijā ražoto olīveļļu, iesaku pamēģināt glazēt burkānus sviestā ar nelielu pūdercukura piedevu.4

***

Glazēti burkāni

Vajadzēs:

600 g mazu burkānu, sagrieztu uz pusēm (svaigi mizotus lielus burkānus var izmantot kā alternatīvu, sagriežot tos vairākos gabalos - jau gatavie mizotie burkāni neder!)

2-3 ēdamkarotes olīveļļas (extra virgin)

sāli pēc garšas

kuminu (pēc izvēles)

Burkānus sagriež un izvieto cepamajā traukā, nodrošinot, ka gabali no visām pusēm apsmērēti ar olīveļļu. Cept 50-60 min. cepeškrāsnī vidējā karstumā (atkarībā no burkānu gabalu izmēra temperatūra var būt ap +180 -+160 grādiem). Tuvāk procesa beigām pievieno sāli un garšvielas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko