Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Cīps un Pipinella štatu sarakstu papildinājuši ar četriem "kadriem"

Cīps un Pipinella Dienā dzīvo kopš šā gada 1.februāra. Dekoratīvo putnu audzētāji brīdināja, ka vienā veikalā pirkts putnu pāris ne vienmēr sadzīvo, gadās arī, ka spalvas iet pa gaisu. Cīps un Pipinella ir izņēmums. Starp viņiem mīlestība dzima no pirmā acu skatiena. Jau pēc mēneša ligzdiņā tika iedētas pirmās oliņas, un vēl aptuveni pēc mēneša mēs priecājāmies par Cīpa un Pipinellas pirmo metienu - diviem amadīnu puikām. Diemžēl viens no viņiem neizdzīvoja. Apglabājām viņu ar godu, baltā salvetītē ietītu, kartona kastītē guldītu. Uz putniņa kapa vietiņas balto skaists akmentiņš.


Otru putnēnu nācās atdot labās rokās - mūsu apsardzes priekšniekam un lielam putnu mīļotājam Aivaram, jo pēkšņi Cīps savā bērnelī saskatīja konkurentu un sāka viņu iekaustīt.

Izšķīlās četrīši


Cīps un Pipinella, palikuši būrī divatā, laiku velti netērēja. Biju gan stingri nolēmusi - vairs nekādu olu, nekādu bērnu! Taču Pipinella stūrgalvīgi turpināja dēt oliņas gan barības traukā, gan zaļajā salātu lapā. Kolēģi smējās - nu es varot cept omletes vai taisīt gogel mogel. Neizturēju, padevos mīlestībai un atkal iekāru būrītī ligzdiņu. Cīps tūlīt pat ķērās pie būvniecības. Viņš cītīgi vāca un nesa ligzdiņā speciālo celtniecības materiālu putniem, ko nopirku zooveikalā, un ligzdiņā citu pie cita kārtoja dzīparu pa dzīparam. Tikmēr Pipinella jau gulēja Cīpa sagatavotajos pēļos. Laiku palaikam abi mīlnieki sēdēja ligzdiņā, cieši piespiedušies viens otram. Taču visbiežāk viņi vecāku pienākumus taisnīgi dalīja uz pusēm - kad Pipinella izlidoja paknābāt graudiņus, padzert ūdeni vai izvannoties, uz oliņām sēdēja Cīps. Pēc brīža viņi mainījās vietām. Cīpam pīpaužu nebija. Visu brīvo laiku viņš nodarbojās ar ligzdiņas siltināšanu. Sākām jau šaubīties, vai mājiņā vispār vēl būs kāds kvadrātcentimetrs brīvas telpas.

Cik oliņu ir ligzdiņā? Dzīvojām lielā neziņā. Viendien pat atnesu līdzi kabatas lukturīti, bet mājoklītī bija tumšs kā akā. Pagāja nedēļa, otra. Trešajā kolēģis Māris Diņģelis no rīta mani sagaidīja ar vārdiem: "Apsveicu, ligzdā ir četrīši!" Brīdī, kad abi vecāki ieturējuši brokastis, Māris saskaitījis četrus augšup pavērstus, plaši atplestus, ēdienu pieprasošus knābīšus.

Pagāja vēl pusotra nedēļa. Vecāki vairs tik cītīgi ligzdiņu neapmeklēja, tik vien pielidoja, lai mazuļus pabarotu. Mums atlika vien brīnīties - kā viņi zina, kurā knābī dienišķā maizīte ielikta, kurš putnelis vēl ir bešā? Jaunuļi - brašuļi jau sāka snaikstīt galviņas ligzdas lodziņā. Viņi cītīgi pētīja dīvaino pasauli un pamazām riktējās uz lidošanu. Bail, bet spārnus izplivināt - ai, kā gribas! Mājiņā taču vairs nav kur apgriezties, dzīvo gluži kā komunalkā - cits citam uz galvas.

Baltas kā pērlītes


Beidzot tas brīdis bija klāt - divu dienu laikā putneļi cits aiz cita "izbira" no ligzdas. Priecājāmies - tik mazi un jau lido! Tik mazi, bet uz zariņa jau dūšīgi žonglē! Spriedām, vai kāds no mums varētu ar vienu kāju stāvēt uz šauras laipas un cītīgi vicināt rokas? Viņi var! Tik pašpārliecināti par savu varēšanu. Izpleš spārnu kā vēdekli un stāv. Izpleš otru un atkal stāv. Gadījās - kādam kāja paslīdēja. Blaukt! - un putnelis nomaucās lejā ar degunteli tieši barības šķīvi vai dzirdinātavā, taču - jaunībā jūra līdz ceļiem, vai ne?

Tagad visiem saku - man ir meitu māja, jo no mazajiem putnēniem trīs ir sieviešu dzimtes, baltas kā pērlītes. Ceturtais ir puišelis. Tam pēc mēneša vaigi kļūs oranži, spārni raibi. Meitiņas paliks baltas kā līgaviņas. Māris smejas - lai es jau laikus liekot avīzē sludinājumu - pavairoju un pārdodu amadīnus! Ne, ne, svešās rokās mūsu auklējumu nedošu. Šie putni ir īpaši. Mūsējie. Gaidīti, loloti un apčubināti. Rūpes par viņiem paņem laiku, bet rada arī lielu prieku. Raksts nerakstās? Paceļu galvu, paskatos uz putniem, paklausos viņu vīterošanā un saprotu - dzīve jādzīvo vieglāk! Dažu brīdi, kad mazie uzstājīgi pieprasa barību, šķiet, ka dzīvojam Austrālijā - mazie brēkuļi pieskandina visu plašo redakciju. Pārliecināmies, ka putnu pasaulē ir tāpat kā pie cilvēkiem - kurš skaļāk brēc, tam vairāk tiek. Bet galu galā paēduši ir visi.

Nu vairs neesmu iesācēja putnkopībā. Vēroju Cīpu un Pipinellu. Viss sākas no gala - viņi tā mīlīgi vien kopā spiežas, viens otram visas spalviņas ar knābīti izbužina. Gluži "putniski" atkal sāku bažīties - vai gaidāms jauns demogrāfiskais sprādziens? Hm, tā gluži tas nebija iecerēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko