Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Debesu brīnumi virs kanjona

Skywalk kā pakavs no klints malas izliecies 20 metrus virs vairāk nekā kilometru dziļā kanjona.

Tas bija brīnišķīgi! Tiesa, nav gluži tad pats, kas lidināties pa gaisu, — tie ir bijušā amerikāņu astronauta Baza Oldrina vārdi. 1969.gada 20.jūlijā viņš bija otrais cilvēks, kas, izkāpis no kuģa Apollo 11, spēra kāju uz Mēness virsmas. Aizpagājušajā otrdienā 77 gadus vecajam kungam beidzot tika arī pioniera gods — svinīgā ceremonijā viņš pirmais uzgāja uz skatu platformas Skywalk jeb Pastaiga debesīs virs Lielā kanjona.

Tehniskie parametri, protams, ir iespaidīgi — pakava formas celiņš ir 50 tonnu smags, tas pārkaras 20 metrus pār klints malu un spēj noturēt pat līdz 800 cilvēku, ja katrs nesver vairāk par 80 kg.

Caur celiņa stikla grīdu, kas ir desmit centimetru bieza, var redzēt līkumojam zaļus upes ūdeņus. Aiza ir vairāk nekā kilometru jeb, ja pilnīgi precīzi — 1200 metru dziļa.

25 dolāri

Celiņa izturības robežu gan neviens pārbaudīt neplāno — turpmāk uz tā vienlaikus varēs uzturēties 120 cilvēki. Gan drošāk, gan ērtāk. Jāsamaksā 25 dolāri un jāuzvelk vienreiz lietojamās čībiņas, lai nesaskrāpētu stiklu.

Skywalk ir vietējās indiāņu cilts un Lasvegasā strādājošā nokustamo īpašumu attīstītāja Deivida Džina kopprojekts. Tas izmaksājis 30 miljonus dolāru. Abas puses, protams, cer, ka atmaksāsies.

"Līguma noteikumi ir konfidenciāli, taču Deividam tie nesīs peļņu nākamos 25 gadus," ziņu aģentūrai AP teicis korporācijas Grand Canyon Resort finanšu direktors Stīvs Bītijs. Viņa uzņēmums ir atbildīgs par cilts tūrisma biznesu. Tukšā nepaliks arī indiāņi, jo saņems labus procentus no apmeklētāju naudas.

Naskākās tūrisma firmas jau tagad piedāvā organizētus braucienus uz Pastaigu debesīs no tuvākās lielās pilsētas Lasvegasas — ceļojums ar autobusu, kas vienā virzienā ilgst divarpus stundas, atkarībā no servisa līmeņa maksā no 49 līdz 200 dolāriem.

Skatu platformu papildina arī citas izklaides iespējas — vizināšanās pa kanjonu helikopterā, braukšana ar plostiem, indiāņu muzeja apmeklēšana vai atpūta viesu rančo.

Garda ēsma

Līdz šim vietējā cilts ar skaudību skatījusies, kā kaimiņos esošais Lielā kanjona nacionālais parks gadā uzņēmis 4,1 miljonu tūristu, kamēr šajā rezervātā viesojušies un savu naudiņu atstājuši tikai daži tūkstoši. Tagad ir cerība uz viesu skaita pieaugumu, jo skatu platforma ir kļuvusi par itin labu ēsmu. Turklāt tā atrodas krietni vien tuvāk Lasvegasai nekā nacionālais parks.

"Es ticu, ka Skywalk mums palīdzēs. Nekādu citu palīdzību no ārienes nesaņemam," saka cilts vecākais Dalass Kuazula (74). "Tā būs mūsu maize un sviests."

Viņš īpaši nepārdzīvo par dažu savu līdzcilvēku protestiem, ka tūristu atrakcijas traucē tuvumā esošās indiāņu apbedījumu vietas mieru. Bez vietējo līderu ievērības palikuši arī vides aktīvistu iebildumi, ka, viņuprāt, "monstrozais" tilts bojā kanjona dabiski mežonīgo skaistumu.

***

Informācija

- Vairāk par skatu platformu — www.grandcanyonskywalk.com

- Viesu rančo www.grandcanyonranch.com. Divvietīgas naktsmītnes cena, sākot no 179 dolāriem, ieskaitot trīs maltītes

- Informācija par citām izklaides iespējām kanjonā — www.destinationgrandcanyon.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko