Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ceļojumā ar Drošuli Džimbu

Pirmdienas rītā ieradušies Drošuļa Džimbas mājās krīzes centrā, mazie skolnieciņi mazliet garlaikoti novelk mēteļus un apauj maiņas apavus. Skolotājas skubināti, viņi dodas pa trepēm augšup uz Džimbas apartamentiem. Taču viss, kas notiek tālāk, nav sausa, garlaicīga mācībstunda, bet aizraujoša rotaļa.

Kaut ko līdzīgu var piedzīvot Muminu mājās Somijā, Pepijas mājā Zviedrijā un rūķu mājās Tērvetē! "Oho!" kāds zēns iesaucas, "iekāpjot" pavisam reālā vilciena vagonā, ar ko Džimba un bērni dosies ceļojumā. Katrs izvēlas tīkamāko ceļojuma apmetni, cepuri un somu, un ceļojums var sākties! Džimbas mājā istabas pilnas ar interesantām un pamācošām lietām. Sarunās un spēlēs paredzētās trīs stundas paiet nemanāmi.

Ko tu darītu, ja...

Izglītojošajam, interaktīvajam projektam par bērnu personīgo drošību Latvijā naudu atvēlējis Zviedrijas Kārnegī sociālo iniciatīvu centrs. Krīzes centra Dardedze preventīvās daļas vadītāja Agnese Sladzevska stāsta: tas ir veids, kā jaunākā skolas vecuma bērniem dot nevis teorētiskas, bet praktiskas, ļoti konkrētas zināšanas, kā rīkoties draudīgā situācijā. Skolās daudz tiek runāts par satiksmes drošību, ugunsdrošību, bet par personīgo drošību - mazāk.

Lai sāktu mācības par personīgo drošību, vispirms jānoskaidro, cik daudz bērni par to jau zina. Sadalīti mazās grupiņās, skolēni tiek rūpīgi iztaujāti. "Ko tu darītu, ja kaimiņš tev piedāvātu pabraukāties ar viņa jauno moci?" bērnu priekšā nogulst attēls ar vīrieti uz spoža, jauna motocikla. "Ja viņš man būtu pazīstams, varbūt piekristu," domīgi atzīstas kāda meitenīte. "Pateiktu jā, bet aizietu mājās!" domā viņas klasesbiedrs.

Pēc pārrunām bērni iegūst biļeti ceļojumam vilcienā uz Džimbas māju. Iesēžoties vagonā, konduktori biļetes apzīmogo. Braucēji var izvēlēties katrs savu ceļojuma somu. Ziņkāre ņem virsroku, un somas tiek atdarītas. Zobu birste, dvielītis, vēl kādi personīgi sīkumi. Tie noder par uzskatāmu piemēru, kad vēlāk Džimbas darbnīcā tiek runāts par personīgāko, kas cilvēkam ir - viņa ķermeni. "Tāpat kā mēs nedodam citiem lietošanā savu zobu birsti, ķemmi un dvielīti, mēs nedrīkstam arī pieļaut, ka citi ar mūsu ķermeni dara ko tādu, kas mums nav pieņemams un patīkams," bērniem skaidro ceļojuma pavadones no krīzes centra Dardedze.

Džimbas darbnīcā, gluži kā pastā, ir pastkastītes ar iespaidīgām slēdzenēm. Bērni tās atslēdz citu pēc citas un pēta, vai zīmējumā, kas tur paslēpts, ir labs vai slikts noslēpums? Pie labajiem noslēpumiem pieder, piemēram, mūsu slepenā diensagrāmata, ko mums ir tiesības nerādīt kādam citam. Pie sliktajiem? Piemēram, ja kāds pieskāries mūsu intīmajām vietām un lūdzis to nevienam neteikt. Šādus noslēpumus tūdaļ jāizstāsta vecākiem vai citiem pieaugušajiem, kuriem uzticamies!

Piemērots no 1. līdz 2.klasei

Džimbas rezidencē, tāpat kā pie Muminiem vai Pepijas ir sava darbnīca, namiņš, teātris, Stāstu parks, pat koši sarkana stilīga virtuvīte, kur pēc ceļojuma iedzert tēju un baudīt uzkodas, un veikaliņš. Visa ceļojuma laikā aktīvi darbojoties līdzi, bērni var nopelnīt Džimbas naudiņu, ko iztērēt atraktīvajā veikaliņā. Iegādāties par piemiņu plakātu ar drošības noteikumiem, piespraudi vai uzlīmi.

Lādzīgais puišelis Džimba ar apaļo vēderiņu un garo degunu krīzes centrā Dardedze tika radīts jau pirms pieciem gadiem. Šogad ar Zviedrijas finansējumu Džimba ticis pie savas rezidences krīzes centra 2.stāvā, kur gaida jaunākā skolas vecuma bērnus. Pieteikties ceļojumam var klašu kolektīvi, kā arī savu iniciatīvu var izrādīt vecāki, piesakot nelielu bērnu bariņu. "Vispiemērotākā šī programma ir pirmās, un otrās klases skolēniem, bet var arī pirmsskolas vecākās grupiņas," saka A.Sladzevska. Dardedzes speciālistu pieredze rāda, ka arī visjūtīgākos un kaunīgākos jautājumus bērni gatavi apspriest, ja vien tiek pamudināti uz atklātību.

Man, vērojot no malas, šķita, ka projekts var būt noderīgs arī 3.-4.klašu skolēniem.

***

Kā pieteikties ceļojumam

- Džimbas ceļojums notiek krīzes centrā Dardedze Cieceres ielā 3a, Rīgā.

- Vienā reizē Džimbas māja var uzņemt ne vairāk kā 15 skolēnu.

- Lai pieteiktos, klases audzinātājai vai vecākiem ir jāpiezvana programmas koordinatoriem pa tālruni 6 7600686. Katra bērna līdzdalības maksa programmā ir Ls 0,50 par uzkodām noslēgumā. Pārējās izmaksas sedz Karnegī Sociālo iniciatīvu fonds Zviedrijā.

- Vairāk par mācībām Džimbas mājā var uzzināt mājaslapā www.dzimba.lv.

***

Kā bērnam mācīt izvairīties no bīstamām situācijām

1.Vienmēr paziņot vecākiem vai citiem uzticamiem pieaugušajiem, kur, uz cik ilgu laiku un ar ko kopā kaut kur dodas.

2.Izspēlēt attiecību situācijas, kurās bērns iemācās skaļi un skaidri ar balsi un žestiem pateikt nē, ja viņam nepatīk tas, ko ar viņu dara.

3.Detalizēti izrunāt, kā izturēties bīstamās situācijās (ignorēt uzrunātāju, skaļi saukt palīgā, bēgt prom, zvanīt vecākiem vai citām uzticības personām, vai arī 112).

4.Uzmanīgi un ar sapratni uzklausīt, ja bērns stāsta, ka viņam kāds nodarījis pāri. Tas bērnā radīs uzticēšanos, ka vienmēr kutelīgās situācijās viņš var runāt ar vecākiem, ka viņi palīdzēs atrast risinājumu.

5.Izveidot kastīti ar personīgām lietām (zobu birsti, ķemmi, zeķītēm), ko bērns nekad nedod lietošanā citiem. Šādā veidā visvieglāk sākt sarunu par to, ka bērna ķermenis pieder tikai viņam un nevienam nav tiesību aizskart viņa intīmās vietas.

6.Izrunāt, ka sliktos noslēpumus nedrīkst paturēt pie sevis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko