Čatnijs. Vīriešu zapte
Jaukā Biruta Ozola pūlējusies ne pa jokam, sagatavojot burciņās dažādus čatnijus. Saka — pikantu maltīšu cienītāji bez čatnija nemaz nevar iedomāties dienišķo ēdienreizi. Pie grilētas, ceptas un sautētas gaļas, pie zivīm un sieriem — čatnijs ar tiem sader kā cimds ar roku.
***
Asais ābolu čatnijs
VAJADZĒS: 250 g sarkano sīpolu, 1 kg nomizotu, sakapātu ābolu bez serdēm, 110 g gaišo rozīņu, 2 ēd. k. piestā saberztu koriandra sēklu, 1 ēd. k. maltu smaržīgo Jamaikas piparu, 1 ēd. k. sāls, 350 g brūnā cukura, 750 ml ābolu etiķa
Visus produktus liek katlā un uzvāra, maisot, kamēr cukurs izkūst. Samazina liesmu un vāra vēl stundu, palaikam apmaisot, lai nepiedeg. Pilda burkās, cieši aizvāko.
*
Tomātu un ingvera čatnijs
VAJADZĒS: 1,5 kg nomizotu, četrās daļās sagrieztu tomātu ar izņemtām sēklām, 8 cm garu šaurās strēmelēs sagrieztu ingvera saknes gabalu, 8 ķiploka daiviņas, 250 ml galda etiķa, 400 ml cukura, 3 ēd. k. citrona sulas, 2 tējk. malta ingvera, 2 tējk. sāls, 3 tējk. malta paprikas pulvera, 1 tējk. Kajennas piparu, 1 tējk. sinepju pulvera, 1/4 tējk. maltu krustnagliņu
Bļodā sajauc tomātus un ingvera sakni. Blenderī samaļ ķiplokus ar 150 ml etiķa un lej katliņā. Pievieno cukuru un pārējo etiķi. Vāra uz vidējas uguns aptuveni septiņas minūtes, līdz masa kļūst sīrupaina. Pievieno tomātus un pārējos produktus un visu masu uzvāra. Samazina liesmu un vāra uz vidējas uguns aptuveni 35 minūtes.
*
Dzērveņu un ābolu čatnijs
VAJADZĒS: kanēļa standziņu, 1 tējk. raupji saberztu Jamaikas piparu (iesietu marles maisiņā), 1 tējk. Romas ķimeņu, 500 g dzērveņu, 500 g nomizotu gabaliņos sagrieztu ābolu bez serdēm, 500 g sakapātu sīpolu, 500 g brūnā vai dzeltenā cukura, 284 ml ābolu etiķa
Izejvielas uzvāra, tad samazina liesmu un turpina vārīt uz lēnas uguns pusotru stundu. Izņem piparu maisiņu. Čatniju pilda burkās, aizvāko.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.