Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ēdam divreiz

Zinām, ka "velns badā mušas ēd", bet toreiz, kad man draugs pastāstīja, ka viņa vectēvs Vitebskas guberņā bada laikā ēdis zirgābolu viru, es kļuvu kluss un nopietns. Bija svarīgi pabarot zirgu. Tagadējie valdības bāleliņi zirgu uzreiz nokautu vai vismaz auzas sadalītu savā starpā.

Dabā dzīvniekiem ik pa laikam nākas badoties. Nevienai dzīvai būtnei nav izdevies pieēsties uz mūžu. Krīze liek saspringt un rīkoties. Problēmu risina dažādi. Viens piemērs ir kraukļi, kas seko plēsējiem nedēļām ilgi un ir atkarīgi no to medību sekmēm. Ja polārlācim medībās neveicas, arī krauklim jābadojas. Jo dzīvnieks lielāks, jo ilgāk tas var izturēt badu. Tāpēc evolūcija ir izveidojusi kraukli par lielāko putnu zvirbuļveidīgo kārtā. Krauklis zemās temperatūrās, nezaudējot aktivitāti, badu iztur pat trīs dienas, kas putnu valstī ir neparasti, bet polārlācim medībās var paveikties tikai pēc nedēļas. Tad nu kraukļi pārtiek no lāča ekskrementiem. Iekšzemē līdzīgā situācijā kraukļi ēd vilku mēslus.

Kraukļi nav vienīgie. Kādā padomju laika pētījumā par Piemaskavas lapsu barošanos ziemā konstatēts, ka viens no būtiskiem iztikas avotiem krīzes apstākļos sērsnā šīm lapsām ir električkas pasažieru atstātās kaku čupas krūmājā. Savukārt trusīši, kāmīši, peles un strupastes vienu un to pašu ēdamo mēdz apēst divreiz - otrajā reizē ēdot savas spiras. Bioloģijā šo fenomenu sauc par koprofāgiju. Tā ievērojami paaugstina barības izmantošanas lietderību. Koprofāgijas iekļaušana pretkrīzes pasākumu paketē nepatiktu pārtikas ražotājiem un PVD, bet iepriecētu valdību, jo ļautu ietaupīt pārtikai tērējamo līdzekļu daudzumu iztikas minimuma grozā. Tā teikt - krīzes apstākļos, mīļie, ēdienkartē tikai second hand fermentētās putras. Lai lācim veicas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko