Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dari pats: Pirmais puķu sveiciens

Garajās, tumšajās ziemas dienās un vakaros pavasara sagaidīšanu var atvieglot ne tikai ierastie telpaugi, bet arī sīpolpuķes - tulpes, narcises, krokusi, hiacintes, muskares, hipeastri. Nedaudz pacietības - un krāšņi ziedošas palodzes pirmās sveiks jūs jaunajā gadā!

Kad uznāk sals un sniegs

  • Sniegu no celiņiem nemetiet uz zāliena, jo zem biezās kārtas tas var izsust
  • Uzmaniet, lai sniegs nenolauž koku zarus
  • Nelietojiet sāli sniega kausēšanai uz celiņiem - tas apdedzinās tuvāko augu saknes. Šosezon arī Latvijā nopērkams speciāls pretslīdēšanas līdzeklis - 2 mm frakcijas akmens šķembas
  • Pārbaudiet āliņģus dīķos, lai tie neaizsalst un ūdens dzīvajai radībai pietiek skābekļa
  • Pārbaudiet pagrabā ieziemotos kannu un dāliju gumus, gladiolu bumbuļsīpolus - slimos un bojātos iznīciniet
  • Neielaidiet pagrabā grauzējus - izlieciet slazdus vai indi (jāievēro derīguma termiņš!)
  • Materiālus adventes vainagam vai Ziemassvētku dāvanu noformēšanai meklējiet mežā. Segliņu (Euonymus) un bārbeļu (Berberis) augļi - kas var būt spilgtāks! Iedvesmojošas ir kritušo lapu faktūru spēles
  • Mācieties sniegā pazīt mājas un meža zvēru pēdas. Spēlējiet pēdu rotaļas
  • Ja novembris auksts - būs silts marts, teica mana vecmāmiņa. Pierakstiet savus dabas novērojumus un krājiet pieredzi
  • Domājiet par savu jauno dārzu un apspriediet to ar draugiem vai speciālistiem - pavasaris nav aiz kalniem!

Hipeastri vai amariļļi


Ik gadus, tuvojoties ziemai, sākas zinātāju diskusijas par hipeastriem un amariļļiem - kāds tad ir īstais iecienītās bruņinieku zvaigznes nosaukums? Īstais amarillis (Amaryllis) nāk no Āfrikas, bet hipeastrs (Hippeastrum) ir Amerikas izcelsmes augs. Kādreiz šie abi augi tikuši apvienoti vienā ģintī, tāpēc arī šis pārpratums. Eiropā telpās visbiežāk uzziedina hipeastrus, ne amariļļus.

Hipeastru, tulpju (Tulipa), narcišu (Narcisus), krokusu (Crocus) un muskaru (Muscari) sīpolus patlaban un visu ziemu vēl varēs iegādāties gan dārza, gan celtniecības un mājas preču, gan parastajos lielveikalos. Tomēr, lai iegūtu krāšņu augu, kas uzziedēs vēlamajā laikā, vairākumam sīpolaugu vajag vismaz vienu mēnesi, bet muskarēm un tulpēm - līdz 16 nedēļām garu miera jeb vēsuma periodu. Šajā laikā sīpolaugi uzglabājami temperatūrā, kas nepārsniedz +9 grādus. Lai prieku nenomaina vilšanās, jāzina, ka veikalu iekštelpu temperatūra ir tuvāka +18 grādiem un augi var arī neuzziedēt. Tāpēc sīpolaugus labāk iegādāties pie vietējiem audzētājiem, kas atbild par savu produkciju un ievēro auga dzīves ciklu.

Ūdeni uz augsnes


Miera periodā hipeastru sīpolus var glabāt ledusskapja apakšējā nodalījumā, atsevišķi no pārtikas produktiem, papīra vai bioplastikas tūtiņās, kam izdurti mazi caurumiņi elpošanai. Sīpolus - muskares, krokusus, tulpes, narcises, var iestādīt podā un ar visu pierakt neapkurināmā siltumnīcā, nolikt pagrabā, vai, kārtīgi piesedzot, pierakt dārzā, kur tos vēlāk var viegli izņemt.

Sīpolu izņem no ledusskapja un stāda podā 5-7 nedēļas pirms vēlamā ziedēšanas laika. Poda apakšu līdz trešdaļai aizpilda ar drenāžas slāni. Tam izmanto māla lauskas, keramzītu, oļus, akmentiņus vai granti. Pārējā daļā ieber augsni ar viegli skābu reakciju - pH 5,5-6. Sīpolu augsnē iestāda tā, ka neapsegta paliek vismaz trešdaļa no sīpola augstuma. Pēc iestādīšanas augsni kārtīgi salaista ar viegli siltu (ne vārītu!) istabas temperatūras ūdeni. Ūdeni lej uz augsnes, ne sīpola - tas palīdzēs izvairīties no slimībām un pūšanas pārlieka mitruma gadījumā.

Ilgāk zied vēsumā


Augu liek siltā, ne pārāk gaišā vietā, lai tas neizstīdzētu, apmēram +20 grādu temperatūrā. Ziedkāti parādīsies apmēram pēc 1-2 nedēļām. Kad augs paaudzies, to vēlams novietot gaišākā vietā, veicinot auga attīstību.

Hipeastram, kā ikvienai puķei, nepatīk krasas temperatūras maiņas, pārlieku sauss gaiss un caurvējš. Tas jālaista regulāri ar siltu istabas temperatūras ūdeni. Papildu mēslošana nav nepieciešama, ja stādīšanai izmantota laba dārza augsne.

Hipeastrs uzziedēs apmēram 30-35 dienas pēc ziednešu parādīšanās. Lai hipeastrs ilgāk ziedētu, podu var novietot ne tik saulainā, vēsākā vietā ar +16-18 grādu temperatūru. Ziedēšanas periods ir apmēram 10-15 dienas.

Kad zieds novītis, arī ziedkātam ļauj viegli apvīst, un tad to nogriež. Tikai pēc noziedēšanas hipestram augs lapas. Ja vēlaties augu saglabāt nākamajam gadam, kaut otrreiz tas neziedēs tik krāšņi, turpiniet laistīt līdz pat jūlijam un piebarojiet ar pilnmēslojumu. Vasaras sākumā, kad beigušās salnas, hipeastrus var izstādīt vai podos izvietot dārzā gaišā vietā, bet ne pilnā saulē. Rudenī tiem jādod miers 2-5 mēnešus - tad augu nelaista, nemēslo, ļauj nodzeltēt lapām, liek tumšā, sausā, labi vēdināmā vietā.

Sīkās lēzenos podos


Sīkās sīpolpuķes - muskares, hiacintes un krokusi - 12-16 nedēļas jātur pazeminātā temperatūrā zem +9 grādiem, krokusi pat zem +5 grādiem, kad notiek sīpolu apsakņošanās. Tāpēc tās, šodien stādītas, mūs priecēs ne āgrāk kā martā.

Šīm puķēm piemērota viegla, minerālvielām bagātināta, neitralizēta kūdra, ar skābumu pH 6-7. Mazās sīpolpuķes labāk stādīt lēzenos podiņos, jo tā ziedi izskatīsies kompozicionāli sabalansēti. Podiņā ieber drenāžas slāni, tad augsnes substrātu, atstājot apmēram 5 cm no augšmalas, augsni viegli pieblīvē, izkārto sīpoliņus. Uzziedināšanai sīpoliņus var likt diezgan cieši vienu otram blakus. Tiem uzber vai nu to pašu augsni, vai granti, mazus olīšus vai akmentiņus - tas palīdzēs mitrumu novadīt augsnē un radīs dekoratīvu, kārtīgu izskatu.

Muskares stāda sekli, tad tām neveidosies lielas lapas. Pēc apsakņošanas perioda podiņus novieto mēreni siltā - līdz +15 grādiem - ne īpaši gaišā vietā. Kad parādās ziedkāti, podiņus ienes istabā, kur ir +20-22 grādu temperatūra, liek gaišā vietā - tas veicinās augšanu. Ja vēlaties pagarināt ziedēšanu, līdz ar pumpuru parādīšanos augus vēlams turēt vēsākās telpās.

Nedrīkst iekaltēt


Līdzīgi kā citas sīpolpuķes, arī tulpes un narcises var uzziedināt vēl pirms pavasara iestāšanās. Tulpēm apsakņošanai vajag 15-16 nedēļu, narcisēm pat 16-18 nedēļu ilgu miera periodu vēsās telpās ar temperatūru zem +9 grādiem un viegli mitru augsni. Tās nedrīkst iekaltēt. Ja miera periods tiks samazināts, tulpes veidos tikai lapas un neziedēs, narcises varbūt uzziedēs, bet tam vajadzēs vairāk laika, un tās nesasniegs pilnu augumu. Tulpes un narcises uzziedēs apmēram trešajā nedēļā pēc ienešanas siltumā.

Sīpolpuķes podos var stādīt arī slāņos, zemāk liekot lielākos sīpolus, piemēram, tulpes, augstāk - mazākos augus, piemēram, muskares. Ja augi ziedēs vienlaikus, veidosies ziedu kompozīcija divos līmeņos. Šajā gadījumā rūpīgi jāievēro ziedēšanas laiks, šķirņu krāsu un augumu saskaņa.

Krājējiem gan jāatceras, ka uzziedināti sīpoli ir nomocīti un lai gan, kārtīgi rūpējoties gada garumā, tos var saglabāt nākamā gada jaunai ziedēšanai, tie nekad neziedēs tik krāšņi kā pirmajā gadā...

Sīpolpuķu cenas


SIA SilJa
Tulpju sīpoli 10 gab. Ls 1,03-2,15
Narcišu sīpoli 5 gab. Ls 1,06-2

K-rauta
Tulpju sīpoli 7-10 gab. Ls 1,71-3,86
Miniatūro narcišu sīpoli 20 gab. Ls 3,69
Krokusi 12 gab. Ls 3,79
Hiacintes 10 gab. Ls 3,49
Muskares 15-40 gab. Ls 1,75-2,09

Piederumi


Bioplastikas maisiņi
SIA Baltic Bioplastics no Ls 0,10

Podi­:

SIA SilJa
Plastmasas - apaļi ar paliktni 4-44 l tilp. Ls 0,85-5
Plastmasas - kantaini un gareni ar paliktni 1,6-3,5 l tilp. Ls 0,80-1,20

K-rauta
Keramikas podi 4-9,7 l tilp. Ls 2,25-3,82
Keramikas podu paliktņi Ls 0,79-1,60
Plastmasas 0,15-0,30 cm diam. Ls 0,30-0,75

Materiāli

­
SIA SilJa
Keramzīts drenāžai 0,7-2,5 l Ls 0,30-0,50
Ķieģelu šķembas drenāžai un segšanai 20 kg Ls 9,50
Dekoratīvie akmeņi piesegšanai dažādos toņos 25 kg Ls 8,99
Dekoratīvi sīkie oļi dažādos toņos 25 kg Ls 8,99
Viegli skāba (pH 5,5-6) universāla augsne 10-30 l Ls 1,90-3,50
Neitrāla (pH 7) augsne ar ilgas iedarbības mēslojuma kristāliem 10-30 l Ls 2,50-3,85
Grauzēju inde Detia granulās 100 g Ls 0,89

K-rauta
Dekoratīvie akmeņi piesegšanai dažādos toņos Kemira GrowHow 20 kg Ls 9,99
Grauzēju inde Detia granulās 2x175 g Ls 2,79
Koka peļu slazds Ls 0,36
Pretslīdēšanas līdzeklis Kemira GrowHow SAFE 20 kg Ls 9,00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko