Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Dārza veidu citās valstīs nosaka sociālā situācija

Vasaras fotogrāfiju albumus kārtojot, secināju, ka ceļojumos mazāk fotografēti kultūras pieminekļi un ievērojamas vietas, bet vairāk vietas fotoatmiņā atvēlēts sadzīviskiem sīkumiem, jo īpaši florai, faunai un dārziem. Austrijas bildēs "es un fuksija", "es un rožu dobe" pilis vīd vien attālā fonā, un tik krāšņi noformētas terases un balkonus es vēl nebiju redzējusi.

Dominē vīnogas

Braucot cauri Tbilisi, ar sajūsmu iesaucos - re, cik vienādi noformēta fasāde! Vējš, kas todien bija īpaši nežēlīgs, pluinīja nokarenas vienāda paskata ziedu vītnes pie deviņstāvu mājas balkoniem. Ceļabiedri par mani pasmējās: "Tā mums paraugmāja. Katram iedzīvotājam izdalīja mākslīgo ziedu vītnes, lai piestiprina pie balkona." No tāluma gan mākslīgās no īstajām atšķirt grūti, tomēr izskatījās dīvaini. Tbilisi centrā katrs apaļais laukums tiek atvēlēts strūklakai, bet ar skaistumdārziem Gruzija vēl lepoties nevar - pat vienkārši apstādījumi prasa pārāk daudz laistīšanas, un uz lietu te nevar paļauties. Iznīcis un džungļains izskatījās arī Botāniskais dārzs.

Šķiet, ka gruzīniem galvenais nevis skaistums, bet praktiskums, - Kahetijas dārzos goda vietā ir vīnogas. Pirmkārt, vīnogulājs sniedz ēnu mājas priekšā un, otrkārt, svarīga ir raža. Pie mājas aug ēdamās vīnogas, ko uzreiz var likt galdā, bet attālāk laukos - vīna darīšanai domātie stādījumi. Emeretijā gan dārzos ir arī mazāk produktīvi augi - agaves un palmas. Puķu dārzos ir ļoti maz, bet plūmes, vīģes, bumbieri, persiki - obligāti. Tad vēl arbūzi, tomāti, kinza, pētersīļi, pipari, šur tur pa kukurūzas klājienam. Septembrī saimnieces trešo reizi sēja dilles, tās līdz novembrim izaugšot lielas un kuplas. Manā fotoalbumā ir arī hurmas, vīģes, granātāboli un aivas koku zaros. Pēdējās gan būs gatavas tikai oktobra beigās. Vīnogu ķekari - zaļi, dzelteni, violeti. Brīvā dabā aug akmeņozoli, mirtes, ēzelīši uzkož spilgti zilus dadžus.

Vaicāju, kāpēc Gruzijā tik daudz govju pat pilsētas centrā. "Tas mūsu projekts. Elektrības nebija, tehnikas nebija, bet vajadzēja, kas zālājus kopj. Pie reizes arī pamēslo, lai labi aug."

Lauku gleznas

Pavisam cita aina paveras Igaunijas dārzos, kuri izsenis slaveni ar sakoptību. Atšķirībā no Latvijas, kur bieži vien skaists dārzs ir aiz augsta un necaurredzama žoga, Sāremā viss kā uz delnas. Visa sala ir kā muzejs, kura galvenā vērtība ir neskartā daba. Izrādās, lai veidotu lielisku ainavu, pietiek gandrīz tikai ar akmeņiem un kadiķiem. Salas akmeņu krāvumu žogi nav augsti, tie norāda teritorijas robežu, nevis aizsedz skatu. Atšķirībā no Gruzijas Igaunijas dārzi veidoti tikai un vienīgi skaistumam. To gan var viegli sabojāt ar nostatītiem māla rūķiem un troļļiem. Sāremā salas un Kuresāres dārzi ir vienkārši, efekts te panākts ar atjautīgām idejām. Piemēram, ceriņu dzīvžogs augustā ir perfekti nocirpts, bet pavasarī zied ļoti krāšņi. Dārza stūrus iezīmē liepas, kas apcirptas apaļas kā bumbas. Šur tur kāds neparasti apcirpts buksis vai dzīvības koks.

Igauņu dārzkopji vasaras puķes stāda katrā celmā vai nokaltušā stumbrā. Savukārt no pajukušiem pinumiem un kastēm top lielisks ietvars krāsainiem ziediem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko