Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dzirkstoši rozā

Vīns tradicionāli ir asociējies ar romantiku un eleganci. Nezinu, kā jums, bet, domājot par vīnu Valentīna dienai, man prātā nāk kaut kas rozā un dzirkstošs. Iespējams, ka pie vainas ir rozes, ar kurām man asociējas rozā krāsa, bet tikpat labi tie varētu būt burbuļi, kuru dēļ vīns puto glāzē. Iespējams, ka pie vainas ir stereotipi, ka visām sievietēm patīk dzirkstošais vīns.

Un ja tas vēl ir rozā! Dažreiz man liekas, ka šīs krāsas vīni savā ziņā ir universāli dzērieni. No vienas puses, tas ir sarkanvīns, tikai nedaudz gaišāks, bet, no otras puses, tas ir nedaudz sārtāks baltvīns. Viss atkarīgs - kā uz šo lietu paskatās.

Daudzi jau zina, ka rozā vīnus ražo līdzīgi kā sarkanvīnus. Vienīgā atšķirība ir laika sprīdī, ko katrs no šiem vīniem pavada kopā ar vīnogu mizām un kauliņiem. Jo ilgāk vīnogu sula saskarsies ar šiem biezumiem, jo tumšāks būs vīns. Attiecīgi - jo īsāku brīdi, jo gaišāks vīns. Tomēr šī tehnoloģija neattiecas uz dzirkstošajiem vīniem. Lai saražotu rozā šampanieti, kopā tiek sajaukts sarkanvīns un baltvīns. Šķiet, kas gan tur var būt sarežģīts - ņem un lej tik kopā. Reālā dzīvē šis process prasa daudz lielāku meistarību. Vīndarim šie vīni ne tikai vienkārši jāsajauc, bet tas jāizdara tā, lai pēc tam, kad šampanietis būs gatavs, visas garšas veidotu vienotu un labskanīgu kori. Tā jau ir vesela māksla. Rozā vīnā garšas nepilnības noslēpt ir daudz sarežģītāk, tādēļ arī prasības pret gatavu, pudelēs iepildītu, bet otrreiz vēl rūgt nesākušu vīnu ir daudz augstākas. Lai panāktu garšas harmoniju, rozā šampaniešus arī iztur ilgāk. Tieši tāpēc, ņemot vērā visus šos ražošanas apstākļus, tie skaitās prestižāki un diemžēl arī dārgāki par parastajiem.

Devaux Cuve Rose. Cena veikalā ap Ls 38. Starp lielajiem šampanieša ražotājiem savu vietu zem saules Latvijā ir atradis arī kāds vidēja lieluma šampanieša nams. Devaux Cuve Rose ir izcils. Skaista maigi rozā krāsa. Garšā izteiktas ogas - zemenes, avenes, jāņogas. Liekas, ka vīns ir nedaudz saldenāks par tradicionālo brut, bet tomēr tas nekādā ziņā nav salds. Būdams vasarā šampanieša galvaspilsētā Reimsā, es kādai savai paziņai ieteicu kā suvenīru mājās aizvest tieši rozā šampanieša pudeli. Vēlākās atsauksmēs viņa sajūsminājās par šī dižciltīgā dzēriena rozā variāciju, ko līdz tam vēl nebija baudījusi.

Protams, šampanietis, lai arī vislabākais, tomēr ir tikai viens no daudziem dzirkstošajiem dzērieniem. Pēc tādas pašas tehnoloģijas kā šampanietis šis vīns top arī citās pasaules valstīs. Bieži vien vienīgā atšķirība ir izmantojamās vīnogu šķirnēs un izturēšanas ilgumā. Protams, kāds var pārmest, ka tiek kopēts šampanietis, bet kāpēc gan lai to nedarītu, jo arī vīnu ražo ne tikai Francijā.

Jau kādu laiku pie mums ir nopērkams dzirkstošais vīns no Austrālijas - Jacob"s Creek Rose -, kurš veikalā maksā ap Ls 8. Jā, protams, garšas nianšu daudzveidības ziņā tam vēl labs ceļa gabaliņš ejams, tomēr tas arī nemaksā Ls 30. Manā skatījumā tieši Austrālijas dzirkstošie vīni var lepoties ar lielisku kvalitātes un cenas attiecību. Arī izmantojamo vīnogu šķirņu ziņā šis eksemplārs ir ļoti līdzīgs šampanietim. Ja nepretendējat uz gardēža statusu un nevēlaties izcelties uz kopējās ekonomiskās krīzes histērijas fona, padomājiet par alternatīvām.

Jebkurā gadījumā - dzirkstošais rozā vīns varētu būt laba izvēle Valentīna dienā.

***

Devaux Cuve Rose

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Valentīna dienas pārsteigums

Cena; Ls 38

Valsts; Francija

Apgabals; Šampaņa

Vīna darītava; Devaux

Vīnogas; Pinot Noir, Chardonnay

Garšas īpašības; Lieliskas ogas. Zemenes, avenes, jāņogas

Ar ko iet kopā?; Aperitīvs, augļi

Alkohola īpatsvars; 12

Pasniegšanas t; 8-9

***

Jacob"s Creek Sparkling Rose

Kāpēc iesaka/īss raksturojums; Interesants rozā dzirkstošais vīns par saprātīgu cenu

Cena; Ls 8

Valsts; Austrālija

Apgabals; D-Austrālija

Vīna darītava; Jacob"s Creek

Vīnogas; Chardonnay, Pinot Noir

Garšas īpašības; Svaigas, kraukšķīgas ogas ar nelielu saldumiņu pēcgaršā

Ar ko iet kopā?; Aperitīvs, augļi

Alkohola īpatsvars; 11,5

Pasniegšanas t; 8-9

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko