Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dārza veidošanā svarīga gaisma, augsne un mitrums

Pēkšņais sniegs martā bija neliela šoka terapija dārziem, tomēr labi, ka vispirms uzsniga un tikai tad sals sāka klabināt savus kāros zobus, termometra stabiņam nokrītot zem nulles. Liels kaitējums augiem nav nodarīts, Dienai teic K-rauta dārza ekspertes Ieva Jarčenko un Zanda Zavadska. Nu ir pēdējais laiks veidot jauno dārzu, un šajā procesā vispirms jāņem vērā vietas apstākļi - gaismas daudzums un spilgtums, augsnes īpašības, vēja virziens un stiprums, mitruma līmenis. Vadoties pēc šiem faktoriem, jāpiemeklē arī augi.

Jāpārstāda laikus

Ja nodomāts pārplānot agrāk stādītu dārzu, augi jāpārstāda, ievērojot vienkāršu likumu - tie, kas zied rudenī, jāpārstāda pavasarī, bet tie, kas zied pavasarī, pārstādāmi rudenī. Piemēram, ziemcietes stāda pavasarī un pārstāda rudenī. Dažiem augiem piemērota ziemas pārstādīšana, bet pavasara pārstādīšanai pašreiz ir pēdējais laiks.

Jebkura koka sakņu sistēma ir tieši tikpat liela, cik lapu vainags. Tas jāņem vērā, lai zaļais mīlulis nekļūst par cietumnieku, uzsver dārznieces. "Ja gribat samazināt sakņu sistēmu - jāīsina zari, turklāt tas darāms ziemā, kamēr nerit sulas," stāsta I.Jarčenko. Viņa brīdina, ka, piemēram, liepas nedrīkst apgriezt līdz stumbram, "tā ir ņirgāšanās par augiem".

Augi ar krāsainu lapojumu tiešu sauli nepanes, piemēram, rododendri, it īpaši mūžzaļie. Šos augus labāk stādīt ēnas pusē vai zem koka, tad tie neapdeg un zied krāšņi.

Bagātina augsni

Katram augam jāpielāgo attiecīga augsne. "Ir sugas, kurām patīk skāba augsne, citas priekšroku dod sārmainai," skaidro Z.Zavadska. Skuju kokiem un acālijām patīk skāba augsne, tām piemērota skābā kūdra. Tiem, kas mīl sārmainu augsni, tā jāsagatavo ar kūtsmēsliem vai kompostu. Gandrīz visiem augu tipiem pieejami augsnes bagātinātāji. Ja augsne pārāk skāba, tā jāuzlabo ar krītu, dolomīta miltiem vai lapkoku pelniem. "Īpaši jāpieskata kauliņu koku dēsti, kas mīl sevišķi skābu vidi - aplaimojiet tos ar kūdru vai citiem slāpekli nesaturošiem gardumiem," iesaka dārzniece.

Aprīlī jāsāk veicināt augu augšana, tos mēslojot. Pavasarī drīkst izmantot minerālmēslus, bet pēc Līgosvētkiem to vairs nevajadzētu darīt, jo vasaras vidū augšana dabā vairs nav tik aktīva. Veikalos pieejami mēslojumi katram gadalaikam. Pirmos divus gadus jāļauj jaunam stādam ieaugties, pēc tam jāvērtē, vai tas jūtas labi. Tos, kas iedzīvojas lēni, atkārtoti jāmēslo.

Izvēloties apstādījumus koku un augu tipi jāizvēlas pēc lapojuma krāsas un struktūras. Patlaban modē ir gan mūžzaļie augi, gan tādi vasarā zaļojošie augi, kuru lapas pēcāk nokrāsojas sarkanas, stāsta dārznieces. Vairākām šķirnēm ziemā ir sarkani zari, piemēram, dekoratīvajām lazdām.

Mūsu klimatam piemēroti teju visi augi, jo ziemas Latvijā tagad ir siltas, drīzāk jāuztraucas par augu pārlieku piesegšanu un izsutināšanu, nevis nosalšanu. "Pat Nīderlandes augi Latvijā tagad aug griezdamies," teic I.Jarčenko. Pavasarī jūtīgākos augus ieteicams notīt ar agrotīklu, piesegt ar niedrēm vai salmiem, lai neizsūt spilgtajā saulē. Jaunie sezonas augi veikalos būs pieejami no 10.aprīļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko