Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dome palīdzēs siltināt mājas

Ietaupīt uz maksājumiem par siltumu un paildzināt daudzdzīvokļu mājas mūžu rīdziniekiem sola palīdzēt pašvaldība. Tā gatavo namu siltināšanas projektu, kas varētu būt arī labs stimuls, lai aktīvāk veidotos dzīvokļu īpašnieku biedrības. Iecerēts segt 50% no energoaudita un 10% no siltināšanas izmaksām.

Par sociālo sfēru atbildīgais vicemērs Jānis Dinēvičs (LSDSP) stāsta, ka projektu izstrādā Rīgas Enerģētikas aģentūra un jau tuvākajās nedēļās tas tiks skatīts koalīcijas padomes sēdē. Pašvaldības palīdzība izpaudīsies kā līdzfinansējums — iecerēts, ka tā segs 50% no ēkas energoaudita izmaksām un 10% no kopējām siltināšanas izmaksām. Vēl īpašs atbalsts būs maznodrošinātajiem, proti, ja mājas kopsapulcē būs nolemts siltināt un izrēķināta summa, cik katram dzīvokļa īpašniekam par to jāmaksā, tad dome trūcīgajiem to 100% segs. "Plānots arī rotācijas fonds, no kura dzīvokļu īpašnieku biedrības varēs aizņemties līdzekļus māju siltināšanai," saka J.Dinēvičs. Viņš aplēsis, ka kopumā domei šim projektam būs jāatvēl ap 10 miljoniem latu. Šos labumus varēs saņemt tikai tās mājas, kuras būs atdalījušās no Rīgas domes apsaimniekošanas un izveidojušas biedrības. Domei vēl jālemj, kad līdzfinansējums un fonds būs iespējams.

Līdzīgu palīdzību iedzīvotājiem māju sakārtošanā jau kopš 1999.gada sniedz Valmieras dome. Tā piedāvā dzīvokļu īpašnieku biedrībām saņemt bezprocentu aizdevumu mājas sakārtošanai, tajā skaitā siltināšanai, no pašvaldības fonda. "40% māju to izmantojušas. Ir arī tādas, kas jau trīs reizes aizņēmušās," saka Valmieras domes nekustamā īpašuma nodaļas vadītāja Dzintra Stračinska. Viņasprāt, šāda veida atbalsts ir stimuls iedzīvotājiem namu apsaimniekot pašiem: "Valmierā jau vairāk kā 80% māju ir izveidotas biedrības vai ir pārvaldnieki." Dz.Stračinska pārliecināta, ka arī Rīgā līdz ar fonda izveidošanas dzīvokļu īpašnieki kļūs aktīvāki.

Latvijas nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas prezidents Vitolds Peipiņš ir skeptiskāks: "Rīgā tajos namos, kur nav izveidojušās biedrības, dzīvo ļoti daudz pensionāru un trūcīgu cilvēku. Kā viņus pārliecināt ieguldīt naudu māju sakārtošanā, ja viņiem pirmā vajadzība ir — ko likt puncī?" Viņš netic, ka pašvaldība viena šo problēmu atrisinās: "Daudz aktīvāk mūsu nacionālo bagātību glābšanā — daudzdzīvokļu namu sakārtošanā — vajadzētu iesaistīties valstij." Valsts gan pagaidām savu siltināšanas atbalsta programmu iesaldējusi, taču aptuveni 14 miljonu latu šim mērķim paredzēti no ES struktūrfondiem. Šī nauda jāapgūst līdz 2013.gadam un ar to varētu sakārtot aptuveni 400—500 māju. Pieteikumus mājas finansējumam varētu sākt pieņemt rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko