Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Daugava putās!

Divas atšķirīgas un ekstrēmas, bet Latvijas apstākļiem piemērotas izklaides. Ne tām viļņu, ne vēju vajag. Pietiek ar kādu, kas velk, un kādu, kas pamāca!


Šosestdien, 18.augustā, Daugavā un virs tās trikus rādīs ūdenssporta meistari


Noskatoties, kā šosestdien Rīgas svētkos pa ūdeņiem slīdēs baltas vējdēļa buras, lidos kaitbordisti un salto metīs veikbordisti, ne viens vien pie sevis nodomās — es arī tā gribētu. Tad jādodas uz Lielupi, kur pa vienu vilni mācās braukt veikbordisti, pa otru slīd sky ski jeb lidslēpes.


Mazā Spānija


"Labāk nesākt, jo tad gribēsies visu laiku… Tas ir dārgi… Vajadzēs draugus ar laivu… Kāds nu Latvijā vispār ūdenssports iespējams…" — tās ir tipiskākās cilvēku atrunas, lai nesāktu veikot. Ja tomēr vairāk esat darītājs nekā čīkstētājs, tad jādodas uz DeLaWake Majoros Lielupes krastos, kur mīt veikborda skola. Par savām mājām gan viņi dēvē apmetni Spānijas dienvidos pie dzidri zila ezera ar gludu ūdeni, jo tieši tur pāris latviešu izveidoja pirmo DeLaWake, kur arī turpina skolot veikot gribētājus.


Majoros patlaban māca viena no instruktorēm ar Spānijas pieredzi — Kristīne jeb Krišs. Kad ierodas TVIzklaide, skaistus lēcienus izpilda trīspadsmitgadīgā Maija. Uz veikborda pirmoreiz viņa esot uzkāpusi deviņu gadu vecumā. "Sajutu, ka tas ir mans. Adrenalīns," saka Maija. No trikiem viņai vislabāk padodoties greps — lēciens, kura laikā ar vienu roku jāpieskaras dēlim. Krišs stāsta, ka bērni no ūdens izcelties iemācās ātri — viens pirmajās 15 minūtēs, cits pirmajā stundā. Ja nedēļas laikā trenējas reizes trīs, iemācās arī palēkties un braukt pāri viļņiem aiz laivas, kas traucas ap 40 km/h. Pēc tam laiks trikiem. Gluži kā snovbordā, arī uz ūdens tiek izvietotas speciālas konstrukcijas — slaidi: plastmasas caurules un tramplīni, kur izpildīt lēcienus. Tādus varēs redzēt arī šosestdien Daugavā starp Dzelzceļa un Salu tiltu. Debesīs gan pa vienam, gan sinhroni lēks veikborda profesionāļi no Zviedrijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas un Austrālijas. Treniņi sāksies no paša rīta, maču fināls ap pieciem vakarā.


Plāksteris un ratiņkrēsls


Pa Lielupi veikbordistiem garām aiztraucas tādi kā sēdoši veikbordisti. Tās ir sky ski jeb lidslēpes — gluži kā ūdensslēpes, tikai ar zemūdens spārnu un sēdekli. Spārns atrodas ūdenī nepilnu metru zem slēpes. Šis sporta veids radies Amerikā 80.gados. Braukšana atgādina lidošanu sēdus stāvoklī.


Sky ski lepojas ar to, ka "lidošanai" der jebkādi laika apstākļi. Veikbordam patīk gluds ezers un bezvējš, sky ski var traukties arī pa lieliem viļņiem. "Vienīgais, kas abiem sporta veidiem ir kopīgs, — tie saistīti ar ūdeni," pastāsta divpadsmitgadīgā Lauma, kura izmēģinājusi abus, taču par sirdslietu tomēr kļuvis veikbords. Bieži vien slēpi izvēlas veikbordisti, kuri guvuši traumas, taču vasaru nevēlas pavadīt dīkā. Sākumā viņi par slēpi smīkņājot, bet pēc tam saprot, ka nemaz tik viegli nav. Ar sky ski ir jāveic daudz sarežģītu kustību, jāmācās noturēties virs zemūdens spārna. Apmēram pēc piektās nodarbības jau tiekot pie baudas un varot lidot pa gaisu.


Lūk, mūsu acu priekšā piemērs — īsts lidslēpists Raitis. Viņš visu vasaru mācās salto. Vienkāršais sanākot izcili, taču divkāršais vēl beidzas ar plunkš… Spēcīgas rokas vajag abos sporta veidos, taču Krišjānis, sky ski kūrētājs Lielupē, apgalvo, ka izdodoties gan tiem, kam muskuļi kā cīsiņi, gan arī tiem, kuri 150 kg smagi, jo viss braucēja svars balstās uz sēdekļa.


Ja esat ieplānojuši mācīties veikbordu vai sky ski, būs jāielāgo, ka tā piekritēji sporta veidus mēdz salīdzināt. "Kāds nožēlojams plāksteris," pie sevis domā sky ski piekritējs, izbraucis ar veikborda dēli. "Ir nu gan ratiņkrēsls," par sky ski nodomā veikbordists otrā Lielupes krastā.


***


DeLaWake


Veikbords Majoros


Ls 1 par 1 minūti


www.delawake.lv


29498150


StŪris


Brauciens aiz laivas: Ls 10 par 10 minūtēm, katra nākamā


minūte Ls 1


Sporta monoslēpe, veikbords: Ls 10 + Ls 2 (inventāra īre)


Lidslēpe Sky Ski Pro:


Ls 10 + Ls 5 (inventāra īre)


Mācību nodarbība ar


instruktoru Ls 15—25


Ūdensvelosipēds: Ls 2/h


www.udensklubs.lv


29792972; 29209657


Kur vĒl nodarboties ar Ūdenssportu


AAC


29554155


PROMOBIUS


www.promobius.lv


26687888; 29178872


Ūdensslēpošanas trošu


sistēma Ozolniekos


www.udenssleposana.lv


8366699

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko